Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
«ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΥ» (MINOS MSM 195)

Τον Ιανουάριο του 1974 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Πάριου και ο τελευταίος που στηρίζεται κυρίως σε τραγούδια τα οποία ηχογράφησε στις 45 στροφές. Έχοντας γίνει αρκετά γνωστός μετά τα δύο πρώτα άλμπουμ του, ο ερμηνευτής αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνει το μουσικό στυλ με το οποίο θα φτάσει την κορυφή…

Εδώ έχουμε τα «εγκαίνια» της συνεργασίας με δύο συνθέτες που στα επόμενα χρόνια θα του δώσουν ορισμένες από τις πιο ανθεκτικές επιτυχίες της καριέρας του. Τον Γιάννη Σπανό και τον Σπύρο Παπαβασιλείου. Ο πρώτος υπογράφει το «Θα σε θυμάμαι» (κρίμα που εδώ και χρόνια ο Πάριος δεν το συμπεριλαμβάνει στις εμφανίσεις του..) και ο δεύτερος το «Εγωισμέ μου», το οποίο ως 45άρι στη δεύτερη πλευρά του περιλαμβάνει το ανέκδοτο ως σήμερα στις 33 στροφές ή σε ψηφιακή μορφή «Τι το ‘θελα το όνειρο» …

Παράλληλα, ο ερμηνευτής ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση δύο μεγάλες επιτυχίες του Γιώργου Χατζηνάσιου από τη «Διαδρομή» που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα. Το ομότιτλο (πρώτη εκτέλεση Μανώλης Μητσιάς) και το «Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ» (πρώτη εκτέλεση Δήμητρα Γαλάνη).

Ακόμη, συναντάμε «Το καναρίνι» του Απόστολου Καλδάρα – με τη Χάρις Αλεξίου στις δεύτερες φωνές – και δύο τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη (που τα υπογράφει ως Κώστας Αθανασίου επειδή είχε συμβόλαιο με άλλη εταιρεία), τα οποία επρόκειτο να πει ο Κώστας Σμοκοβίτης αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε: Το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο «Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε» και «Το Δεσποινάκι».

Τέλος, υπάρχουν και δύο από τα συνολικά τρία τραγούδια που ηχογράφησε ο Πάριος σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου («Αυτός, αυτός» και «Πού να ‘σαι συ») …

Το εσώφυλλο της πρώτης έκδοσης του άλμπουμ σε βινύλιο (σπάνια κι αυτή πλέον…) περιλαμβάνει ένα ολόσωμο «πόστερ» του ερμηνευτή σε φωτογράφηση από την Ευσταθία Ναυπλιώτου…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πού θα πάει πού (Γ. Χατζηνάσιου-Τ. Οικονόμου)
02) Θα σε θυμάμαι (Γ. Σπανού-Πυθαγόρα)
03) Το καναρίνι (Απ. Καλδάρα-Γ. Σαμολαδά)
04) Όταν με φιλάς πεθαίνω (Αν. Χατζηαποστόλου-Τ. Σωτήρχου)
05) Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε (Στ. Κουγιουμτζή-Κ. Αθανασίου)
06) Αυτός, αυτός (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)
07) Το Δεσποινάκι (Στ. Κουγιουμτζή-Κ. Αθανασίου)
08) Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ (Γ. Χατζηνάσιου-Γ. Κανελλόπουλου)
09) Ήρθα σαν άντρας (Γ. Σπανού-Πυθαγόρα)
10) Εγωισμέ μου (Σπ. Παπαβασιλείου-Μ. Μπιζάνη)
11) Ο ξένος (Αν. Χατζηαποστόλου)
12) Πού να ‘σαι συ (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
«ΔΥΟ-ΔΥΟ»  (COLUMBIA 1701681)

Η κατάργηση των δίσκων 45 στροφών από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οφείλεται βεβαίως στην εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας, όμως με αυτό τον τρόπο μείνανε στο περιθώριο εκατοντάδες τραγουδιών σπουδαίων συνθετών κι ερμηνευτών, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί σε «μεγάλους» δίσκους και μοιραία ξεχαστήκανε.

Κι όχι μόνο τούτο, αλλά με το πέρασμα των χρόνων τα 45άρια αρχίσανε να γίνονται εξαιρετικά δυσεύρετα και οι συλλέκτες δυσκολεύονταν αρκετά μέχρι να τα βρούνε και ειδικά εκείνα που περιείχαν ανέκδοτα κομμάτια στις 33 στροφές. Συνεπώς, έπρεπε να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από τις εταιρείες για να φέρουνε ξανά στο φως αυτούς τους ξεχασμένους «θησαυρούς» …

Η τότε Columbia ήταν εκείνη που επιχείρησε πρώτη να καταγράψει ένα ευρύ μέρος του ιστορικού αρχείου της σε «μεγάλους» δίσκους. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχε ξεκινήσει τούτη την προσπάθεια, εκδίδοντας αρκετές συλλογές κυρίως με δημιουργίες του ρεμπέτικου και συνέχισε σ’ εκείνη του ’80 με ειδικές εκδόσεις για συγκεκριμένους συνθέτες και τραγουδιστές…

Φτάνουμε λοιπόν στο 1987, όταν κυκλοφορεί με σειρά έξι δίσκων με τίτλο «Δυο-δυο» με την επιμέλεια του ερευνητή Δημήτρη Ράνιου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διάφορα τραγούδια ερμηνευτών με συναφές ρεπερτόριο και είδος, κυρίως όμως από το σπάνιο κι ανέκδοτο ως τότε στις 33 στροφές υλικό τους. Δηλαδή, συνυπάρχουν ο Πάνος Γαβαλάς με τη Χαρούλα Λαμπράκη, ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τη Γιώτα Λύδια, ο Μανώλης Αγγελόπουλος με την Καίτη Γκρέϋ και ο Σταμάτης Κόκοτας με τη Βίκυ Μοσχολιού.

