25/4/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η Μαρία Παπαλεοντίου είναι από τα πιο θετικά και αισιόδοξα άτομα που έχω γνωρίσει! Αυτό σε συνδυασμό με την ξεχωριστή φωνή της με έκανε να βρεθώ την περασμένη Πέμπτη σε έναν νέο για μένα χώρο. Ακριβώς πίσω από το Μουσείο Μπενάκη και δίπλα στο Malvasia έχει ξεφυτρώσει το Piedra Live, ένα από τα πιο καλόγουστα μέρη που έχω πάει. Μεσαιωνικό σκηνικό, πέτρινοι τοίχοι, φωτισμός από κεριά και μακριά ξύλινα τραπέζια και αντίστοιχου ύφους καρέκλες. Εκτός όμως από αυτό το πραγματικά ρομαντικό σκηνικό, ήταν και η ευγένεια όλων των εργαζόμενων εκεί που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Προκειμένου να φτάσουμε νωρίς για να προλάβουμε να μιλήσουμε με τη Μαρία προσπεράσαμε το μπαρ του ισογείου, όπου οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα πρώτο ποτό πριν το live. Και γύρω στις 23.30 ήμασταν όλοι στη θέση μας για να απολαύσουμε το κορίτσι από την Κρήτη που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές και δεν μας εγκατέλειψε ποτέ. Τραγουδάει επαγγελματικά από το 2003, στο πλευρό του Πέτρου Δουρδουμπάκη όπου ηχογραφούν και ένα ντουέτο. Στη συνέχεια γίνεται μέλος του συγκροτήματος Μακρινά Ξαδέρφια όπου συμμετέχει και στο δεύτερο δίσκο τους. Συνεργάζεται με το Διονύση Σαββόπουλο, το Μιχάλη Τζουγανάκη, το Χρήστο Νικολόπουλο, τον Ορφέα Περίδη και τον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη. Επί τρία χρόνια είναι βασική συνεργάτιδα του ρεμπέτη Γιώργου Τζώρτζη όπου συναντιούνται και δισκογραφικά όπως και με το Διονύση Τσακνή. Έχει κυκλοφορήσει ήδη ένα προσωπικό δίσκο με τίτλο «Amorosa» ενώ για όσους δεν το θυμούνται το χειμώνα στη συναντήσαμε μαζί με το Δημήτρη Καρρά, το Φώτη Ανδρικόπουλο και τους Αντίπερα Όχθη να σχηματίζουν τους «Έτσι οι μέρες περνούν the band» και να μας χαρίζουν όμορφες βραδιές. Δίπλα της βρίσκόταν ο Παύλος Καλτουρουμίδης, απόφοιτος του Ωδείου Τέχνης Γιώργου Φακανά παρακαλώ, όπου σπούδασε κλασσικό και σύγχονο πιάνο και εργάζεται πλέον ως μουσικός σε διάφορα σχήματα όπως  π.χ. με την Ελεονώρα Ζουγανέλη ενώ ήταν και ο υπεύθυνος ορχήστρας στην ελληνική εκδοχή του musical «Rent».

Ένα μπλε φως συνόδευε τη Μαρία στη σκηνή, όχι το ιδανικότερο για το φωτογράφο μας για να είμαστε ειλικρινείς και σε κάποια σημεία δυσκόλευε και εμάς που καθόμασταν προς τα πίσω. Αλλά το πρόγραμμα μας αποζημίωσε. Μετά τα πρώτα χειροκροτήματα, η Μαρία βγήκε μέσα από μία ξύλινη πόρτα και μας χάρισε έναν αμανέ για να συνεχίσει με την «Αρετούσα», την «Παναγία των Πατησίων» και το «Μια βροχή». Εμένα με είχε κερδίσει ήδη. Η ίδια μας καλοσώρισε με ένα πλατύ χαμόγελο και στο πρόσωπό της φαινόταν η χαρά και ο ενθουσιασμός, και το αναμενόμενο άγχος, για το πρώτο δικό της live. Η αέρινη φωνή της μαζί με τις «διαστημικές» όπως είπε και η ίδια ενορχηστρώσεις του Παύλου στο πιάνο μας ταξίδεψαν σε όλες τις δεκαετίες της ελληνικής μουσικής. Από το πιο σύγχρονο ρεπερτόριο της Ζουγανέλη, της Αρβανιτάκη και της Πρωτοψάλτη μέχρι ένα flirt με τα 80s με τα «Σόδομα» της Ελένης Δήμου και τα «Μονά Ζυγά» της Αλέκας Κανελλίδου, εγχώριες ethnic πινελιές με Μαραβέγια και ένα κλασσικό κλείσιμο του Α’ μέρους με το «Μια θάλασσα μικρή». Ακούσαμε ενδιάμεσα και δύο τραγούδια τη μουσική των οποίων έχει γράψει ο Παύλος και ερμηνεύει η Μαρία, τις «Δραματικές διαστάσεις» και τις «Στάχτες» ενώ οι στίχοι ανήκουν στους Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και Κωνσταντίνο Βαρδαχάνη.

