3/12/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βράδυ Πέμπτης και φτάνουμε από νωρίς στον ζεστό χώρο του club του «Σταυρού του Νότου», προκειμένου να παρακολουθήσουμε τί μας έχει ετοιμάσει ο Κώστας Λειβαδάς για τη μοναδική του εμφάνιση εκεί. Αν και αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ξεκινά γύρω στις 22:00, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός ανεβαίνει στη σκηνή λίγο μετά τις 23:00. Κι ενώ αυτή η αργοπορία ουδόλως μας ενόχλησε, μιας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ οικογενειακή, οφείλω να πω ότι, αντικειμενικά, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις ενάρξεις των προγραμμάτων τις καθημερινές, δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για όσους έχουν πρωινό ξύπνημα την επομένη…

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Κώστας Λειβαδάς μας προδιαθέτει για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα: «Επιστρέφω μετά από 11 χρόνια στον χώρο του club και θέλω να ξεκινήσω με ένα τραγούδι που, δυστυχώς, δεν το τραγουδάω συχνά», λέει και ξεκινά με το «Η Βίκυ δεν θα Σπουδάσει».

leivadas_live_2013_11_25

Η συνέχεια ανήκει στην πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο «Γραμμένο με Κόκκινο», η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά μελοποιημένη ποίηση, γραμμένη από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Όπως σχολίασε ο ίδιος, «Τα ποιήματα, μαζί με την μεγάλη τους τέχνη, είναι ένα φάρμακο, μια πυξίδα, μια παρηγοριά μέσα απ’ τον καθρέφτη».

Εξαιρετικά επικοινωνιακός, ο Κώστας Λειβαδάς συνομιλούσε απ’ ευθείας με το κοινό -διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τους ηθοποιούς Άννα Φόνσου, Ρένο Χαραλαμπίδη, Δώρα Χρυσικού, τη στιχουργό Βίκυ Γεροθόδωρου, τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, Δημήτρη Βραχνό και Ξενοφώντα Ραράκο- και είχε σχεδόν πάντα μια ιστορία να μοιραστεί για κάθε τραγούδι.

Από τις πρώτες ακροάσεις της βραδιάς, ήταν εμφανής η δουλειά που είχε γίνει στο ενορχηστρωτικό μέρος των τραγουδιών. Ακούγαμε Κώστα Λειβαδά, αλλά με άλλον τρόπο: Πιο ηλεκτρικά, πιο ακουστικά ή πιο τζαζ, κατά περίπτωση. Νομίζω πως και για τον ίδιο πρέπει να είχε πολύ ενδιαφέρον αυτό το αλλιώτικο άκουσμα των τραγουδιών του –έδειξε να το απολαμβάνει, έχοντας εξασκήσει τη δημιουργικότητά του.

leivadas_live_2013_11_23

Η πρώτη, πιο ηλεκτρική, ενότητα της παράστασης έκλεισε με το «Ο Τελευταίος να Κλείσει την Πόρτα», ενώ η συνέχεια δόθηκε με ένα τραγούδι που είχε πρωτοπαιχτεί στον Σταυρό του Νότου, όμως «στην Calexico, ψυχεδελική εκδοχή του»: «Δειλά».

Σειρά είχε, έπειτα, η πρώτη του καλεσμένη, Ζωή Παπαδοπούλου, με την οποία συνεργάζεται αυτόν τον καιρό και, όπως σημείωσε «Με κάνει να ανακαλύπτω ξανά κάποια τραγούδια μου με τον τρόπο που τα κάνει δικά της. Μαζί τραγουδούν το «Η Επιμονή σου», το οποίο και ο συνθέτης αφιερώνει στην Άννα Φόνσου για την «Επιμονή της για το “Σπίτι του Ηθοποιού”». Η Ζωή κάνει εντελώς δικό της το «Μοίρα μου Έγινες» και μας αποχαιρετά με το «Αχ, και να Σ’ Είχα Εδώ».

leivadas_live_2013_11_07_papadopoulou_zoe

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου παίρνει τη σκυτάλη: «Μετά από τόσα χρόνια, δεν έχω να πω τίποτα. Απλά τον αγαπάω!», δηλώνει και ερμηνεύει την «Κυριακή» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη. Ακολουθούν «ένα τραγούδι που καταφέραμε επιτέλους να γράψουμε μαζί τη μουσική και ο Κώστας τα λόγια»: «Των Φίλων τα Σπίτια», το «Εγώ Σ’ Αγάπησα Εδώ», αλλά και το πρώτο τους τραγούδι, το οποίο η Ελένη αποκάλεσε «αυστηρά γυναικείο», το «Πιάσε Με».

