20/11/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Κατερίνα Κούρου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Κόσμος άρχισε να καταφθάνει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο το περασμένο Σάββατο το βράδυ για να απολαύσει το “Δεύτερο Πρόγραμμα”, ένα από τα πιο δυνατά live που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα για αυτήν τη σεζόν! Δεν γίνεται παρά να έχει κανείς υψηλές προσδοκίες από ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τρία τόσο μεγάλα ονόματα, όπως είναι ο Μανώλης Μητσιάς, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Μηλιώκας. Τα “τρία Μι”, όπως χαρακτήρισε τη μεταξύ τους σύμπραξη ο Γιάννης Μηλιώκας, παρουσίασαν ένα απίστευτο πρόγραμμα, “βγαλμένο” από τη δισκογραφία των τριών τους -και όχι μόνο-, το οποίο, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τραγούδια ιστορικής σημασίας για την ελληνική δισκογραφία, μέχρι και πιο πρόσφατα αγαπημένα κομμάτια.

gialino_live_2013_11_031_mitsias_manou_miliokas

Ο τίτλος του προγράμματος, έχοντας διττή σημασία, φανερώνει από τη μία την επανάληψη του προγράμματος μετά την περσινή του επιτυχία, αλλά εκδηλώνει και τη νοσταλγία για την πορεία του θρυλικού ραδιοφωνικού “Δεύτερου Προγράμματος”, από το 1952 μέχρι το πρόσφατο “σφράγισμά” του πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με αυτά που μας είπε η Αφροδίτη Μάνου λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος, αυτό που θα δει ένας θεατής στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, μοιάζει σαν διαδικασία με το να πηγαίναμε σε «Μία αποθήκη του “Δεύτερου Προγράμματος” της ΕΡΤ».

gialino_live_2013_11_034_manou

Αναφορές σε αυτό γίνονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα ξεκινάει με μία μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με το ξεκίνημα του “Δεύτερου”. Τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης επιμελούνται ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος είναι και ο αφηγητής στα βίντεο που παίζονται κατά τη διάρκεια της, μεταξύ των τραγουδιών.

gialino_live_2013_11_028_mitsias

Και οι τρεις μαζί λοιπόν, Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Μητσιάς και Αφροδίτη Μάνου, άνοιξαν τη μουσική βραδιά με το “Βάλε το Δεύτερο” σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη! Ακολούθησε ένας μουσικός καταιγισμός από κορυφαία τραγούδια: “Το τραμ το τελευταίο”, “Ας ερχόσουν για λίγο”, “Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου”, “Στην Ελευσίνα μια φορά”, “Η παράγκα” και άλλα πολλά. Δεν έλειψαν και εκείνα τα τραγούδια που έχουμε ταυτίσει απόλυτα με αυτούς τους καλλιτέχνες, όπως το “Ποτέ” και το “Γιάννη το φονιά” από τον Μανώλη Μητσιά, το “Μία μέρα μιας Μαίρης” από την Αφροδίτη Μάνου, το “Για το καλό μου” από τον Γιάννη Μηλιώκα, αλλά και το κορυφαίο ντουέτο “Ροζ” από τους δύο τελευταίους!

Οι τρεις “μουσικοί κολοσσοί” έμειναν επί σκηνής για περίπου τρεις ώρες! Ακούσαμε τραγούδια που τα γνωρίζουμε σχεδόν όλοι και τα έχουμε χιλιοτραγουδήσει. Ως θεατής σε μία τέτοια μουσική παράσταση νοιώθεις δέος, εξαιτίας όχι μόνο της ερμηνείας των καλλιτεχνών που έχεις μπροστά σου, αλλά και λόγω του μεγαλείου που φέρουν και της απλότητάς τους!

gialino_live_2013_11_020_miliokas

Λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους κατ’ αποκλειστικότητα:

MusicCorner: Ποιος είχε την ιδέα για αυτή τη συνάντηση μεταξύ σας, κάτω από τον τίτλο “Δεύτερο Πρόγραμμα”;
Γιάννης Μηλιώκας: Με την Αφροδίτη γνωριζόμαστε ένα-δυο χρόνια πριν γράψω το “Ροζ”, τόσο παλιά δηλαδή. Είμαστε γείτονες στο Χαλάνδρι και… χάθηκε και αυτή, όπως χάθηκα κι εγώ. Και πάρα πολύ καλά έκανε, γιατί η εποχή απέδειξε ότι, όποιος ήταν μέσα στα πράγματα, συμμετείχε και στο αλισβερίσι αυτό, το οικονομικό. Με τον Μανώλη, έχει πέντε χρόνια που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μαζί, αλλά είναι περίπου σαν το καλαματιανό που έχω γράψει “Στις έντεκα μπορείς, στις δώδεκα μπορείς..”! Κάποια στιγμή, το έριξα ως ιδέα και έτυχε να έχουν και οι δύο ελεύθερο το χρόνο τους, γιατί η διάθεση υπήρχε πάντα, να κάνουμε κάτι μαζί. Ταιριάξαν οι χρόνοι μας και ξεκινήσαμε. Καταρχήν, νομίζω ότι μας ένωσαν τα τραγούδια μας. Αλλά η παρέα που κάνουμε για εμάς είναι το κέρδος. Δηλαδή, είδα την Αφροδίτη ανανεωμένη ή αν θέλεις, τουλάχιστον, τοποθετημένη στις αρχικές τις βάσεις, ένα πράγμα, το οποίο στις μέρες μας είναι προτέρημα. Δηλαδή, πολύς κόσμος στράβωσε τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια. Όλοι ξεκινήσανε με όνειρα και ελπίδες και ηθικές αξίες και.. τα χάσανε στο δρόμο! Η Αφροδίτη δεν είναι ένας από αυτούς! Και… τα “τρία Μι” ενώθηκαν, μας ένωσαν τα τραγούδια. Μετά θυμηθήκαμε πόσο καλή παρέα κάναμε.

