2/10/2012
Γράφει η Δώρα Παναρίτη
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη μας επεφύλασσε μία έκπληξη. Mία σύντομη βόλτα μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού και την Πορτογαλία, με οδηγό τον Andre Maia και συνεπιβάτες τους εξαίρετους μουσικούς του αλλά και τους θαμώνες του “Half Note” Jazz Club!

Λίγο μετά τις εννιά, ανηφορίσαμε προς το club αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα πού γεννήθηκαν όταν μάθαμε για αυτή την μουσική παράσταση. Αλήθεια, ποια η σύζευξη της ελληνικής μουσικής με τα πορτογαλικά fados; Μπορεί μία πόλη να ενώσει φαινομενικά ετερόκλητα μουσικά είδη;

Σχεδόν μία ώρα μετά την άφιξή μας στο “Half Note” οι μουσικοί πήραν τη θέση τους πίσω απ’ το λαούτο, συνοδευόμενοι από ένα slideshow εικόνων της πόλης, περιπλανήσεων και πορτραίτων ανθρώπων που στα μάτια και το σώμα κουβαλούν τις ιστορίες τους. Το ταξίδι μας μόλις είχε αρχίσει…

Μετά τα δύο πρώτα κομμάτια και το θερμό καλωσόρισμα στο κοινό του, ο Andre μας μίλησε για το fado, που ως λέξη μεταφράζεται σε «κακοτυχία», «κακή μοίρα», «άσχημο ριζικό», ενώ ως μουσική έρχεται να ξορκίσει κάθε τι αρνητικό κι επώδυνο, να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα δίνοντας τον πρώτο λόγο στην ψυχή.      

Τα τραγούδια της Andre Maia Band προέρχονται τόσο από την παράδοση, όσο κι από νεότερους συνθέτες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μεγάλη φωνή των fados, Amalia Rodriguez, η οποία, όπως μας πληροφόρησε ο Andre, συγκαταλέγεται μέσα στις τέσσερις καλύτερες φωνές του κόσμου, μαζί με την Edith Piaf, την Ella Fitzgerald και τον Frank Sinatra. Ανάμεσα σε άλλα, ακούσαμε και την “Formiga Bossa Nova” (Μπόσα Νόβα του Μυρμηγκιού), ένα κομμάτι από το αξεπέραστο δίδυμο των fado, Alexandre O’Neill και Alain Oulman.

Μετά το σύντομο διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος της παράστασης, το συγκρότημα μας παρουσίασε και το ομότιτλο κομμάτι της επερχόμενης δισκογραφικής δουλειάς, “Fado em Atenas”, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό κοντά στα Χριστούγεννα.

Ακόμη, παρουσιάστηκαν κομμάτια κι από την πρώτη μεγάλη ερμηνεύτρια fado, την Maria Severa, αλλά κι από την Mafalda Arnauth. Η μπαλάντα που ξεχώρισε, “Essa voz que me atravessar” (Η Φωνή που με Διαπερνά), αφορούσε την φωνή που ακούει και νοιώθει μία κοπέλα, μεταφέροντας πόνο που δεν της ανήκει, που προϋπήρχε κι απλώς περίμενε ένα σώμα μέσω του οποίου να ακουστεί. 

Ήταν μία βραδιά πλημμυρισμένη από ετερόκλητα συναισθήματα, τα οποία έβρισκαν έκφραση στις μελωδίες και τα λόγια των τραγουδιών. Σίγουρα η ερμηνεία του Andre Maia και η εξαιρετική ενορχήστρωση των μουσικών με τα παραδοσιακά όργανα (κανονάκι, μπαγιάν, κιθάρα/λαούτο και κοντραμπάσσο) άγγιξαν χορδές μέσα μας που άλλοτε μας «έτσουζαν» και ενίσχυαν τη νοσταλγία για όσα δεν έχουμε πλέον κοντά μας, κι άλλοτε μας ευχαριστούσαν κάνοντάς μας να νοιώθουμε στενότερη την επαφή και εντονότερη την αλληλεπίδραση με όσα τελικά βρίσκονται εδώ, δίπλα μας και δεν είναι άλλα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μαζί με τα οποία κάθε ανεπιθύμητη κατάσταση ανατρέπεται…

————————

Λίγο πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης “Fado em Atenas” συνομιλήσαμε με τον Andre Maia, ηθοποιό, τραγουδιστή κι εμπνευστή του συγκροτήματος Andre Maia Band, για τα φαινόμενα της εποχής, τα μελλοντικά του σχέδια και κυρίως για την αποψινή βραδιά!

