Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Την Κυριακή 26 Αυγούστου στον πανέμορφο χώρο της Καστροπολιτείας του Μυστρά πραγματοποιήθηκε συναυλία του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου που  διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

markopoulos_live_2018_09_001

Η συναυλία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια:

  • «Αχ, πλάτανέ μου» σε στίχους Γ. Μαρκόπουλου από το δίσκο Εντεύθεν
  • «Παλιέ μου, φίλε» σε στίχους Γ. Σεφέρη από το δίσκο Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους
  • «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» σε στίχους Γ. Σεφέρη από τον ομώνυμο δίσκο
  • «Λίγο ακόμα» σε στίχους Γ. Σεφέρη από το δίσκο Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους
  • «Ποιος άκουσε καταμεσήμερα» σε στίχους Γ. Σεφέρη από το δίσκο Ανα-γέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη
  • «Η θάλασσα» σε στίχους Γ. Σεφέρη
  • «Who pays the ferryman», ορχηστρικό από την ομώνυμη σειρά του BBC
  • «Από μεγάλον έρωτα» σε στίχους Π. Κυριακού από το δίσκο Εντεύθεν
  • «Τα λόγια και τα χρόνια» σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το δίσκο Θητεία
  • «Μαλαματένια λόγια» σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το δίσκο Θητεία
  • «Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε» σε στίχους Γ. Χρονά
  • «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι» σε στίχους Οδ. Ελύτη από το δίσκο Ήλιος ο πρώτος.

Ειδικά για «Τα λόγια και τα χρόνια» καθώς και τα «Μαλαματένια λόγια»  θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι πρόκειται για δύο από τα σημαντικότερα τραγούδια της Ελληνικής δισκογραφίας που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στη συλλογική μνήμη του Ελληνικού λαού.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια:

  • «Μιλώ για τα παιδιά μου» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τους Μετανάστες
  • «Η φάμπρικα» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τους Μετανάστες
  • «Οι οχτροί» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τ’ Ανεξάρτητα
  • «Χίλια μύρια κύματα» σε στίχους Κ.Χ. Μύρη(σ.σ. Κώστα Γεωργουσόπουλου) από το δίσκο Ιθαγένεια
  • «Την εικόνα σου» σε στίχους Μ. Κατσαρού από το δίσκο Τα τραγούδια του νέου πατέρα
  • «Πέρα από τη θάλασσα» σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού
  • «Πότε θα ξαναβρεθούμε» σε στίχους Γ. Μαρκόπουλου από το δίσκο Κρητικός Ορίζοντας
  • «Η μάνα του Αλέξανδρου» σε στίχους Π. Θεοδωρίδη από το Σεργιάνι στον κόσμο
  • «Παραπονεμένα λόγια» σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το Σεργιάνι στον κόσμο
  • «Η Ελλάδα» (Λένγκω) σε στίχους Γ. Μαρκόπουλου από τ’ Ανεξάρτητα.

Από τους ερμηνευτές η διάσημη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, με αξιολογότατη διεθνή καριέρα, απέδωσε άψογα τα αριστουργήματα του Μαρκόπουλου. Η σπουδαία υψίφωνος δεν έκρυψε ούτε στιγμή τη χαρά της για τη συμμετοχή σε μια τέτοια συναυλία και όταν μία καλλιτέχνιδα τόσο υψηλού επιπέδου καθοδηγείται από έναν μεγαλοφυή συνθέτη, τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα επιτυχές. Ειδικά στον Στράτη το θαλασσινό, ένα δύσκολο και απαιτητικό τραγούδι που έγινε γνωστό από τον παμμέγιστο Νίκο Ξυλούρη, θα λέγαμε ότι έδωσε μια νέα καλλιτεχνική διάσταση.


