Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

Το Βεάκειο του Πειραιά είχε γεμίσει ασφυκτικά από νωρίς σε μια βραδιά αφιέρωμα στα 70 χρόνια δημιουργίας του σπουδαίου συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, εμπνευστής του αφιερώματος, επέλεξε μια πλειάδα καλλιτεχνών από το χθες και το σήμερα για τη βραδιά αυτή. Από καλλιτέχνες που πρωτοερμήνευσαν τραγούδια του Πλέσσα στην πολύχρονη πορεία του, έως καλλιτέχνες στους οποίους εμπιστεύεται τις νέες του συνθέσεις, καθώς ο “αιώνιος έφηβος” Πλέσσας δεν σταματάει ποτέ να δημιουργεί. Και όταν το αφιέρωμα περιλαμβάνει τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο, αλλά και την ορχήστρα που φέρει το όνομα “Μίμης Πλέσσας”, επίσης πρωτοβουλία του Μαυρίκιου, η συναυλία φαντάζει δελεαστική.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη Χριστίνα Λαμπίρη σε ρόλο παρουσιάστριας, αλλά η έναρξη της συναυλίας καθυστέρησε λόγω βραβεύσεων. Η UNESCO Πειραιώς και Νήσων, δια του κ. Τσούκαλη, αλλά και ο Σοφοκλής Ξυνής, της γνωστής εκπαιδευτικής αλυσίδας, βρήκαν την ευκαιρία να παραδώσουν στον κ. Πλέσσα τιμητικούς επαίνους για την πολυετή προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Τίμησαν, επίσης, την σύζυγο του κ. Πλέσσα Λουκίλα Καρρέρ και τον Μαυρίκιο.

Κι όταν τα επαινετικά λόγια για τον τιμώμενο “στέρεψαν”, σειρά πήρε η μουσική. Η σύγχρονη ορχήστρα “Μίμης Πλέσσας”, απαρτιζόμενη από νέους ταλαντούχους μουσικούς, ανέβηκε στη σκηνή και ο ίδιος ο Πλέσσας κάθισε στο πιάνο του, δίνοντας τον τόνο. Πρώτος πήρε το μικρόφωνο ο Σταμάτης Κόκοτας, που δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά πληροφορούμενος για τη συναυλία έσπευσε αυτοβούλως να αποτίσει φόρο τιμής στον “δάσκαλο”. Γιατί ο Πλέσσας δεν είναι απλά ένας μεγάλος συνθέτης, αλλά πραγματικός δάσκαλος και μέντορας για τρεις γενιές καλλιτεχνών που μεγάλωσαν ερμηνεύοντας τις δημιουργίες του.

Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Χρύσπα, Γιάννης Πετρόπουλος, Σοφία Βόσσου, Λένα Αλκαίου, Στέλιος Διονυσίου, Ελένη Φιλίνη, Αντώνης Λουδάρος, Μπέσυ Μάλφα, Κώστας Μαρτάκης, Δάκης, Ηλίας Βρεττός, Νέλλη Γκίνη, Κατερίνα Στικούδη, Γρηγόρης Πετράκης, Σπύρος Κλείσσας, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Θάνος Ολύμπιος, Δημήτρης Σαββαΐδης, Κυριακή Δερέμπεη, φυσικά και ο Μαυρίκιος, ήταν οι καλλιτέχνες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και ερμήνευσαν εξαιρετικά ορισμένα από τα εκατοντάδες τραγούδια του Πλέσσα.

“Το άγαλμα”, Ξημερώνει Κυριακή”, Οι θαλασσιές οι χάντρες”, “Ένας ουρανός μ’ αστέρια”, “Άνοιξε πέτρα”, “Τι σου ‘κανα και πίνεις”, “”Τόσα καλοκαίρια”, “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, “Ποιος το ξέρει”, “Δως μου τ’ αθάνατο νερό”, “Έχω στενάχωρη καρδιά”, “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, “Ποιος το ξέρει”, “Σε βλέπω στο ποτήρι μου”, είναι οι τίτλοι μερικών από τα 50 περίπου τραγούδια που ακούσαμε στο Βεάκειο.

Το κλίμα ήταν μοναδικό. Ένα ολόκληρο θέατρο να καταχειροκροτεί κάθε καλλιτέχνη, να σιγοτραγουδάει κάθε τραγούδι, να χορεύει, ακολουθώντας τους ερμηνευτές στη σκηνή και τους χορευτές που πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά στη βραδιά, “γεμίζοντας” εικαστικά το πρόγραμμα υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Αναστάση Δεληγιάννη. Ο ίδιος ο Μαυρίκιος έκλεισε τη βραδιά με μια υπέροχη ερμηνεία του “Τραγούδια που δεν έχουν εποχές”, ένα τραγούδι σε μουσική Πλέσσα και στίχους Λουκίλας Καρρέρ, με τους στίχους να προέρχονται από τους τίτλους των τραγουδιών του Πλέσσα.

Και τον μεγάλο μας συνθέτη, να δέχεται τις ευχαριστίες των καλλιτεχνών και να έχει να πει πολλά καλά λόγια για όλους, με τη συγκίνηση να είναι φανερή σε κάθε του λέξη. Η εκτίμηση, η αγάπη και ο σεβασμός που απολαμβάνει ο Μίμης Πλέσσας από το κοινό και τους καλλιτέχνες είναι ίσως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη “επιτυχία” του στα 70 χρόνια της παρουσίας του στον χώρο.

Ευχόμαστε να μας χαρίσει πολλές ακόμα τέτοιες υπέροχες βραδιές…!

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here