gialino_live_2013_11_001_miliokas

MusicCorner: Για τον Μανώλη Μητσιά τί έχετε να πείτε;
Γιάννης Μηλιώκας: Με τον Μανώλη ήταν μία τρομερά ευχάριστη έκπληξη. Στην “πιάτσα” λέμε “αυτός είναι λίγο στριμμένος”, “ο άλλος είναι παράξενος”, “ο άλλος είναι φίρμα”… Ο Μανώλης πάντοτε ήταν το “καλό παιδί” της παρέας! Ποτέ δεν έχουμε ακούσει άσχημα λόγια γι’ αυτόν. Δεν φανταζόμουνα να είναι δέκα φορές καλύτερος στην πραγματικότητα από αυτό που εκπέμπει. Γιατί και καλός να ακούγεται ότι είσαι, καμιά φορά, είναι πληρωμένες φήμες! Το παλικάρι είναι γνήσιο, έχει τα τραγούδια του, τετρακόσια-τετρακόσια πενήντα τραγούδια, από τα οποία διάλεξε περίπου είκοσι αριστουργήματα και τραγουδάει εδώ. Όταν ενωθήκαμε, δεν υπήρχανε χώροι που θα θέλαμε καταρχήν να τραγουδήσουμε. Ωστόσο οι “Γραμμές” είναι ένας πολύ ζεστός χώρος, ταίριαξε και το δοκιμάσαμε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Συζητήσαμε το καλοκαίρι γι’ αυτόν τον χώρο, ο οποίος είναι η άλλη εκδοχή! Εκείνη ήταν η “γήινη”, αυτή είναι, ας πούμε η “θεατρική”! Αυτός ο χώρος βοηθάει περισσότερο τη θεατρικότητα των τραγουδιών μας. Τουλάχιστον εγώ, πολλές φορές, όσο και να θέλω να μιλήσω για τους άλλους, γυρίζω στο υποκειμενικό. Τα τραγούδια μου είναι μικρές ιστορίες, μικρά κείμενα, αυτοτελή, τα οποία δεν χρειάζονται και πολύ υποστήριξη, αλλά αν υπάρχει, δεν το αρνούμαι!

——————

MusicCorner: Κάντε μας ένα σχόλιο για τη συνεργασία σας με την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα.
Μανώλης Μητσιάς: Είναι δύο τραγουδοποιοί, είναι τραγουδιστές και γράφουν και ωραία τραγούδια. Μαζί τους ήθελα πάντα να συνεργαστώ και, να ξέρετε κάτι, εγώ συνεργάζομαι πάντα με κάποιους που μου αρέσουν. Αν δε μου άρεσαν, δεν θα συνεργαζόμουνα ποτέ. Με την Αφροδίτη, επειδή μαζί μου σχεδόν ξεκίνησε το ’72, τότε ήμασταν μαζί στην Πλάκα. Την ξέρω πολλά χρόνια, την εκτιμώ πολύ. Με τον Μηλιώκα ήθελα πάντα να συνεργαστώ, γιατί τον θεωρώ από τους πιο μεγάλους τραγουδιστές που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια, όπως και την Αφροδίτη. Τους εκτιμάω, μου αρέσανε, γι’ αυτό και συνεργάζομαι.

gialino_live_2013_11_008_mitsias

MusicCorner: Τί συμβολίζει αυτός ο τίτλος που δώσατε “Δεύτερο Πρόγραμμα”; Έχει να κάνει με το “κλείσιμο” της ΕΡΤ;
Μανώλης Μητσιάς: Δεν είναι ακριβώς αυτό μόνο… “Δεύτερο Πρόγραμμα” είναι η δεύτερή μας εμφάνιση, η συνέχεια της εμφάνισης που κάναμε πέρσι. Είναι διφορούμενος ο τίτλος. Βέβαια, το Δεύτερο Πρόγραμμα που έκλεισε, ήταν ένα Δεύτερο, το οποίο εκτιμούσα πάρα πολύ, μας μεγάλωσε. Βγήκανε σημαντικά πράγματα από τα ερτζιανά, τα οποία εξέπεμπε. Όλοι οι μεγάλοι εκεί πρωτοπαίξανε. Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Τσιτσάνης, μεγαλουργήσανε. Ήταν ένα Πρόγραμμα το οποίο, πριν κλείσει, έπαιζε σπουδαία πράγματα. Θα σας πω ένα μόνο. Εγώ έβγαλα πριν κάποιους μήνες, ένα CD με τον Γιάννη Σπανό, πάνω σε ποιήματα του Καβάφη και παίχτηκε μόνο εκεί, πουθενά αλλού. Έκλεισε αυτό και δεν ξαναπαίχτηκε πουθενά. Δηλαδή είχε αυτήν την ποιότητα το “Δεύτερο Πρόγραμμα”.