Επίσης, οι δύο νέοι ερμηνευτές Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης έδειξαν το φωνητικό τους τάλαντο και τη μουσική  καλλιέργειά τους, στοιχεία απαραίτητα για να αποδοθούν τα μεγάλα  τραγούδια του Μαρκόπουλου που έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν κολοσσοί του Ελληνικού πενταγράμμου. Έτσι, αντιμετωπίζοντας με τον προσήκοντα σεβασμό τα έργα του συνθέτη, κατάφεραν να σταθούν αξιοπρεπέστατα δικαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον  Γιάννη Μαρκόπουλο που τους επιλέγει για τις συναυλίες του. Ειδικότερα για την Ζουρνατζή, αν και δεν υστέρησε σε  κανένα τραγούδι, θεωρώ ότι οι ερμηνείες της  που έκαναν περισσότερη εντύπωση ήταν στο «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι» (πρώτη ερμηνεύτρια η Μαρία Δημητριάδη) και στο «Μιλώ για τα παιδιά μου» που ταυτίστηκε με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Ο δε Ζερβάκης  ήταν εξαιρετικός αν και κρυωμένος όπως δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο συνθέτης. Ακόμα και στα «Χίλια μύρια κύματα» και στους «Οχτρούς» ήταν υπέροχος μην λυγίζοντας  υπό το βάρος της σύγκρισης που κατευθείαν έρχεται στο μυαλό του καθενός ακριβώς επειδή είναι γνωστά  από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Για το τέλος αφήνουμε τον ιστορικό ερμηνευτή των επιτυχιών του συνθέτη, τον αληθινά μεγάλο Λάκη Χαλκιά, ο οποίος δείχνει σαν να μην έχει περάσει ο χρόνος από πάνω του και να διατηρεί το ρωμαλέο χαρακτήρα της φωνής του. Με το ξεχωριστό ηχόχρωμα, τη γλυκύτητά του,  τη λαμπερή του  άρθρωση και την τεράστια κλάση του απέδωσε μοναδικά  τα κομμάτια του επί 45ετία φίλου του και συνεργάτη του.  Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο αειθαλής ερμηνευτής  σιγοτραγουδούσε σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας δείχνοντας πως είναι πραγματικά ακούραστος γεμάτος πάντοτε από φλογερό πάθος για την Ελληνική Μουσική στην οποία έχει προσφέρει τόσα πολλά.

markopoulos_live_2018_09_003

Οπωσδήποτε ήταν εντελώς ξεχωριστές οι στιγμές  για όλους τους τυχερούς παρισταμένους να ακούμε αριστοτεχνήματα της Ελληνικής Μουσικής τραγουδισμένα από τον πρώτο ερμηνευτή  Λάκη Χαλκιά  όπως τα θρυλικά «Μαλαματένια Λόγια» και την ιστορική  «Φάμπρικα».

Στη συναυλία συμμετείχαν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» καθώς και το φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή. Στη διεύθυνση ήταν φυσικά ο συνθέτης.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία συναυλία του κορυφαίου  Γιάννη Μαρκόπουλου υπό το μαγικό φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού στον ακαταμάχητης γοητείας χώρο μιας από τις πλέον φημισμένες Καστροπολιτείες της πατρίδας μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μία λέξη: Όνειρο.

Στα ενδιαφέροντα της βραδιάς ο απολαυστικός μίνι διάλογος Μαρκόπουλου-Χαλκιά με το συνθέτη να λέει «Τώρα τελευταία μου έχεις κάνει αρκετές απουσίες» και τον τραγουδιστή να απευθύνεται στο κοινό λέγοντας «Τον τυραννάω…».

Στο σύντομο λόγο του ο συνθέτης ευχαρίστησε τον κόσμο, τους τραγουδιστές του, την Αρχαιολογική υπηρεσία   καθώς και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη για την πρόσκληση. Δήλωσε επίσης πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξαναενωθεί από την Πελοπόννησο και υποσχέθηκε ένα έργο για την Επανάσταση του 1821 που θα είναι το καλύτερό του  και το τελευταίο του. Κλείνοντας ανέφερε το στίχο του Εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού «Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά και ελεύθεροι να μείνουν» από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους υπονοώντας προφανώς ότι για να πετύχουμε κάποια πράγματα, όπως την πραγματική ομοψυχία των Ελλήνων,  θα πρέπει να έχουμε την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα των ηρωικών αγωνιστών της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Οπότε, κ. Μαρκόπουλε, σας ευχαριστούμε για την καταπληκτική βραδιά που μας χαρίσατε και περιμένουμε το έργο που μας υποσχεθήκατε…!

 —————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here