Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Με μελαγχολική διάθεση αλλά και χιούμορ, η Μάρθα Φριντζήλα παρουσίασε μέσα από ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, τις δικές της εξομολογήσεις! Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου η καλλιτέχνιδα υποδέχθηκε το κοινό και τα Χριστούγεννα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Up Stage, με τον ρυθμό του Μικρού Τυμπανιστή.

Η Μάρθα Φριντζήλα περιέγραψε με αφηγηματικό τρόπο τις εικόνες των Χριστουγέννων και συνέχισε με το «Νew York Rock & Roll ensemble» του Μάνου Χατζιδάκι. Η ίδια παρατηρεί και σχολιάζει με το δικό της καυστικό τρόπο τον νέο αντικαπνιστικό νόμο οπλίζοντας τους καπνιστές με υπομονή μέχρι το διάλειμμα και χωρίζει τα τραγούδια σε …«καπνιστικά» και «αντικαπνιστικά» λόγω της διάθεσης που προσδίδουν. Ακούμε τραγούδια όπως το «Χιονίζει μέσα στη Νύχτα» του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη.

Πάντα με χιούμορ προλογίζει τα τραγούδια, θυμάται ιστορίες από το χωριό της, την «Ανδαλουσία», θέλοντας να παρουσιάσει ένα καψούρικο κατά την ίδια τραγούδι, τα 360 χλμ του Θανάση Παπακωνσταντίνου… Ερμηνεύει το ισπανικό τραγούδι «La llorona» βγαλμένο από θρύλο με απρόσμενο τέλος.

Αναπολεί τα σχολικά της χρόνια και εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια και περίσσιο χιούμορ τις δικές της «καφρίλες» και την προσωπικότητά της ως παιδί, προκαλώντας το γέλιο του κοινού. Με τον ίδιο τρόπο περιέγραψε πως μέσω ενός παιχνιδιού εμπνεύστηκε και τους στίχους του τραγουδιού «Ο ερωτευμένος», σε μουσική Βασίλη Μαντζούκη.

Μαζί με τις ethnic μελωδίες και τις ξένες μπαλάντες, μπλέκονται και τα τραγούδια «Σ’ ακολουθώ», «Απόψε Σιωπηλοί», «Για σένα» του Μίμη Τραϊφόρου και «Περασμένες μου αγάπες» που η καλλιτέχνιδα ερμηνεύει συνοδεία του κοινού. Με τη μελωδία της “Άγιας Νύχτας” …επιτρέπει στο κοινό να βγει διάλειμμα για τσιγάρο!

Μετά το «καπνιστικό» διάλειμμα και με το τραγούδι «Εγώ δεν πάω Μέγαρο», η Μάρθα Φριντζήλα καλεί στη σκηνή τον δικό της …«παίδαρο» και ταλαντούχο ηθοποιό Θανάση Αλευρά ο οποίος με άριστη απόδοση δίνει στο τραγούδι έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα.

Οι δυο τους, “συνεντευξιαζόμενοι” επί σκηνής, κάνουν τις δικές τους προσωπικές εξομολογήσεις για την πορεία τους στο θέατρο και στη μουσική σκηνή. Ο Θανάσης Αλευράς αναφέρει πως εξομολογείται για πρώτη φορά «ορθόδοξα» στη σκηνή και παρουσιάζει με έντονο χιούμορ τα δικά του μουσικά ερεθίσματα τα οποία ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Θυμάται τα «ξένα χέρια» με τη Καίτη Γκρέυ και χαρακτηρίζει ως δίπολες τις ποικίλες μουσικές του προτιμήσεις. Ο ηθοποιός θυμάται τα χρόνια των σπουδών του στο θέατρο τέχνης που τον βοήθησαν να ανακαλύψει νέα μουσικά μονοπάτια. Για μια ακόμα φορά κάνει μιμήσεις, κάτι που όπως ανέφερε προέκυψε μέσα από τηλεοπτική εκπομπή. Τέλος ερμήνευσε το «Είσαι ένα περιστέρι» του Μανου Χατζιδάκι διασκευασμένο σε ρυθμό ρούμπα. Μοναδική ήταν η στιγμή που ο Θανάσης Αλευράς ερμήνευσε τον «Ερωτικό» του Νίκου Ξυδάκη…

Αυτό που χαρακτηρίζει τη Μάρθα Φριντζηλα είναι το εύρος της φωνής της και το ύφος θεατράλε που καθηλώνει το κοινό. Με ιδιαίτερη άνεση ερμηνεύει από Μανώλη Χιώτη και Γιώργο Μητσάκη μέχρι Μάνο Λοΐζο αλλά και Νίνα Σιμόνε και Τομ Γουέιτς, μεταβάλλοντας διαρκώς τη διάθεση και το κλίμα της βραδιάς, από χιουμοριστικό σε μελαγχολικό και τ’ αντίστροφο.

Ιδιαίτερη ήταν και η στιγμή όταν ερμήνευσε τη «Μάγισσα Μανούλα» του Τζίμη Πανούση.
Ανάμεσα στα τραγούδια παρουσίασε και ένα μυστικό συνταγής για …πατάτες φούρνου!

Τη Μάρθα Φριντζήλα πλαισιώνουν τρεις μουσικοί, ο Βασίλης Μαντζούκης στα τύμπανα, ο Αντώνης Μαράτος στο μπάσο και ο Τάκης Φαραζής στα πλήκτρα.

Ανάμεσα στο κοινό διακρίναμε τον Χρήστο Λούλη, τον οποίο η Μάρθα Φριντζήλα υποδέχθηκε στην αρχή του προγράμματος και την ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου.

Οι μουσικές βραδιές θα συνεχιστούν ως τις 4 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο θα υπάρχουν διάφορες εκπλήξεις…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here