MusicCorner: Υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε; Θέλετε να συμπληρώσουμε κάτι;
Μανώλης Μητσιάς: Αφού τελειώσουμε εδώ πέρα, μπορεί να συνεχίσουμε αλλού. Ευχαριστούμε τον κόσμο που έρχεται, που μας ακούει. Προσπαθούμε κάθε φορά να είμαστε όσο μπορούμε καλύτεροι, να λέμε πάντα τραγούδια σημαντικά με μία “άλφα” ποιότητα. Πιστεύω, προσωπικά μιλάω, ότι μαζί με τα παιδιά, δεν προδώσαμε την ιδεολογία μας στο τραγούδι. Αυτό, τίποτα άλλο.

——————

MusicCorner: Θα ήθελα να μου κάνετε το δικό σας σχόλιο για τη συνεργασία με τον Γιάννη Μηλιώκα και τον Μανώλη Μητσια…
Αφροδίτη Μάνου: Είναι μία πάρα πολύ γόνιμη συνεργασία, εξ ου και το ότι την επαναλάβαμε για δεύτερη φορά! Κι ένας λόγος που το πρόγραμμά μας λέγεται “Δεύτερο Πρόγραμμα”, είναι αυτός, ότι είναι ουσιαστικά η δεύτερη συνεργασία μας με τα παιδιά. Είναι μία συνεργασία απρόσκοπτη, παραγωγική, δημιουργική. Την ευχαριστιόμαστε!

MusicCorner: Το “Αφροδίτη Μάνου” είναι ένα ψευδώνυμο που σας είχε δώσει ο Νίκος Γκάτσος. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτόν και τί ρόλο έπαιξε στη ζωή σας;
Αφροδίτη Μάνου: Ναι, έτσι είναι. Ο Νίκος Γκάτσος είναι Ο στιχουργός. Είναι ένας στιχουργός, ο οποίος καταργεί τα σύνορα της ποίησης με τη στιχουργία. Είναι εκείνος που γράφει με έναν τρόπο μαγικό, που μπορεί μέσα σε δυο-τρεις παιχνιδιάρικες ομοιοκαταληξίες να κλείσει έναν ολόκληρο κόσμο. Είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και είμαι πανευτυχής που τον γνώρισα, που είχα πολλές συνομιλίες μαζί του, πέρα των όποιων επαγγελματικών. Είναι ένας φάρος που φώτισε και φωτίζει τη ζωή μου ακόμα. Και νομίζω γενικότερα του ελληνικού τραγουδιού και όσων ασχολούνται με τον ελληνικό στίχο.

gialino_live_2013_11_011_manou

MusicCorner: Τί θα δει ο κόσμος που θα έρθει να ακούσει το “Δεύτερο Πρόγραμμα”;
Αφροδίτη Μάνου: Θα δείτε ένα πρόγραμμα που έχει στηθεί με βάση την εξής λογική: Αν πηγαίναμε σε μία αποθήκη στην ΕΡΤ, στο “Δεύτερο Πρόγραμμα” και χαζεύαμε και ψάχναμε, θα βρίσκαμε σίγουρα τραγούδια, ελληνικά τραγούδια σε ταινίες, σε μαγνητοταινίες, σε δίσκους, σε CD. Θα βρίσκαμε σίγουρα εξώφυλλα από CD ή βινύλια που, πολλές φορές αυτά, είναι έργα πολύ μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Θα βρίσκαμε κομμάτια με γραμμένα κείμενα, πολιτικά ή σε σχέση με μία εκπομπή που περιέχει τραγούδια. Θα βρίσκαμε ίσως, κάποια βίντεο, κάποιες φωτογραφίες, που θα αναφέρονταν σε διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ένα τέτοιο πράγμα είναι το πρόγραμμά μας, μία μίξη εικόνας και ήχου, με βάση την ιστορία του “Δευτέρου Προγράμματος” της ΕΡΤ, που ξεκίνησε από τις 11 Μαΐου του 1952 μέχρι πολύ πρόσφατα που έκλεισε με αυτόν το φοβερό τρόπο από την κυβέρνησή μας. Το “Δεύτερο Πρόγραμμα” που είναι ουσιαστικά οι άνθρωποί του και εμείς οι καλλιτέχνες.

gialino_live_2013_11_036_mitsias_manou_miliokas

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here