6/3/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση:  Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

  Ο Σωκράτης Μάλαμας μας υποδέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Studio Sierra, (στο χώρο όπου ηχογραφεί τα τελευταία χρόνια) για να μας παρουσιάσει την καινούρια δισκογραφική δουλειά του. Ο λόγος για τον νέο του δίσκο με τίτλο ‘’Ο Χάρτης’’ ο οποίος κυκλοφορεί από την MINOS-EMI.  Δεκατρία ολοκαίνουρια τραγούδια σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα και στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου, του Δημήτρη Αδοργιαστού, του Βαγγέλη Βελώνια και της Φωτεινής Λαμπρίδη. Στο δίσκο συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη στο τραγούδι ’Οι παρελάσεις’’ η οποία όμως δεν βρισκόταν εκεί για να το τραγουδήσει κι έτσι ήταν το μόνο που δεν ακούσαμε.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_1

Ο Σωκράτης Μάλαμας βγήκε στην.. υποτιθέμενη σκηνή μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Φώτη Σιώτα στο βιολί και τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και το ούτι. Αφού πρώτα μας καλώς όρισε και ζήτησε από τους όρθιους να έρθουν να κάτσουν μπροστά του, οκλαδόν για να νιώθει πιο οικεία, ξεκίνησε να παίζει τα τραγούδια με τη σειρά που βρίσκονται στον δίσκο. Πρώτο ακούστηκε το ‘’Τ’ όνομά μου είναι δρόμος’’ του Γιώργου Κλεφτογιώργου και στη συνέχεια ‘’Του κόσμου τ’ ακριβά’’ του Δημήτρη Αδοργιαστού τον οποίο, όπως μας αποκάλυψε ο Σωκράτης Μάλαμας τον γνώρισε από κοντά μόλις την ίδια μέρα! Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου ‘’Ο Χάρτης’’ είχε σειρά με τον αγαπημένο τραγουδοποιό να σχολιάζει πως ‘’ωραίοι είναι αυτοί οι χώροι για να παίζουμε αλλά δεν μπορούμε να καπνίσουμε’’.  Τα ‘’Φορτηγό’’ και ‘’Μόνο τα τσιγάρα’’ , ακόμα δύο τραγούδια του Γιώργου Κλεφτογιώργου, ακολούθησαν και με αυτά οδηγηθήκαμε σε ένα μικρό διάλειμμα.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_6

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μιλήσαμε με τον Γιώργο Κλεφτογιώργο ο οποίος έχει γράψει τους στίχους στα εννέα από τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου.

Music Corner: Θέλω να μου πείτε πως έγινε η γνωριμία με τον Σωκράτη και πως νιώθετε γι αυτή σας τη συνεργασία;
Γιώργος Κλεφτογιώργος: Η γνωριμία έγινε όταν το 2011 ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ξενοφώντας Ραράκος πήγε κάποιους στίχους μου στον Μάλαμα και μετά από δύο χρόνια με πήρε τηλέφωνο ο Σωκράτης και ξεκίνησε μια καταιγιστική συνεργασία. Και το λέω αυτό γιατί όλα έγιναν γρήγορα και με έμπνευση απ’ ότι φαίνεται και από την αγάπη που δείχνει ο κόσμος.

Music Corner: Είστε ικανοποιημένος από τις μουσικές που ‘’έντυσαν’’ τους στίχους σας;
Γιώργος Κλεφτογιώργος: Πάρα πολύ. Έχουν γίνει λαϊκά και σου αφήνουν την αίσθηση πως τα έχει γράψει ο ακροατής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Πάντως έχουν και ξένα ακούσματα και παραδοσιακά και όλα αυτά ενώνονται πολύ όμορφα. Άλλωστε τα παραδοσιακά είναι η κολυμβήθρα που όλοι εκεί βαπτιζόμαστε για να γράψουμε τα σημερινά τραγούδια.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_29

Music Corner: Πως νιώθετε που αυτός ο δίσκος περιέχει τόσα πολλά δικά σας τραγούδια;
Γιώργος Κλεφτογιώργος: Νιώθω υπέροχα. Αυτή είναι η επιθυμία του κάθε στιχουργού γιατί ο στιχουργός είναι ο ‘’τελευταίος τροχός της αμάξης’’. Και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έγινε με τον Σωκράτη που έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από τη νεολαία και από όλο τον κόσμο.

Music Corner: Οι προσδοκίες σας για τον δίσκο;
Γιώργος Κλεφτογιώργος: Νομίζω ότι θα πάει σε όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνισμού. Είναι ένας δίσκος που έλειπε σε μια εποχή που έχουμε ‘’ξηρασία’’.

Μετά από αυτό το σύντομο διάλογο επιστρέψαμε στις θέσεις μας για να ακούσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_4

Ο ‘’Ειρηνικός’’ ένα κομμάτι ηχογραφημένο με ηλεκτρικό ήχο παίχτηκε εντελώς ακουστικά και το ‘’Σ’ αγαπάω και σκορπάω’’ έδωσε τον έναυσμα στο Σωκράτη να συμπληρώσει ‘’Δεν σκορπάω λεφτά.. (άλλωστε δεν υπάρχουν), σ’ αγαπάω και γίνομαι κομμάτια εννοεί’’.

