Ο σπουδαίος συνθέτης μας Γιάννης Μαρκόπουλος, έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 84 ετών. Εδώ και ένα χρόνο πάλευε με τον καρκίνο και δυστυχώς έχασε τη μάχη, νοσηλευόμενος εδώ και ένα μήνα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου. (wikipedia)

Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση και χορό ενώ ίδρυσε και ορχήστρα που συνδύαζε τα συμφωνικά και τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα.

Δείτε στη συνέχεια μερικά μοναδικά αφιερώματα που παρουσίασαν στο παρελθόν οι συνεργάτες του MusicCorner.gr για τον υπέροχο αυτό μουσικό μας:

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η μουσική του στον κινηματογράφο… (του Δημήτρη Κονιδάρη)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος που γίνεται 80 ετών και η συνεργασία του με τον Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη που έφυγε ακριβώς πριν 23 χρόνια… (του Δημήτρη Κονιδάρη)

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι… (του Δημήτρη Κονιδάρη)

Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο… (του Τάσου Κριτσιώλη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here