6/2/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και εμείς βρεθήκαμε στην Αρχιτεκτονική στο γκάζι όπου ο Μπάμπης Στόκας θα “εγκαινίαζε” μία νέα σειρά εμφανίσεων από εκείνο το βράδυ και κάθε Πέμπτη σε αυτό χώρο. Τα τραπέζια μπροστά από τη σκηνή ήταν “κλεισμένα” από νωρίς ενώ και ο χώρος γύρω από την κεντρική μπάρα ήταν γεμάτος. Πριν την έναρξη του live ο Μπάμπης (έτσι τον φώναζαν όλοι, φίλοι και μη) κατέβηκε στο μαγαζί να πιεί το ποτό του και να κάνει μια βόλτα. Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία ανέβηκε στη σκηνή ο Δημήτρης. Στην αρχή όλοι νομίζαμε ότι είναι το παιδί που …θα ελέγξει τον ήχο στα όργανα αλλά στη συνέχεια τραγούδησε δυο-τρία κομμάτια, πολύ καλά μάλιστα, προς έκπληξη όλων!

Όταν ο Μπάμπης Στόκας βγήκε στη σκηνή διευκρίνησε πως ο Δημήτρης ήταν φίλος του και όταν το προηγούμενο βράδυ του είχε παίξει αυτά τα τρία τραγούδια ο Μπάμπης του ζήτησε να τα παίξει στο μαγαζί πριν από αυτόν! Αφού η απορία μας λύθηκε ο Στόκας άρχισε το πρόγραμμα με τον “Υπνόσακο” (αν και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν είχε κανείς όρεξη για ύπνο!). Ο “Υπνόσακος” είναι ένα καινούριο κομμάτι που θα υπάρχει στον καινούριο δίσκο του Μπάμπη Στόκα σε συνεργασία με τον Άλκη Αλκαίο. Όπως δήλωσε ο αγαπημένος τραγουδοποιός στο musiccorner: “Ο Άλκης Αλκαίος μου εμπιστεύθηκε 14 ποιήματά του και με έβαλε σε μια περιπέτεια. Στην περιπέτεια να γίνω συνθέτης. Ο δίσκος μας θα κυκλοφορήσει σε δέκα μέρες περίπου από τη Sony music με τίτλο “Η αυλή των Τρελών”“.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του live ο Μπάμπης Στόκας τραγουδούσε με κλειστά τα μάτια και έδειχνε να το ευχαριστιέται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σχετικά με αυτή την παρατήρηση δήλωσε: “Τα ευχαριστιέμαι τελευταία όλα τα live γιατί έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα και μου αρέσει πολύ. Η ανταπόκριση του κόσμου όπου και να πάμε είναι συγκλονιστική. Κυρίως παίζαμε στην επαρχία αλλά και εδώ σήμερα ήταν μοναδικά σε μια δύσκολη μέρα. Πλέον και με την οικονομική κατάσταση της χώρας ο κόσμος έχει γίνει επιλεκτικός και προτιμάει αυτά τα 10-20 ευρώ που έχει, να τα δώσει εκεί που γουστάρει. Ευτυχώς εμάς φαίνεται ότι μας προτιμούν ακόμα!

Ο Μπάμπης Στόκας μιλάει στον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο (musiccorner)

Όπως είπαμε παραπάνω, στην πορεία του live διαπιστώθηκε ότι ο Μπάμπης Στόκας δεν είχε όρεξη για …ύπνο! Το πρόγραμμα τελείωσε στις 4 τα ξημερώματα (!) και περιείχε πολλές εκπλήξεις ενώ δεν έλειψαν και οι “ατυχίες” όπως η χορδή της κιθάρας του καλλιτέχνη που έσπασε, όμως αυτός συνέχισε απτόητος με “πεντάχορδες μελωδίες” όπως είπε χαρακτηριστικά! Οι εκπλήξεις που αναφέραμε ήταν κάποιοι φίλοι και συνάδελφοι του γνωστού τραγουδοποιού που ήρθαν να τον απολαύσουν σε αυτή την πρεμιέρα και είπαν μαζί του και μερικά κομμάτια. Μεταξύ αυτών οι Κώστας Λειβαδάς και Κώστας Παρίσης (κιθαρίστας από τα Υπόγεια Ρεύματα), ο Βασίλης Σπυρόπουλος από τους “Σπυριδούλα” αλλά και τα Κίτρινα ποδήλατα.

Την παράσταση όμως έκλεψε η γυναίκα του Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Ψυχίδου, γνωστή μας από την εκπομπή του Φώτη και της Μαρίας, όταν ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησαν μαζί το “Έμεινα εδώ”!

Από τη συναυλία δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Μάνος Ξυδούς. Ο Μπάμπης Στόκας αφιέρωσε το “Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ” στον παλιό του φίλο και συνεργάτη που δεν είναι πια μαζί μας. Μάλιστα είπε μια ιστορία σχετικά με τον Μάνο (για να μαθαίνουμε εμείς και να αναπολούν αυτοί που τον γνώριζαν προσωπικά). Συγκεκριμένα είπε πως : “Ο Μάνος ήταν “σφιχτός” άνθρωπος με τα λεφτά. Ενώ όλοι εμείς ξοδεύαμε από δω κι από κεί ο Μάνος είχε πάντα λεφτά. Εκεί που ήταν ανοιχτοχέρης ήταν με τους φίλους του (ότι ανάγκη είχαμε ήταν πάντα δίπλα μας) και με τις γυναίκες που ερωτευόταν. Του έλεγε παραδείγματος χάριν μία κοπελιά “Μάνο μου δεν έχω ένα στερεοφωνικό να ακούω τα τραγούδια σου” και κουβαλούσα εγώ με τον “Ψηλό” στερεοφωνικά στο σπίτι της!“.

Σχετικά με τους Πυξ Λαξ και τις συναυλίες του καλοκαιριού στη μνήμη του Μάνου Ξυδούς το άλλοτε μέλος του συγκροτήματος δήλωσε στο μικρόφωνο του musiccorner: “Ήταν κάτι μοναδικό. Περίμενα ανταπόκριση από τον κόσμο αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή που αντιμετωπίσαμε. Ήταν τιμητικό μετά από τόσα χρόνια η αγάπη του κόσμου για την μπάντα να παραμένει ζεστή“. Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν θα ξανασκεφτόταν επανένωση των Πυξ Λαξ για κάποιες ακόμα συναυλίες μετά και από την μεγάλη επιτυχία του καλοκαιριού ο Μπάμπης Στόκας ήταν ξεκάθαρος: “Όχι αυτό τελείωσε όσο καλύτερα μπορούσε και θα ήταν λάθος αν το ξανακάναμε. Ακόμα και αν θέλουν οι υπόλοιποι εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω, οπότε δεν θα γίνει“…

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως ο Μπάμπης Στόκας είτε ως Πυξ Λάξ είτε ως μονάδα είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει και σίγουρα όποιος πάει να τον δει στην Αρχιτεκτονική την επόμενη Πέμπτη θα φύγει ικανοποιημένος. Αυτό συζητούσαν όσοι έφευγαν, τέσσερις και κάτι, από τη μουσική σκηνή, αυτό έβλεπα στα πρόσωπά τους. Η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here