Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Λίγες μέρες μόνο, μας χωρίζουν από την Eurovision Junior 2014, που θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Μάλτα και συγκεκριμένα στην Μάρσα, λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαλέττα. Τι εννοείτε ότι δε ξέρετε πολλά πράγματα για την Eurovision Junior; Εγώ τι κάνω εδώ πέρα… θα σας «μορφώσω»!

eurovision-junior_2014_11_001

Λοιπόν, πριν 12 χρόνια, πάρθηκε η απόφαση της δημιουργίας του θεσμού, ο οποίος δεν έχει πολλές διαφορές από τον κανονικό διαγωνισμό της Eurovision! Οι μικροί συμμετέχοντες, πρέπει να είναι μεταξύ 10 και 15 ετών καθώς και το τραγούδι που θα έχουν να είναι ερμηνευμένο στη γλώσσα τους, επιτρέποντας τους να έχουν ορισμένους στίχους σε άλλη γλώσσα, εάν το επιθυμούν. Μέχρι το 2008, οι συνθέτες έπρεπε να είναι στο ηλιακό όριο 10-15 χρονών, κάτι που άλλαξε φυσικά γιατί πάντα οι γονείς, οι φίλοι ή και εγώ δε ξέρω ποιος άλλος, είναι λογικό να βοηθούσαν τα παιδιά στα κομμάτια. Μην κοροϊδευόμασταν και μεταξύ μας…! Το τραγούδι, όπως και στην κανονική Eurovision,πρέπει να είναι μέχρι 3 λεπτά ενώ ο νικητής προκύπτει από επιτροπές και κοινό. Έθιμο του διαγωνισμού πια, είναι στην έναρξη της βαθμολογίας, όλοι οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν 12 βαθμούς, έτσι για επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών και …για να μην έχουμε κλάματα στα παρασκήνια. Η Ελλάδα, συμμετείχε από την πρώτη χρόνια το 2003, μέχρι και το 2008, (καλύτερη θέση το 2005, 6η ) όπου και μετά αποχώρησε και δεν ξαναγύρισε, γιατί άμα ήταν να περιμέναμε και εκεί 50 χρόνια για να νικήσουμε, ζήτω που καήκαμε!

Φέτος λοιπόν, 16 μικρά ταλέντα, διεκδικούν την πρώτη θέση και πραγματικά, η Eurovision Junior δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ,αυτή των μεγάλων, μιας που και χορογραφίες έχουμε, και ωραία τραγούδια έχουμε και οι συμμετοχές, πιστέψτε με, καμιά φορά ξεπερνούν σε ποιότητα, αυτές της κανονικής Eurovision. Εγώ με την σειρά μου, δεν έχω παρά να σας παρουσιάσω τις 16 συμμετοχές, να τις ακούσετε, να τις δείτε και να τις κρίνετε με επιείκεια… Απολαύσε τα παιδιά!

ΑΡΜΕΝΙΑ: “Betty – People of the sun”

 

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ : “Nadezhda Misyakova – Sokal”

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: “Krisia,Hasan, Ibrahim – Planet of the children”

 

ΚΡΟΑΤΙΑ: “Josie – Game over”

 

ΚΥΠΡΟΣ: “Sophia Patsalides – Η πιο όμορφη μέρα”

 

ΓΕΩΡΓΙΑ: “Lizi Japardize – Happy day”

 

ΙΤΑΛΙΑ: “Vincenzo Cantiello – Tu primo grande amore”

 

ΜΑΛΤΑ: “Federica Falzon – Diamonds”

 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: “Masa & Leila – Budi dijete na jedan dan”

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: “Julia – Around”

 

ΡΩΣΙΑ: “Alisa Kozhikina – Dreamer”

 

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ: “The Peppermints – Breaking my heart”

 

ΣΕΡΒΙΑ: “Emilija Djonin – Svet u mojim ocima”

 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: “Ula Lozar – Your light”

 

ΣΟΥΗΔΙΑ: “Julia Kedhamar – Du ar ante ensam”

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: “Sympho Nick – Pryyde vesna”

Και όπως θα παρατηρήσατε, κάποιο θυμίζει το στήσιμο της Ruslana με το Wild Dances, κάποιο άλλο είναι πιστή αντιγραφή του Wrecking Ball της Miley Cirus, έχουμε όπερα, και γενικά λίγα είναι τα καθαρά, ας μου επιτρέψετε την έκφραση, junior τραγούδια, κατάλληλα σε στήσιμο και σε εμφάνιση για τα παιδιά. Όπως και να έχει, ζουν το όνειρο τους και αυτό μετράει! Και δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι ταλαντούχα. Φαβορί και αουτσάιντερ, δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα ξεχωρίζουν η Ιταλία, η Ρωσία, η Λευκορωσία καθώς και η Κύπρος. Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, θα μάθουμε ποιος τελικά θα είναι εκείνος που θα είναι ο νικητής της Eurovision Junior!

———

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here