Τα τραγούδια της Φωτεινής Λαμπρίδη ‘’Όρκος’’ και ‘’Είναι νωρίς ακόμα’’ έδωσαν τη σειρά τους στα ‘’Εξομολόγηση’’ και ‘’Τρικυμία’’ για να ολοκληρωθεί ο  δίσκος με το τραγούδι του Βαγγέλη Βελώνια ‘’Το τραγούδι του Άλκη’’ αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο. Ο Σωκράτης Μάλαμας εκμυστηρεύτηκε πως αν και πέρασε πολλά με τον Άλκη Αλκαίο δεν μπόρεσε ποτέ να γράψει κάτι γι αυτόν. Συγκεκριμένα είπε ‘’Είχαμε περάσει τόσα πολλά με τον Άλκη και μόλις έφυγε δεν μπόρεσα να αρθρώσω ούτε δυο λέξεις για να του αφιερώσω. Ευτυχώς έδωσε τη λύση ο Βαγγέλης Βελώνιας’’.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_14

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Σωκράτης Μάλαμας μας μίλησε για τον ολοκαίνουριο δίσκο του. Μεταξύ άλλων είπε πως ‘’Κάθε καινούριος δίσκος είναι μια πρόκληση για εμάς.. δεν ξέρουμε τι αντίκτυπο  θα έχει στον κόσμο και αυτό το αντιλαμβανόμαστε καλύτερα στις ζωντανές εμφανίσεις. ..Δεν ξεχωρίζω κανένα από τα τραγούδια γιατί τόσο καιρό κοιτούσαμε την πρακτική τους πλευρά, δηλαδή πως θα βγουν καλύτερα, κι έτσι έχουν εξομοιωθεί όλα. Μετά από καιρό άλλα θα αναδειχθούν λίγο περισσότερο.. τότε ελάτε να με ξαναρωτήσετε!’’  Σε ερώτηση του Music Corner για το ‘’Σε ποια μουσικά μονοπάτια θα μας οδηγήσει ‘’Ο Χάρτης’’;  Ο βορειοελλαδίτης τραγουδοποιός απάντησε:‘’Δεν υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός του δίσκου. Είναι ένα σύνολο τραγουδιών που εύχομαι να μπορούν να κρατήσουν συντροφιά σε κάποιους ανθρώπους όλες τις ώρες, σ’ όλες τις διαθέσεις. Δεν είναι μια μουσική πρόταση. Αν θέλαμε μουσική πρόταση θα κάναμε ένα πειραματικό έργο. Αλλά θα το κάνουμε κι αυτό κάποια στιγμή.. δεν θα μας γλιτώσει.’’

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_26

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και οι, επίσης μουσικοί, Νίκος Ζιώγαλας, Μανώλης Λιδάκης και Θέμης Καραμουρατίδης. Ο Μανώλης Λιδάκης μίλησε αποκλειστικά στο music corner για τον δίσκο αλλά και για την συνεργασία με τον Σωκράτη Μάλαμα.

 socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_27

Music Corner: Πως σας φάνηκε ο δίσκος; Θέλετε να μου πείτε λίγα λόγια;
Μανώλης Λιδάκης: Ο δίσκος είναι εξαιρετικός, Μάλαμας είναι αυτός άλλωστε. τον είχα ξανά ακούσει βέβαια. Ο Σωκράτης είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και τώρα έχουμε έναν δίσκος ο οποίος περιέχει πέντε τραγούδια του Σωκράτη, πέντε του Ορφέα Περίδη και πέντε τραγούδια από την Βάσω Αλαγιάννη τα οποία περιέχουν και στίχους του Ρασούλη από τη δεκαετία του 80’.

Music Corner: Σαν καλλιτέχνης ζηλέψατε (με την καλή έννοια) κάποιο από τα σημερινά τραγούδια;
Μανώλης Λιδάκης: Πολλά τραγούδια του Σωκράτη ζηλεύω και από τα πιο παλιά αλλά και από τα καινούρια. Εγώ απλά θέλω να του ευχηθώ να έχει υγεία πάνω απ’ όλα για να μπορεί να χαρίζει ωραία πράγματα. Καλοτάξιδος να είναι ο καινούριος δίσκος.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_10

Κάπως έτσι τελείωσε η παρουσίαση σε ένα πολύ καλό και φιλικό κλίμα, με χαμόγελα ικανοποίησης από όλους τους συντελεστές αλλά και από τους παρευρισκόμενους. Τα καινούρια τραγούδια έχουν κάτι από τα παλιά κομμάτια του Σωκράτη που όλοι έχουμε αγαπήσει. Σου αφήνουν την εντύπωση πως είναι γραμμένα για τον καθένα ξεχωριστά. Ερωτικά, κοινωνικά, μπαλάντες με ηλεκτρικό ήχο, λαϊκά και παραδοσιακοί ρυθμοί συνθέτουν την παλέτα του νέου δίσκου. Κομμένος και ραμμένος πάνω στον Σωκράτη Μάλαμα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

socraths_malamas_parousiash_2014_03_05_20
Από τις 14 Μαρτίου και για 3 Παρασκευοσάββατα ο Σωκράτης Μάλαμας θα εμφανίζεται στο PASSPORT στον Πειραιά.

————————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση του δίσκου:


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here