Γράφει ο Φίλιππος Λαμπρινός
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά

Τετάρτη βράδυ και μας υποχρεώνουν, εμείς πιστέψτε με δε θέλαμε καθόλου, να βρεθούμε στο Stage Volume 1 για να παρακολουθήσουμε μία απ’ τις πιο ηχηρές συναυλίες της χρονιάς! Ο αγαπημένος Sivert Høyem, τόσο απ’ την καριέρα του στους Madrugada όσο κι απ’ τη σόλο καριέρα που ακολουθεί μετά τη διάλυση του συγκροτήματος εξαιτίας του θανάτου του κιθαρίστα, Robert Buras, επέστρεψε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει εκτάκτως δύο συναυλίες. Λέω εκτάκτως, γιατί η προκαθορισμένη συναυλία ήταν αυτή της Πέμπτης και το Live της Τετάρτης προστέθηκε την τελευταία στιγμή μετά την ακύρωση της εμφάνισης του Høyem στην Πάτρα. Αυτό βέβαια δε δυσκόλεψε ιδιαίτερα το ευρύ αθηναϊκό κοινό του νορβηγού καλλιτέχνη να κατακλύσει δύο μέρες το μοναστηράκι, πραγματοποιώντας δύο Sold out!

hoyem_live_2014_09_016

Τον άχαρο ρόλο του opening act της βραδιάς ανέλαβε ο Remi, Άγγελος Κυπριανός. Αν και προσωπικά ομολογώ πως δεν τον γνώριζα, ο Remi κατάφερε να κλέψει λίγη απ’ την λάμψη του Headliner αποτελώντας την ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς! Μας κράτησε παρέα μόνο με τη φωνή και την κιθάρα του για πενήντα περίπου λεπτά, τραγουδώντας τόσο δικά του κομμάτια, δικές του προσωπικές λυπηρές ιστορίες με στοιχεία από Folk, Blues και Country, όσο και διασκευές σε γνωστά ξένα τραγούδια. Η εμφάνιση του Remi αποτέλεσε τον ιδανικό προάγγελο αυτού που ακολουθούσε, θυμίζοντας μερικές στιγμές κάτι από Johnny Cash ή ακόμα και Tom Waits!

hoyem_live_2014_09_001_remi
Remi

Λίγο μετά τις 21.30, κι αφού πρώτα ακούσαμε στο ενδιάμεσο Nick Cave απ’ τα ηχεία, έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή ο Sivert Høyem με την μπάντα του. Απ’ την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη σκηνή, ο Høyem φρόντισε να ανεβάσει τον πήχη στα ύψη, ανοίγοντας την αυλαία με ένα απ’ τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Madrugada, το “Majesty” για να συνεχίσει με ένα απ’ τα πιο πολυακουσμένα τραγούδια της σόλο καριέρας του, το “Give it a whirl”! Αυτό που μου έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν η σκηνική παρουσία του Høyem-για τις απίστευτες φωνητικές του ικανότητες ήμουν σίγουρος- και πιο συγκεκριμένα ο τόσο έντονος και συναισθηματικός τρόπος που ζούσε το κάθε τραγούδι, σαν το καθένα ξεχωριστά να αποτελεί και μία σκηνή απ’ τη ζωή του και όλα αυτά μαζί να του φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις! Και το κοινό βέβαια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, άλλοτε καθηλωμένο στα πιο ακουστικά μέρη της συναυλίας και άλλοτε συμμετέχοντας ενεργά, είτε τραγουδώντας είτε δίνοντας τον ρυθμό με παλαμάκια, αποδεικνύοντας έτσι πόσο στενά έχει δεθεί με τους Madrugada και τον ίδιο τον Høyem.

hoyem_live_2014_09_013

Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση και πραγματικά σε καθηλώνει, είναι δίχως καμιά αμφιβολία η εξαιρετική μελαγχολική φωνή του Høyem! Μια φωνή βαθιά και μελωδική που σου αγγίζει την ψυχή και σε ανατριχιάζει, μια φωνή αψεγάδιαστη και πληθωρική σαν να την ακούς ηχογραφημένη, μια φωνή που σημάδεψε την εποχή των Madrugada αλλά ευτυχώς δε βυθίστηκε στην άβυσσο μαζί με το τέλος του συγκροτήματος. Η φωνή αυτή αποτελεί το σήμα κατατεθέν αυτού του χαρισματικού σκανδιναβού καλλιτέχνη και έχει δώσει ένα προσωπικό χαρακτήρα στα τραγούδια του, που τα καθιστούν απαγορευτικά για οποιονδήποτε καλλιτέχνη.

hoyem_live_2014_09_004

Η δίψα του κοινού να απολαύσει τον Høyem για μία ακόμα φορά από κοντά αλλά και η χαρά του καλλιτέχνη που επέστρεψε στην Ελλάδα αποτυπώνονται απόλυτα στο διπλό encore που σημάδεψε το τέλος της βραδιάς, μιας βραδιάς που θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ περισσότερο από δύο ώρες αν δεν υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί, μιας βραδιάς που δύσκολα θα ξεχαστεί!

hoyem_live_2014_09_011

Η σχέση του Høyem με την Ελλάδα και η αγάπη που δέχεται απ’ το ελληνικό κοινό, τόσο με τους Madrugada όσο και χωρίς, είναι κάτι το μοναδικό, το οποίο παραδέχεται και ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία! Και όπως διάβασα σε ένα ξένο σχόλιο στο YouTube ακούγοντας ένα τραγούδι των Madrugada, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως ένα συγκρότημα απ’ την Νορβηγία, με όνομα μια πορτογαλική λέξη, έχει τους περισσότερους θαυμαστές στην Ελλάδα! Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής, να προσθέσω εγώ!

hoyem_live_2014_09_018

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here