Γράφει η Γεωργία Ζαχαριάδη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Η ομάδα ΈτερονΉμισυ αποτελεί ένα παζλ πολλών καλλιτεχνών που ο καθένας φέρει ένα δικό του μουσικό κόσμο και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό ήχο ενώ ήδη μετρούν πολλές συνεργασίες με εξαίρετους καλλιτέχνες,  ιδιαίτερες δισκογραφικές δουλειές και live εμφανίσεις. Την προηγούμενη Παρασκευή λοιπόν πήραν λύρες, γκάιντες, λαούτα, κανονάκια, κλαρίνα και κιθάρες και βρέθηκαν στην Σφίγγα, όπου για λίγες ώρες μας άφησαν να γίνουμε μέρος της  παρέας τους σε ένα μουσικό road trip από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από το χθες στο σήμερα. Μαζί τους σε αυτήν την περιπλάνηση βρέθηκε και ο τραγουδοποιός Χρήστος Νινιός που  ξεχώρισε για την ιδιαίτερη φωνή του και τα τραγούδια του.


Η γιορτή ξεκίνησε με  όλη την ομάδα στη σκηνή και το τραγούδι «Της χαράς μαγαζί» που πρωτοακούσαμε από το τρίφωνο και που ταίριαξε γάντι με τις φωνές της Μυρτώς Καμβυσίδη και του Χρήστου Νινιού αλλά και με το παραδοσιακό χρώμα που του έδωσε η ορχήστρα.  Μετά από μια ξεσηκωτική έναρξη, οι τόνοι έπεσαν με το μελαγχολικό «Ο,τι απέμεινε» μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις των ΈτερονΉμισυ, που έδεσε με την φωνή της Μυρτώς σε ένα τραγούδι που θυμίζει θάλασσα. Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο Νινιός με το τραγούδι «Βάλε να πιω», σε στίχους και μουσική του ίδιου, που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του «Παράλληλες ζωές».


Στη συνέχεια ακούσαμε το τραγούδι «Ίσως» που αποτελεί την πρόσφατη συνεργασία του τραγουδοποιού με τους ΈτερονΉμισυ που οποίοι ανέλαβαν τη σύνθεση του τραγουδιού αλλά και το σενάριο του βίντεοκλιπ, ενώ τους στίχους έγραψε ο Σπύρος Μεντής που ήταν κάπου ανάμεσα στο κοινό.

Οι ΈτερονΉμισυ σέβονται και αντλούν έμπνευση από την παραδοσιακή μουσική κάτι που φαίνεται τόσο από τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιούν αλλά και από τις συνθέσεις τους. Η βραδιά δεν άργησε να πάρει χρώμα Ελλάδας και με την φωνή της Μυρτώς ταξιδέψαμε από την Πόλη μέχρι τα Επτάνησα. Μας θύμισε παραδοσιακά κομμάτια όπως το «Από ξένο τόπο» το οποίο τραγούδησε και στα Τούρκικα και το «Μενεξέδες και ζουμπούλια», καταφέρνοντας όχι μόνο να είναι άρτια αλλά και να διατηρήσει το προσωπικό της ύφος. Μια ωραία έκπληξη ήταν η διασκευή στο κομμάτι «Ανάθεμα τον αίτιο», μια ιδέα του κιθαρίστα και μαέστρου της μπάντας Κώστα Ανετάκη, που ερμήνευσαν μαζί ο Χρήστος και η Μυρτώ.


Κι από τους παραδοσιακούς ήχους ο Χρήστος Νινιός μας επανέφερε στο τώρα με τα δικά του κομμάτια «Στιγμές στο φως» και «Γράμμα στο θεό», δύο τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό αλλά και το πιο πρόσφατο «Καημός», που μπλέκει την Κρητική λύρα με τον ηλεκτρικό ήχο. Στη συνέχεια μας ξάφνιασε με την επιλογή του κομματιού «Μέτρησα» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το οποίο διασκεύασε στα μέτρα του και του έδωσε τον δικό του χαρακτήρα ενώ συνέχισε με λιγότερο τολμηρές επιλογές με τραγούδια όπως «ο Ακροβάτης», «Η ουρά του Αλόγου» και «Της λήθης το πηγάδι».


Έπειτα η παρέα μεγάλωσε κι άλλο καθώς οι ΈτερονΉμισυ κάλεσαν τον Γιώργο Γεροντή στη σκηνή. Αυτός με το λαούτο του έφερε τα πάνω κάτω, με την «Τίγρη» σε μια εκτέλεση που δεν θύμιζε αυτή του Ψαραντώνη αλλά έδωσε στο κομμάτι ένα νέο χαρακτήρα. Συνέχισε με τα «Πικραμένα χείλη», ένα τραγούδι από το προσωπικό άλμπουμ του στο οποίο τραγουδάει με τον Παντελή Θαλασσινο.


Η δεύτερη καλεσμένη των ΈτερονΉμισυ ήταν η Μάγδα Βαρούχα μια νέα ερμηνεύτρια με ζεστή χροιά, περίτεχνα γυρίσματα και έναν λυγμό στην ερμηνεία της να ξεχωρίζει… Ανέβηκε στην σκηνή και με μιας κέρδισε την προσοχή του κοινού με το τραγούδι «Ας χαθείς» του Χρήστου Θηβαίου που σπάνια το ακούμε από γυναικεία φωνή και μας εξέπληξε ευχάριστα. Στη συνέχεια ερμήνευσε δύο δικά της κομμάτια, το υπέροχο «Να ξερα που κοιμάσαι» μια σύνθεση των ΈτερονΉμισυ σε στίχους του Σπύρου Μέντη και το πιο πρόσφατο «Ξέρω μια πόλη» σε στίχους και μουσική του Σταύρου Σιόλα.


Προς το τέλος της βραδιάς η Μυρτώ ερμήνευσε μερικά από τα κομμάτια που προέκυψαν από τις συνεργασίες των ΈτερονΉμισυ με διάφορους καλλιτέχνες, όπως το τραγούδι «Στα σύννεφα» που δόθηκε στον Σταύρο Σιολα, το οποίο μάλιστα οπτικοποιήθηκε με κινούμενα σχέδια σε ένα βιντεοκλιπ με σεναριογράφο τη στιχουργό του κομματιού Μαρίτα Αλιμίση. Επίσης ακούσαμε το τραγούδι «Στα μικρά μας λάθη» που πρωτοείπε η Σαββέρια Μαργιολά, αλλά και το τραγούδι «Βράχος»που έχουμε συνηθίσει από την φωνή του Αργύρη Λούλατζη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το «Σέβα για τη Σέρβα», το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια του τελευταίου δίσκου των ΈτερονΉμισυ, τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά. Αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία που κατέγραψε η Μαρίτα Αλημίση για την διαμάχη μεταξύ μιας Κρητικιάς πεθεράς και της Σέρβας νύφης της, με την Κρητικιά Σεβα φυσικά να παίρνει το αίμα της πίσω στο τέλος της ιστορίας


Η συναυλία τέλειωσε  πανηγυρικά με όλους τους συμμετέχοντες να βγαίνουν στη σκηνή και να τραγουδάνε αγκαλιασμένοι τα Λιανοχορταρούδια. Οι ΈτερονΉμισυ για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι με όπλο την παρέα και τη κοινή αγάπη για την τέχνη, το ελληνικό τραγούδι θα συνεχίσει να ανθίζει. Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία την επόμενη τους εμφάνιση στη Σφίγγα με καλεσμένους αυτή τη φορά τον Αργύρη Λούλατζη και την Κέλλυ Βουδούρη…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here