leivadas_live_2013_11_15_tsaligopoulou

Σειρά του Οδυσσέα Τσάκαλου: «Με τον Κώστα γνωριζόμαστε από το ’96. Είναι συνθέτης της Αθήνας, μου θυμίζει το αεράκι της», σχολίασε και μας χάρισε δύο εξαιρετικές ερμηνείες στο «Στη Σταδίου» και το αγαπημένο «Δεν Πειράζει». Η Ελένη Τσαλιγοπούλου του δίνει το ντέφι και μαζί μας ξεσηκώνουν με το «Πες Το κι Έγινε», ενώ το πρώτο μέρος τελειώνει θριαμβευτικά με ολόκληρο το μαγαζί να τραγουδά «Σαν να μην Πέρασε Μια Μέρα».

leivadas_live_2013_11_20_tsakalos

Η μετάβαση στο δεύτερο κομμάτι της παράστασης έγινε σε πιο ήρεμους τόνους με το «Μεταξουργείο», τραγούδι το οποίο ο Λειβαδάς αφιέρωσε στους ηθοποιούς «που τους έχουμε ανάγκη για να μας καθρεφτίζουν το ευχάριστο αλλά και το δυσάρεστο μέρος της αλήθειας».

Ερχόμενη απευθείας από την παράσταση «Θα Σε Πάρω να Φύγουμε», η τελευταία καλεσμένη της βραδιάς, Μαριάννα Πολυχρονίδη εντυπωσιάζει με τις φωνητικές της δυνατότητες στο «Πως θα Πεθάνω Εγώ για Σένα» και το υπέροχο «Έχω Άνθρωπο».

leivadas_live_2013_11_26_polyxronidi

Ο Κώστας Λειβαδάς μας συγκινεί με την ακουστική εκδοχή του «Για να Σε Συναντήσω» και μας εκπλήσσει με την μοναδική ξενόγλωσση επιλογή της βραδιάς “Walk on the Wild Side”. Παρά τη ροκ παρένθεση, οι επόμενοι τόνοι ήταν τρυφεροί, καθώς ο Λειβαδάς ένωσε το πρώτο με το τελευταίο του τραγούδι: «Κάθε Μπαλκόνι Έχει Άλλη Θέα» και «Πάω να Δω τ’ Αστέρια».

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου βρίσκεται ξανά επί σκηνής και απολαμβάνει τις ερμηνείες της σε αγαπημένα τραγούδια από το «Θέλω ν’ αλλάξεις το Εισιτήριο» και το «Παραμιλητό μου», μέχρι το «Είναι Εντάξει Μαζί μου» και το «Έλα Πάρε Μου τη Λύπη». Προσωπικά ξεχώρισα την ερμηνεία της στο «Δεν Ξέρεις Τί θα Πει Αγάπη», αλλά το εντυπωσιακότερο μέρος της παράστασης ήταν τα τραγούδια «εκτός προγράμματος» που, εκεί γύρω στις 02:00, μετέτρεψαν το club του «Σταυρού» σε σκηνικό εποχής!

Ο Κώστας τραγούδησε την παραγγελιά της Ελένης «Γιατί Με Ξύπνησες Πρωί» κι εκείνη ανταπέδωσε με μία σχεδόν a capella ερμηνεία, με την ακουστική της κιθάρα, του «Ντόκτορ». Εξαιρετικά ρεμπέτικα ακούσαμε στη συνέχεια: «Τα Παιδιά της Γειτονίας σου», «Παξιμαδοκλέφτρα» και «Γιατί Φουμάρω Κοκαΐνη», με την Τσαλιγοπούλου να «κεντά» με τη φωνή της στο συγκεκριμένο είδος, αποσπώντας το ίσως το θερμότερο χειροκρότημα της βραδιάς και τη χορωδιακή συμμετοχή όλων μας.

leivadas_live_2013_11_06

Η παράσταση έκλεισε με ένα τραγούδι που πάντα μου θυμίζει τη δύναμη του «Μαζί»: «Τα Παιδιά των Δρόμων». Για το ανκόρ, ο Κώστας Λειβαδάς μας κράτησε μια ακουστική επανάληψη του «Η Επιμονή σου», ενώ κάλεσε «για μια οριστική τελεία» στη σκηνή την Ελένη Τσαλιγοπούλου, προκειμένου να ερμηνεύσουν μαζί το τρυφερό «Και Τί θα Μείνει». Φεύγοντας από τον «Σταυρό», προσωπικά μου είχε μείνει η γλυκιά ζεστασιά που νοιώθεις όταν ξέρεις πως βρίσκεσαι μεταξύ αληθινών φίλων. Μια ζεστασιά που ο Κώστας Λειβαδάς με την εκλεκτή παρέα του κατάφεραν να μας κάνουν να αισθανθούμε ότι επιθυμούσαν να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της!

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί:
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρα, μπαγλαμάς
Βαγγέλης Τζάτσος: μπάσο, κοντραμπάσο,
Βαγγέλης Καλαμάρας: τύμπανα

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here