Το Β’ μέρος του προγράμματος  ξεκίνησε με αρκετή συγκίνηση μιας και η Μαρία αναφέρθηκε σε κάποιους καλλιτέχνες η απώλεια των οποίων αφήνει ένα τεράστιο κενό στη μουσική μας. Τα επόμενα τραγούδια λοιπόν αφιερώθηκαν φυσικά στο Δημήτρη Μητροπάνο και το Μανώλη Ρασσούλη που έφυγε και αυτός μέσα στον τελευταίο χρόνο. Πριν προλάβει μάλιστα να τελειώσει την πρόταση της ακούστηκε από το κοινό «και στο Νίκο Παπάζογλου». Τα δικά μας σχόλια νομίζω περισσεύουν, οι δικές τους φωνές και η προσωπικότητά τους όμως λείπει σίγουρα. Αρχίσαμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω με μερικά από τα πρώτα τραγούδια της Δήμητρας Γαλάνη όπως το «Μ’ αγαπούσες θυμάμαι μια φορά» και Αρλέτα για να καταλήξουμε να τραγουδάμε το «Ας ερχόσουν για λίγο», το «Ακρογιαλιές δειλινά» (με μια εισαγωγή από Dave Brubeck) το «Πολλές φορές» και πολλά ακόμα αγαπημένα παλιά ελαφριά κομμάτια με μια αδυναμία στο ρεπερτόριο της Μαίρης Λίντα! Λίγο η μουσική, λίγο το πουά φόρεμα της Μαρίας, μεταφερθήκαμε στα παλιά!

Φτάναμε όμως στο τέλος και έπρεπε να πλησιάσουμε στο σήμερα. Οι τόνοι είχαν ανέβει για τα καλά όταν ήρθε η ώρα της Χαρούλας με το «Εξαρτάται» ενώ το υποτιθέμενο τελευταίο τραγούδι (γιατί ο Παύλος παίζει και με το Σάκη) ήταν ένα νανουριστικό «Dream a little dream of me». Όμως κανείς δεν έφυγε. «Θέλετε να παίξουμε και το encore;», ρώτησε η Μαρία και έπαιξαν οι πρώτες νότες από τη «Σωτηρία της ψυχής». Και ενώ ήμουν απόλυτα ευτυχισμένη που άκουγα το αγαπημένο μου τραγούδι η Μαρία μας είπε a capella ένα τελευταίο τραγούδι και κυριολεκτικά ανατριχιάσαμε. Ήταν το «Ερωτικό» των Χαΐνηδων και έχω να πω για αυτή την κοπέλα πως πραγματικά, όσο καλή κι αν είναι στα έντεχνα, στα ελαφριά, στο νέο κύμα, όταν τραγουδάει τέτοια τραγούδια είναι κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό, μια φωνή που σε ταξιδεύει στα φαράγγια της Κρήτης από όπου νιώθεις πως ξεπήδησαν αυτές οι μουσικές. Ακόμα και μόνο για αυτό το ένα λεπτό αξίζει να τη δείτε.

———————

Διαβάστε στη συνέχεια τι μας είπε η ίδια η Μαρία Παπαλεοντίου λίγο πριν την έναρξη του live!

Music Corner: Έχει μπει για τα καλά η Άνοιξη και εμείς σε βρίσκουμε με ένα δικό σου live. Πως είσαι;
Mαρία Παπαλεοντίου: Είμαι καλά, είμαι λίγο αγχωμένη γιατί είναι η πρώτη φορά, μετά από κάποια χρόνια που δουλεύω σαν τραγουδίστρια, που μου δίνεται ένας χώρος και μου δίνεται και η δυνατότητα να φτιάξω μια ροή προγράμματος όπως τη θέλω εγώ. Με αγχώνει λιγάκι γιατί ουσιαστικά είναι μια αυτοσύσταση και γίνεται για πρώτη φορά απόψε.

