Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

«Φύλαξα τ’ Όνειρο» ονομάζεται το νέο CD που κυκλοφορεί με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, με προσκεκλημένους τρεις καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη, κάθισαν στο πάνελ της συνέντευξης τύπου μαζί με τη Μαργαρίτα Μάτσα που εκπροσωπεί  τη ΜINOS EMI για να παρουσιάσουν τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη.

parousiasi_diskou_miki_theodoraki_2016_03_003

Η Μαργαρίτα Μάτσα πήρε πρώτη τον λόγο, αναφέροντας ότι η ιδέα αυτή ανήκει στη Μαρία Φαραντούρη που, πέρα από το ταλέντο το οποίο γνωρίζουμε, ξεδιπλώνει και το χάρισμα της παραγωγού που διαθέτει γνώση, δημιουργικότητα και φαντασία. Έχει το θάρρος να αφουγκράζεται το νεανικό κοινό και τολμάει μουσικά άλματα. Οι τρεις καλλιτέχνες επέλεξαν μόνοι τους ποια τραγούδια ήθελαν να πειράξουν, έχοντας τη δική τους ελευθερία και παράλληλα τη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη.

Έπειτα, η Μαρία Φαραντούρη μίλησε για τη δική της ιδέα και πρωτοβουλία να καλέσει τους τρεις καλλιτέχνες και να τραγουδήσουν για τα 90 χρόνια του δασκάλου της, Μίκη Θεοδωράκη, ως δώρο προς αυτόν. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυπταν για πραγματοποιηθεί αυτό το επίτευγμα.

Οι τρεις καλλιτέχνες μίλησαν για την εμπειρία τους μέσα από τη δική τους διαδρομή και από το δικό τους μουσικό ταξίδι. Σύμφωνα με τον Σωκράτη Μάλαμα, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πάρει τις σκέψεις και τις εκφράσεις των ποιητών. Αυτές οι σκέψεις άγγιξαν με τον ίδιο τρόπο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη αλλά και τον Γιάννη Χαρούλη που βρέθηκαν στα μονοπάτια της μουσικής.

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ακούστηκαν τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου: «Το απόστημα» με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα, «Το μοιρολόι της βροχής» με τον Γιάννη Χαρούλη, «Ναυαγός» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και «Αυτοί που θα έρθουν μια βραδιά» με τη Μαρία Φαραντούρη.

Να σημειωθεί πως στο Studio Sierra παραβρέθηκαν και οι στιχουργοί Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Τριπολίτης, Κώστας Καρτελιάς και Διονύσης Καρατζάς , οι οποίοι επικρότησαν την αξιόλογη αυτή προσπάθεια.

 

Ο Χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη όπως αναγράφεται στο εσώφυλλο του CD:

«Σας ευχαριστώ, γιατί η αγάπη σας  για το έργο μου με έκανε να νοιώσω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία. Η επιβεβαίωση για τον καλλιτέχνη είναι σκοπός ζωής. Κι όταν προέρχεται από τους συναδέλφους του και μάλιστα με τον πλούτο και την ποιότητα έργου και με τη σφραγίδα της αναγνώρισης από το πλατύ κοινό που έχετε εσείς, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Ειδικά για μένα που από το ξεκίνημα μου ήρθα σε σύγκρουση με το μουσικό μας κατεστημένο, η δημιουργική σας ενασχόληση με τα τραγούδια μου αποτελεί πολύτιμη επιβεβαίωση για την ορθότητα των απόψεών μου.

Είμαι περήφανος για σας, γιατί γίνατε με το σπαθί σας επίλεκτα μέλη εκείνης της ελληνικής μουσικής οικογένειας που εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ψυχική δύναμη της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία -ειδικά σήμερα- προσφέρει αντοχή, ελπίδα και δύναμη στον χειμαζόμενο Λαό μας.

Θα ήθελα τελειώνοντας να χαρακτηρίσω την πρωτοβουλία αυτή της Μαρίας Φαραντούρη ως ένδειξη όχι μόνο της αγάπης της προς εμένα και το έργο μου αλλά κυρίως της μεγάλης ευθύνης που διακρίνει τη στάση της σε όλη της τη ζωή με πρώτο στόχο την διαρκή αναγέννηση της Ελληνικής Μουσικής.

Εύχομαι σε όλους σας κάθε επιτυχία»

Αθήνα, 1/3/2016,
Μίκης Θεοδωράκης

————————————

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συνέντευξη τύπου…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here