MusicCorner: Ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση της εποχής: πώς είναι η κρίση για εσάς;
Andre Maia: Είναι κάτι φοβερό για όλο τον κόσμο, για την χώρα μου και την δική σας. Όμως, επειδή η δουλειά μου είναι τόσο άμεση και συγκεκριμένη δεν με επηρεάζει, κάτι που ευτυχώς είναι καλό!

MusicCorner: Σήμερα είναι η πρεμιέρα της παράστασης “Fado em Atenas”. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;
Andre Maia: Στο “Half Note” ναι, γενικότερα, όμως, είμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου δύο χρόνια κι έχουμε παίξει στο Μέγαρο Μουσικής, στην Τεχνόπολη, στο Θέατρο Ρεματιάς και σε άλλους χώρους. Δουλεύουμε πολύ, πρόκειται για κάτι νέο, το οποίο ο κόσμος θέλουμε να παίρνει μαζί του στο τέλος και φαίνεται πως αυτό συμβαίνει. Έχουμε φίλους από την Βραζιλία, από την Πορτογαλία, από την Βαρκελώνη, οι οποίοι σήμερα ήρθαν να μας δουν! Η δουλειά μου δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι για όλο τον κόσμο κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!

MusicCorner: Έχετε την Αθήνα όμως στην καρδιά σας…
Andre Maia: Ναι! Η Αθήνα είναι το σπίτι μου και εκεί βρίσκεται και η καρδιά μου! Έπαιξα πρώτη φορά fado στην πόλη αυτή. Είμαι υπεύθυνος για το Πορτογαλικό κομμάτι στο Athens International Radio και βλέπω πως δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την Πορτογαλική κουλτούρα και τον πολιτισμό στην πόλη. Ευτυχώς ότι τους προτείνω μέχρι στιγμής το δέχονται! 

MusicCorner: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας στον τομέα της μουσικής;
Andre Maia: Είμαστε στην διαδικασία ηχογράφησης του άλμπουμ “Fado em Atenas” και σήμερα θα παρουσιάσουμε και το ομότιτλο κομμάτι, που έγραψε μία πολύ καλή μου φίλη, η οποία μάλιστα θα παρουσιάσει τη δουλειά της στον Ιανό στο τέλος του Οκτώβρη. Το άλμπουμ θα βρίσκεται στα χέρια του κοινού κοντά στα Χριστούγεννα.

MusicCorner: Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των fados και της ελληνικής μουσικής;
Andre Maia: Βεβαίως! Τα fados συνδέονται άρρηκτα με το ρεμπέτικο. Η φόρμα είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν πολλά κοινά όσον αφορά τα συναισθήματα, την έκφραση μέσα από το τραγούδι…

MusicCorner: Πώς θα περιγράφατε το ιδανικό κοινό για εσάς;
Andre Maia: Μιας και δεν είμαι τραγουδιστής αλλά ηθοποιός, προσπαθώ να μεταδώσω την ενέργειά μου στο κοινό. Αυτό ακριβώς γίνεται μέσω των fados, υπάρχει ανταλλαγή συναισθημάτων και ενέργειας. Ελπίζω να φτάνει στο κοινό και να λειτουργεί ως μέσο απομάκρυνσης από τα προβλήματα, από την κρίση κι ότι άλλο μας συμβαίνει…

Andre Maia Band:
André Maia – τραγούδι
Έφη Ζαϊτίδου – κανονάκι
Σοφία Μουλακάκη – μπαγιάν
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρα, λαούτο
Κώστας Σταυρόπουλος – κοντραμπάσσο

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here