Οι 7 νάνοι στο s/s Fotopetra“. Ένα κομμάτι βασισμένο στη μουσική του τραγουδιού “Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia” του προσφάτως χαμένου μουσικοσυνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου. Μια δευτερογενής παραγωγή που ως μουσικό παλίμψηστο, συνοδευμένο από τις νότες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, παίρνοντας το νήμα από τη φωνή του ποιητή Νίκου Καββαδία, θέτει στιχουργικά εκ νέου ερωτήματα για την προσωπική στάση, τον κώδικα ηθικής, το αξιακό σύστημα που καλείται να υιοθετήσει ο σύγχρονος άνθρωπος σε καιρούς όπου η ματαίωση των προσωπικών και συλλογικών οραμάτων, η μοναξιά της μοντέρνας εποχής, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βία, το φιλοπόλεμο κλίμα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθώς και η απογοήτευση που δοκιμάζουν οι άνθρωποι σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, φέρνει τον καθένα από μας προ του διλήμματος : αυτάρεσκο κλείσιμο στον προσωπικό μικρόκοσμο και θεοποίηση εαυτού ή διεύρυνση εαυτού και αλληλεγγύη;

Η μουσική από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα λειτουργούσε πάντα ως καταπραϋντικό και λυτρωτικό στοιχείο, λύνοντας γόρδιους δεσμούς, απαντώντας σε αδιέξοδα και ξεκλειδώνοντας ψυχισμούς. ”Και είναι εν τέλει η μουσική που μας ενώνει…”

Όμως ο Θάνος δεν κατοικεί πια ανάμεσα μας για να μας χαρίζει ενότητα μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες. Το κομμάτι αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, αποτίοντας φόρο τιμής στο έργο που μας χάρισε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια.

Τους στίχους του κομματιού επιμελήθηκε ο Γιάννης Μιχαήλ, καλλιτέχνης, ποιητής και στιχουργός που κατοικεί και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμενος με γνωστούς ερμηνευτές και τραγουδοποιούς στις σκηνές της πόλης.

Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο μουσικός και τραγουδοποιός Θεόδωρος Τζήκας, κιθαρίστας στο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής “Grikanta”.

Το κομμάτι της μουσικής αλλά και της κινηματογραφικής παραγωγής, το ανέλαβε ο Αλέξης Φάλαντας, ένας νέος δημιουργός, συνθέτης αλλά και σκηνοθέτης από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος επεξεργάστηκε τις μουσικές υφές και ταυτόχρονα οπτικοποίησε μέσα από το δικό του πρίσμα, το όλο εγχείρημα, καθορίζοντας αισθητικά την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.

Το κομμάτι ερμηνεύει ο Παντελής Ζλατίντσης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής με σημαντική εμπειρία από ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές κυρίως της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας.

Στα πλήκτρα ο Αλέξανδρος Μπαρμπούτης, στην κιθάρα ο Παναγιώτης Πηλιαφάς και στα φλάουτα οι Χρήστος Ατζέμης και Λεωνίδας Καραμάνης.

Τέλος η Φανή Μαρία Χατζή, ζωγράφος και makeup artist από την Θεσσαλονίκη, επιμελήθηκε το artwork του βίντεο, όπως και το μακιγιάζ, ενώ ταυτόχρονα βοήθησε σκηνοθετικά στην όλη παραγωγή του φιλμ.

Στίχοι: Γιάννης Μιχαήλ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

”Εφτά κι εφτά δεκαεννιά, αν -λίγο- το ζορίσεις,
χάρτες της Μοίρας οι αυλακιές στην απαλάμη.
Είναι Μεγάλα τα μικρά, να στο θυμίζεις,
ο πιο σοφός δε καβαλάει ποτέ καλάμι.

Έχε στη γη χαμαί γερά τα δύο ποδάρια,
συνοδηγός μόν’ ο εαυτός σου στο τιμόνι,
που άμα τον στέψεις βασιλιά, κερνά μαλάρια ,
μ’αν τον χαρίσεις στα δεξιά Χριστό ζυμώνει.

Ονείρων Νέρων είναι ο Φόβος και φαλτσέτα,
– χάλα συχνά του εαυτούλη το χατίρι –
Και της Πεθύμιας τα κρασιά σου νέρωνέ τα ,
πριν σε λιανίσουν και σε κάνουν σουρωτήρι.

Πόνε κι αλλήθωρε καιρέ που λύνεις μάγια ,
σταυρό μοιράζεται με μας του Νότου αστέρι.
Σορός αν γίνηκες, κοράκων αποφάγια,
διπλά η αγάπη στη ζωή σ’επαναφέρει.

Τρανή ανέμη η συγχώρεση που γνέθει,
όποια ψυχή κρυολογάει να βρακώσει.
Σώτερ, ποια βιβλική σκορπάς περνώντας μέθη ;
Αν αγαπάς,παραμιλάς ,μες την καρδιά χωρούν διακόσιοι.

Κοινός ο Θάνατος που όλους μας σαρώνει,
μόν’τα τραγούδια μας φωτίζουν στα σκοτάδια.
Και είν’ εν τέλει η μουσική που μας ενώνει
– Θάνο που πας ;
– Σαλπάρω γι’ άστρα τα καράβια.

Κι έτσι μαζί τον Γολγοθά ανηφοράμε,
με της απώλειας την πληγή που μας ορίζει.
Τα μάτια μας στη φρίκη ατάραχα, φοβάμαι
και των σφαιρών η μουσική μας νανουρίζει.

Κοινός ο Θάνατος που όλους μας σαρώνει,
μόν’τα τραγούδια μας φωτίζουν στα σκοτάδια.
Και είν’ εν τέλει η μουσική που μας ενώνει
– Θάνο που πας ;
– Σαλπάρω γι’άστρα τα καράβια.
Και είν’ εν τέλει η μουσική που μας ενώνει
– Θάνο που πας ;
– Άστρο να γίνω στα ουράνια ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here