14/6/2011
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Ούτε η αλλαγή χρόνου πραγματοποίησης του Earth Wind and Music Festival στα Ολυμπιακά ακίνητα στο Γουδί, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ούτε η απογευματινή μπόρα της συγκεκριμένης ημέρας, εμπόδισε τον κόσμο να γιορτάσει με όχημα τον πολιτισμό, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Επίτιμοι καλεσμένοι σε αυτή την πρωτότυπη οικολογική γιορτή οι Liebe, Cayetano Live Band, Imam Baildi, Φοίβος Δεληβοριάς και Burger Project.

Το Earth Wind and Music Festival είναι ένα μουσικό φεστιβάλ με οικολογικό χαρακτήρα, το οποίο απευθύνεται σε νεότερα δυναμικά κοινά τα οποία εντάσσουν σταδιακά την οικολογία στην προσωπική φιλοσοφία και στον τρόπο ζωής τους. Σκοπός του φεστιβάλ είναι, μέσω της μουσικής & παράλληλων οικολογικών δράσεων, να ευαισθητοποιήσει τους νέους μέσω της συμμετοχής τους, στην προστασία του περιβάλλοντος. Στοχεύει στο να ωθήσει τον καθένα ξεχωριστά να αναλάβει προσωπική δράση για το περιβάλλον και να ενεργήσει με ατομική κοινωνική ευθύνη. Στόχος είναι το φεστιβάλ να αποτελέσει έναν ετήσιο θεσμό, να συνδέσει το όνομα & τις δράσεις του με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη και να αποτελέσει ένα ξεχωριστό τρόπο περιβαλλοντικής δράσης σε μεγάλες ομάδες κοινού.

Τη φετινή αυλαία της συναυλίας άνοιξαν οι Liebe, ένα νεαρής σύστασης, αγγλόφωνο συγκρότημα οι οποίοι καλωσόρισαν τους πρώτους επισκέπτες του Ιππικού Ομίλου και χωρίς χρονοτριβές ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους. Ηλεκτρονική pop αισθητική ‘80s, η ραδιοφωνική τους επιτυχία Models καθώς και διασκευές από Pet shop boys, Soft Cell, Duran duran, Human League και A-ha αποτέλεσαν το ενδεικτικό μουσικό κάλεσμα της γιορτής αυτής.

Και ενώ όλο και περισσότεροι άρχισαν σιγά-σιγά να …ξαπλώνουν και να κάθονται στο γρασίδι, τη σκυτάλη επί σκηνής πήρε ο Cayetano, κατά κόσμον Γιώργος Μπρατάνης (σ.σ αν ακούγατε Στρογγυλό Κίτρινο, δε χρειάζονται συστάσεις) και η μπάντα του. Στη σκηνή ο ίδιος, ο DJ Booker με τον οποίο συμπράττουν τα τελευταία χρόνια και έξι ακόμη άτομα, έδωσαν μια πιο ψυχεδελική διάσταση σε γνώριμα pop/rock indie και trip hop μουσικά μονοπάτια.

Στη συνέχεια του προγράμματος, οι αγαπημένοι μου Imam Baildi ταξίδεψαν και διασκέδασαν για άλλη μια φορά το κοινό τους με remix και «πειραγμένες» ελληνικές επιτυχίες του ’40, ’50 και ’60. Ο Ζαμπέτας συνάντησε τους Καλιφορνέζους θρύλους του hip-hop Delinquent Habits, η Μαρίκα Νίνου την trip-hop αισθητική και το μπουζούκι του Μανώλη Καραντίνη το electro swing. Τα Balkan πνευστά μιξαρίστηκαν με latin ρυθμούς και φωνητικά από τον Maxwel Wright των Ojos De Brujo και ο Τσιτσάνης γνώρισε την mambo big band ενορχήστρωση.

Τη μεγάλη και ευχάριστη ωστόσο έκπληξη, αποτέλεσε για εμένα το live του Φοίβου Δεληβοριά, τον οποίο δεν είχα μέχρι τότε την ευκαιρία να παρακολουθήσω ποτέ σε κάποια του ζωντανή εμφάνιση! Ο Φοίβος δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Έπαιξε μαζί με μια πραγματικά καλή ορχήστρα, τραγούδια τόσο από τον τελευταίο του δίσκο, όσο και τα παλιά εκείνα με τους τόσο ευφάνταστους, τολμηρούς, σκανδαλιάρικους και τρυφερούς του στίχους! Συνδιαλέχθηκε με τον κόσμο, κατέβηκε από τη σκηνή και …έκοψε κίνηση στο κοινό, επικοινωνιακός και όχι φλύαρος, μας χάρισε μια χορταστικότατη εμφάνιση!

Last but not least… το φαινόμενο – για τα ελληνικά τουλάχιστον μουσικά δεδομένα – που ακούει στο όνομα The Burger Project. Το συγκρότημα που είτε λατρεύεις, είτε δεν μπορείς να πάψεις να σχολιάζεις για τις ενδυματολογικές του εξάρσεις στη σκηνή, κατάφεραν για άλλη μια φορά να μείνουν σίγουρα αξέχαστοι σε όσους τους παρακολούθησαν. Ανακατεύοντας με αχαλίνωτο ρυθμό μουσικές αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς, διασκευάζουν διαμάντια – από το swing ως το punk και από τη disco ως την country: Clash, Alice Cooper, Queen, Ramones, Thin Lizzy, Godfathers, White Stripes, Prince, Fats Domino, Johnny Cash, Sonics, Undertones, Τσιτσάνη και πάει λέγοντας…!

Ελπίζω η επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ να συνεχίσει στα ίδια καλλιτεχνικά επίπεδα και να τύχει ακόμα μεγαλύτερης συμμετοχής κοινού και προβολής από την αρμόδια αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής…

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από το Festival

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here