Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Μεξικό, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο Αργεντίνος γιατρός Ernesto “Che” Guevara (Benicio Del Toro) γνωρίζει τον Fidel Castro (Demián Bichir) και τον αδελφό του, Raúl (Rodrigo Santoro). Αποφασίζει να τους ακολουθήσει στην πατρίδα τους, την Κούβα, και να τους βοηθήσει στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας τους.

che_part1_afisa_2018_08

Η ταινία «Τσε: Ο Αργεντίνος» (“Che: Part 1”) του Steven Soderbergh γυρίστηκε πριν από σχεδόν μία δεκαετία, όμως μόλις πρόσφατα βρήκε τον δρόμο της προς τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας. Σε αυτήν τη μεγαλεπίβολη δημιουργία του, η οποία ολοκληρώνεται σε δύο μέρη, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης προσπαθεί να ρίξει φως σε μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ο Che έχει πλέον αγγίξει –και όχι άδικα– τα όρια του θρύλου και ένα από τα πλεονεκτήματα του έργου είναι ότι παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο τις συνθήκες και τις καταστάσεις που επικρατούσαν την εποχή της δράσης του. Καθοριστική σε αυτό είναι η συμβολή του ίδιου του σκηνοθέτη από τη θέση του διευθυντή φωτογραφίας, με το ψευδώνυμο Peter Andrews. Με τη θαυμάσια φωτογραφία του –ωμή και άγρια στα τοπία της ζούγκλας, «ξεθωριασμένη» στις πιο ήσυχες σκηνές και ασπρόμαυρη στα “flash forward” που αναφέρονται στην επίσκεψη του Che στις Ηνωμένες Πολιτείες– δίνει κατάλληλο τόνο και ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το έργο. Η σκηνοθεσία, ωστόσο, αν και καλή, παραμένει κάπως άνευρη, με αποτέλεσμα να μην «βυθίζει» τον θεατή στην ιστορία.

che_part1_2018_08

Αυτός που πραγματικά ξεχωρίζει είναι ο Del Toro, ο οποίος, σε έναν ρόλο ζωής που απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, δίνει σάρκα και οστά στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Guevara. Και –ακόμη σημαντικότερο– θεωρώ ότι καταφέρνει να αναδείξει το ήθος και τα ιδανικά που τον καθόριζαν ως άνθρωπο. Γι’ αυτό και μόνο, αξίζει η θέαση του πρώτου μέρους και η αναμονή για το δεύτερο, το οποίο θα προβληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Weirdwave, από την Πέμπτη, 30 Αυγούστου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here