Γράφει από τη Θεσσαλονίκη ο Θωμάς Μητσόπουλος
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών τον Μάκη Ιωακειμίδη

Ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή το Πάσχα του 2008, μόλις στα 54 χρόνια του, χτυπημένος από τον καρκίνο. Το σπουδαίο όμως έργο του παραμένει ζωντανό και τα τραγούδια του ακούγονται παντού, από την ταβέρνα και την μουσική σκηνή έως το Μέγαρο Μουσικής.

Η οικογένεια του, η σύζυγός του Αμαλία και τα παιδιά του, Χαρά, Κώστας και Άγγελος, θέλοντας να αξιοποιήσουν και να διατηρήσουν ζωντανό το μουσικό έργο του Τόκα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προς τιμήν του μια σειρά παραστάσεων με τίτλο «Σ’ αναζητώ», στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου με καταληκτικό σταθμό την γενέτειρα του, τη Λεμεσό.

Η πρώτη μεγάλη συναυλία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 3 Οκτωβρίου 2014 στο Ηρώδειο, με συμμετέχοντες τον Γιώργο Νταλάρα, την Γλυκερία, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Δώρο Δημοσθένους και τη Δήμητρα Σταθοπούλου, ενώ ακολούθησε μία ακόμα συναυλία στις 8 Ιουνίου 2015, στο Κηποθέατρο Παπάγου με τραγουδιστές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, τον Δώρο Δημοσθένους και τη Ραλλία Χρηστίδου.

Η τρίτη παράσταση, την οποία είχαμε και την τύχη να παρακολουθήσουμε, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην παράσταση συμμετείχαν οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης και Δήμητρα Σταθοπούλου, με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διήυθυνε ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Την επιλογή των τραγουδιών, την επιμέλεια προγράμματος και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχε ο πολυπράγμων Ηλίας Μπενέτος, ενώ ο στιχουργός και συνδημιουργός πολλών τραγουδιών του Μάριου Τόκα, Φίλιππος Γράψας, όχι μόνο προλόγισε την παράσταση αλλά συμμετείχε ενεργά, διαβάζοντας κείμενά του καθ’ όλη τη διάρκειά της.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_006

«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Κι όλο εγώ περίμενα», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Επιστροφές-Καταστροφές», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια» ήταν μόνο λίγα από τα τριάντα δύο συνολικά τραγούδια της παράστασης, που απέδωσαν με μεγάλες αξιώσεις και περισσό ταλέντο όλοι οι συμμετέχοντες ερμηνευτές.

Ο Γιάννης Κότσιρας που άνοιξε την βραδιά, μας χάρισε καθάριες και ψυχωμένες ερμηνείες τόσο σε μεγάλα τραγούδια του Τόκα που πρωτοτραγούδησαν σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιάννης Πάριος, όσο και στα τραγούδια που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στον «Ήλιο κόκκινο», την τελευταία δισκογραφική δουλειά του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη που όμως δεν έμελε να δει ολοκληρωμένη.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_002_kotsiras

Ο Δημήτρης Μπάσης, στιβαρός και ευθύβολος, μας απέδειξε για ακόμη μια φορά πως είναι ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και κέρδισε το πιο δυνατό χειροκρότημα σε πολύ δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Πασχάλης Τερζής.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_001_negka_mpasis

Η Γιώτα Νέγκα, μία εκ των δύο γυναικών της βραδιάς, με έκδηλη συγκινησιακή φόρτιση, μας χάρισε υψηλού επιπέδου ερμηνείες στην «Ξεχασμένη αποσκευή» και στο «Επιστροφές-καταστροφές» ενώ μοιράστηκε με τον Δημήτρη Μπάση και ένα από τα λιγοστά ντουέτα της βραδιάς, το υπέροχο «Δίδυμα φεγγάρια».

Ο Μιλτος Πασχαλίδης αποτέλεσε και την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς. Περισσότερο επικοινωνιακός από τους υπόλοιπους ερμηνευτές και με μεγαλύτερη άνεση και αμεσότητα, έκλεψε την παράσταση τόσο με τις απαιτητικές ερμηνείες του όσο και με τα εύστοχα σχόλια του ανάμεσα σε αυτά.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_004_pasxalidis

Τελευταία και ιδιαίτερη παρουσία, η νεαρή και πολλά υποσχόμενη Δήμητρα Σταθοπούλου, η οποία μας εντυπωσίασε τόσο με τις προσωπικές, ξεχωριστές ερμηνείες της όσο και με τα υψηλού επιπέδου φωνητικά της σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_003_stathopoulou_kotsiras

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του σπουδαίου στιχουργού Φίλιππου Γράψα, ο οποίος μας διηγήθηκε με αμεσότητα και χωρίς να κουράσει ούτε λεπτό, στιγμές, τόσο από την κοινή καλλιτεχνική του πορεία με τον Μάριο Τόκα καθώς και άλλες, πιο προσωπικές, από την φωτεινή περίοδο της συνάντησής τους αλλά και από την άλλη, την πιο σκοτεινή, της αρρώστιας. Μας εξιστόρησε πως έγινε η πρώτη γνωριμία τους, πως μεσολάβησαν δύο χρόνια «αναμονής» για να εκδοθεί τελικά το ιστορικό «Σ’ αναζητώ στην Σαλονίκη» καθώς και άλλες ξεχωριστές στιγμές από την συνεργασία τους και την «γέννηση» σπουδαίων τραγουδιών τους.

Οι θεατές του Μεγάρου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν με θαυμαστό τρόπο, ακούγοντας ευλαβικά τα μεγάλα τραγούδια του Τόκα αλλά και συμμετέχοντας τραγουδώντας, όποτε τους καλούσαν οι ερμηνευτές.

tokas_afierwma_megaro_salonica_2015_11_005

Η βραδιά έκλεισε, έτσι όπως ακριβώς άνοιξε, με την γλυκόλαλη χορωδία «Κοραής» να ερμηνεύει μαζί με όλους τους συντελεστές αλλά και όλο τον κόσμο την «Αννούλα του χιονιά», ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.

Ξεχωριστή μνεία τέλος πρέπει να γίνει στην εκπληκτική ορχήστρα που αποτελούνταν από τους:
Γιάννη Σινάνη (μπουζούκι)
Θάνο Γκιουλετζή (βιολί)
Μίμη Ντούτσουλη (μπάσο)
Ντίνο Χατζηιορδάνου (ακορντεόν)
Γιώργο Κατσίκα (τύμπανα)
Ακη Κατσουπάκη (πιάνο και πλήκτρα)
Χρήστο Περτσινίδη (ηλεκτρική κιθάρα)
υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη, ο οποίος έπαιξε και κιθάρα.

Την ευθύνη της παραγωγής και την διοργάνωση ανέλαβε η «Cricos PR & Events» με προεξέχοντα τον Μάνο Τρανταλίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την ιδιαίτερη φροντίδα του.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here