Music Corner: Οπότε ουσιαστικά εσύ είσαι αυτή που έφτιαξε το πρόγραμμα, οπότε έχεις ταυτόχρονα πλήρη ελευθερία και πλήρη ευθύνη.
Mαρία Παπαλεοντίου: Ακριβώς! Είναι κάτι που δεν υπάρχει όταν λειτουργείς μέσα στα πλαίσια ενός συγκροτήματος.

Music Corner:  Οπότε τι έχεις ετοιμάσει για σήμερα και για αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο που σε συναντάμε;
Mαρία Παπαλεοντίου: Σήμερα Ελένη, έχω επιλέξει πράγματα που αγαπάω εγώ από το σύνολο της ελληνικής δισκογραφίας, τραγούδια που μου αρέσουν και με έχουν σημαδέψει από την παιδική μου ηλικία ή τραγούδια που θα ήθελα να πω σε κάποιο πρόγραμμα και δε μπόρεσα ποτέ. Προσπαθώ λοιπόν να κάνω μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι ανά δεκαετίες και σε συνθέτες σημαντικούς. Και φυσικά προσπαθώ να μην αφήσω έξω συνθέτες της γενιάς μας.

Music Corner: Απ’ όσο θυμάμαι από την τελευταία φορά που τα είπαμε έχεις και μια ιδιαίτερη αγάπη στο παραδοσιακό τραγούδι.
Mαρία Παπαλεοντίου: Θα γίνει μια πολύ μικρή νύξη στο πρόγραμμα, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν είναι εύκολο ένα πιάνο να συνοδεύσει κομμάτια παραδοσιακά, αλλά σίγουρα υπάρχει αυτή η νότα που με αντιπροσωπεύει.

Music Corner: Απόψε είστε ένα πιάνο και μία φωνή;
Mαρία Παπαλεοντίου: Είμαστε ένα πιάνο και μια φωνή και στο πιάνο έχω την τύχη πραγματικά να με συνοδεύει ένας εξαιρετικός σολίστας ο Παύλος Κουλτουρουμίδης. Η συμβολή του στο αισθητικό αποτέλεσμα είναι καθοριστική γιατί έχει διασκευάσει με πάρα πολύ ευφάνταστο τρόπο τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει.

Music Corner: Μετά τη συγκεκριμένη εμφάνιση θα ακολουθήσουν κι άλλες;
Mαρία Παπαλεοντίου: Η σκέψη είναι ότι θα συνεχίσουμε στο χώρο αυτό και θα ήταν ευχής έργον να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εδώ ένα στέκι. Άλλωστε ο χώρος είναι πολύ ζεστός, κηροφώτιστος, φτιαγμένος από πέτρα, ξύλο και σίδερο, θυμίζει πολύ κάστρο μεσαιωνικό. Νομίζω ότι ενδύκνειται γι’ αυτό που κάνουμε. Θυμίζει λίγο και μπουάτ, είναι μια μικρή σκηνή μαζεμένη, πολύ ζεστή. Την ιδέα όλου αυτού του προγράμματος και την επιμέλεια την έχει ο Γιάννης ο Χαλβατζής ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της αποψινής βραδιάς.

Music Corner: Δισκογραφικά θα κάνεις κάτι καινούριο;
Mαρία Παπαλεοντίου: Ναι, εδώ θα ακουστούν και δύο κομμάτια από έναν επικείμενο δίσκο που δουλεύουμε με τον Παύλο τον Καλτουρουμίδη που είναι και ο συνθέτης των κομματιών αυτών. Υπάρχει στα σκαριά μια δισκογραφική δουλειά… Αν όχι ολοκληρωμένη υπάρχουν σίγουρα κάποια τραγούδια που θα θέλαμε να βγουν προς τα έξω σύντομα.

Music Corner: Το ξέρεις καλύτερα από μένα ότι πλέον είναι δύσκολη η κυκλοφορία μιας δισκογραφικής δουλειάς ενώ οι περισσότερες πλέον διατίθενται ηλεκτρονικά.
Mαρία Παπαλεοντίου: Επειδή δεν έχουμε περάσει ακόμα στο κομμάτι το εμπορικό και στο σημείο που είναι έτοιμη η δουλειά και πρέπει να βγει, δε μπορώ να σου απαντήσω σε ποια μορφή θα βγει. Ακόμα ασχολούμαστε με το καλλιτεχνικό μέρος, ποια κομμάτια θα συμπεριληφθούν και πως θα είναι. Αλλά σίγουρα θα ψάξουμε τον εναλλακτικό τρόπο…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here