Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού  η Δήμητρα Γαλάνη η Γιώτα Νέγκα και η Ελένη Τσαλιγοπούλου ένωσαν τις φωνές τους τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας. Η προσέλευση του κοινού υπήρξε αθρόα με το θέατρο να κατακλύζεται από άτομα κάθε ηλικίας και κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα.

negka_galani_tsaligopoulou_live_2016_07_001

Το πρόγραμμα που επέλεξαν οι τρεις ερμηνεύτριες έχει το χαρακτηριστικό να ξεκινάει αντίστροφα όπως το έχουμε συνηθίσει. Ανεβαίνοντας στη σκηνή με μία εικόνα που θύμιζε την εποχή από το Χάραμα οι τρεις ερμηνεύτριες επέλεξαν να προσεγγίσουν όπως ήθελαν τον ήχο του λαϊκού τραγουδιού. Η έναρξη με τραγούδι Στων Αγγέλων Μπουζούκια  του Χρήστου Νικολόπουλου έδωσε το στίγμα για αυτό που θα ακολουθούσε. Αγαπημένα και γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μητσάκη, Μούτση, Σπανού, Καλδάρα διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι ερμηνεύτριες ταξίδεψαν το κοινό βοηθώντας το να σιγοντάρει στα σπουδαία τραγούδια. Οι φωνές τους ενώνονταν μοναδικά και με εντυπωσιακό τρόπο έδεναν μουσικά τις απαιτήσεις των ερμηνειών των τραγουδιών.
Φυσικά αξίζει να αναφερθώ και στην κάθε μία ξεχωριστά:

Η Δήμητρα Γαλάνη με τη σπουδαία στιβαρή και αναλλοίωτη φωνή της , αποδεικνύει πως είναι μία από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Σίγουρα αρκετοί διάδοχοι διδάσκονται από εκείνη  την σταθερότητα της και την κυριαρχία της πάνω στη σκηνή.  Η ίδια δεν παρέλειψε  να ερμηνεύσει τραγούδια που αγαπήσαμε από το δικό της ρεπερτόριο, όπως “Τα Στερεότυπα” του Χρυσόστομου Μουράτογλου “Τα Χάρτινα” του Τάκη Σούκα και το δικά της “Δικαίωμα”και “Αν” σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Παρασκευά Καρασούλου αντίστοιχα.

Η Γιώτα Νέγκα με τις σπουδαίες ερμηνευτικές της ικανότητες και τα ηχοχρώματα της φωνής της διαθέτει άριστη σκηνική παρουσία και κατακτά δικαιολογημένα ένα ευρύ κοινό. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ερμήνευσε το τραγούδι “Με τα μάτια κλειστά” του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό, αποσπώντας ένα δυνατό χειροκρότημα.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου διαθέτοντας κέφι και ζωντάνια ξεδίπλωνε ολοένα τις κινήσεις της πάνω στη σκηνή “παίζοντας” με το κοινό δημιουργώντας μία ξέφρενη διασκέδαση με κέφι και χορό. Ακούστηκαν επίσης τα τραγούδια “Να μ’αγαπάς” του Γιώργου Ανδρέου  και “Χίλιες Σιωπές” του Νίκου Ζούδιαρη.

Ανάμεσά τους υπήρξε και  αμφίδρομο χιούμορ αφιερώνοντας η μία στην άλλη τραγούδια που περιέχουν τα ονόματά τους “Δημητρούλα μου”προς τιμή της Δήμητρας Γαλάνη,  “Νίτσα-Ελενίτσα”  για την Ελένη Τσαλιγοπούλου και…….”Πήραμε την κάτω βόλτα” για τη Γιώτα Νέγκα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην ορχήστρα που συνόδευσε τις τρεις ερμηνεύτριες και κυρίως στους οργανοπαίχτες των παραδοσιακών οργάνων και μπουζουκιού που με την δεξιοτεχνία τους εμπλούτισαν εξαιρετικά τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών.

Εν κατακλείδι ήταν ένα λαϊκό πρόγραμμα που παρά την απόσταση της σκηνής που χώριζε τις ερμηνεύτριες με τους ακροατές υπήρχε αμεσότητα και τα τραγούδια ταξίδεψαν σε άλλες εποχές με ήθη.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here