Αφήσαμε τελευταίο το δίδυμο που θα μας απασχολήσει για το δίσκο που θα εξετάσουμε. Μανώλης Μητσιάς και Δήμητρα Γαλάνη. Δύο τραγουδιστές που ξεκινήσανε μαζί την πορεία τους, δούλεψαν αρκετά χρόνια ως καλλιτεχνικό ζευγάρι κυρίως σε μπουάτ της Πλάκας και συμμετείχαν ως ντουέτο σε αρκετούς κύκλους τραγουδιών διαφόρων συνθετών…

Το δικό τους άλμπουμ λοιπόν με τον τίτλο «Δυο-δυο» περιλαμβάνει ότι και τα πέντε υπόλοιπα της εν λόγω σειράς. Ορισμένα τραγούδια που γίνανε μεγάλες επιτυχίες («Πού θα πάει πού θα βγει», «Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ», «Επειδή σ’ αγαπώ» κ.τ.λ.), αλλά και ηχογραφήσεις τους από τις 45 στροφές που ως τότε δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ στις 33.

Για τους συλλέκτες εκείνης της εποχής, οι συγκεκριμένες εκδόσεις ήταν πραγματικός θησαυρός καθώς περιλάμβαναν ορισμένα σπάνια κομμάτια που ήταν (κι εξακολουθεί ως τις μέρες μας να είναι…) δύσκολο να βρεθούν. Φυσικά, ήταν αδύνατο να επανακυκλοφορήσει όλο το ανέκδοτο υλικό των τραγουδιστών σ’ ένα δίσκο με 14 τραγούδια, ωστόσο στον συγκεκριμένο θα βρείτε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό μέρος αυτού.

Κάποια από τούτα τα κομμάτια συμπεριλήφθηκαν επτά χρόνια μετά (1994) στο άλμπουμ της σειράς «Από τους θησαυρούς των 45 στροφών» που αφορούσε τους εν λόγω ερμηνευτές, ενώ δύο από αυτά που υπάρχουν εδώ με τον Μητσιά θα τα βρείτε στο CD «Τραγούδια από τις 45 στροφές» που είναι αφιερωμένο σε κείνον, αν και πλέον έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία…

Όσο για τους φανατικούς φίλους – συλλέκτες της Γαλάνη, σ’ αυτό το άλμπουμ υπάρχει το «Καμάρι μου» του Νάσου Νάκα στη μοναδική έκδοσή του στις 33 στροφές. Αν λάβουμε δε ως δεδομένο το ότι (και) η συγκεκριμένη σειρά που έχει εκδοθεί και σε ψηφιακή μορφή έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τα δισκοπωλεία, είναι μια σπουδαία ευκαιρία να ψάξετε τον εν λόγω δίσκο βινυλίου, αν βεβαίως δεν έχετε το τραγούδι στις 45 στροφές…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πού θα πάει, πού θα βγει (Γ. Χατζηνάσιου-Τ. Οικονόμου) Μ. Μητσιάς
02) Θα υπάρχω θες δε θες (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα) Δ. Γαλάνη
03) Ποιος έχει δάκρυα να μου δώσει (Δ. Μούτση-Ν. Γκάτσου) Μ. Μητσιάς
04) Με πνίγει τούτη η σιωπή (Γ. Σπανού-Κ. Κωτούλα) Δ. Γαλάνη
05) Καπετάνισσα κυρά μου (Β. Δημητρίου-Γ. Λογοθέτη) Μ. Μητσιάς
06) Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ (Γ. Χατζηνάσιου-Γ. Κανελλόπουλου) Δ. Γαλάνη
07) Σε βρήκα στη Μονεμβασιά (Λ. Κηλαηδόνη-Μ. Ελευθερίου) Μ. Μητσιάς
08) Γιαρέμ-γιαρέμ (Γ. Χατζηνάσιου-Ν. Γκάτσου) Δ. Γαλάνη
09) Επειδή σ’ αγαπώ (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου) Μ. Μητσιάς
10) Στο μακρύ γιαλό (Μ. Πλέσσα-Σ. Φίλντιση) Δ. Γαλάνη
11) Μαζί σου να την πάρεις δε μπορείς (Ελ. Καραϊνδρου) Μ. Μητσιάς
12) Καμάρι μου (Ν. Νάκα) Δ. Γαλάνη
13) Ο Χαραλάμπης (Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου) Μ. Μητσιάς
14) Ποια πόρτα να χτυπήσω (Ελ. Καραϊνδρου-Ν. Γκάτσου) Δ. Γαλάνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here