Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Στέλλα Μαρκίδη

Τη Φένια Χρήστου δεν είχε τύχει να την ακούσουμε μέχρι σήμερα. Οι μέχρι τώρα παρουσίες της την ήθελαν «ενταγμένη» σε κάποιο σχήμα για αφιερώματα σε έλληνες δημιουργούς ή σε θεματικά projects. Κατά συνέπεια, η εμφάνισή της στον κήπο του φιλόξενου Νομισματικού Μουσείου ήταν η πρώτη στη σόλο καριέρα της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όχι τελείως σόλο, βέβαια, καθώς οι μουσικοί που την συνόδευσαν είναι «παλιές καραβάνες» στο χώρο, καταξιωμένοι και έμπειροι. Ο Λευτέρης Πουλιού, σε πιάνο και σαξόφωνο, ο Άγγελος Παπαδάτος στο κοντραμπάσο και ο Άκης Γαβαλάς στα κρουστά, αποτελούν εγγύηση για κάθε καλλιτέχνη. Πόσο μάλλον για μια νέα δημιουργό και ερμηνεύτρια όπως η Φένια Χρήστου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φτάνοντας στο Νομισματικό, βρήκαμε τη Φένια να τσεκάρει τον ήχο. Την πλησιάσαμε για τη γνωριμία και συμφωνήσαμε να «τα πούμε» στο τέλος. Λίγα λεπτά αργότερα, ακούστηκαν οι πρώτες μελωδίες από «Το τραγούδι του δρόμου» στο πιάνο, αλλά και οι πρώτες νότες από τη φωνή της Φένιας.

Φωνή μελωδική, με καλή έκταση και αρκετά δυναμική, όπως φάνηκε αμέσως μετά στη «Μπαλάντα του Ούρι», επίσης του Χατζιδάκι, η Φένια συνέχισε το πρόγραμμά της περνώντας μας από Ισπανία και Ιταλία, με το “Amara me”,  ερμηνεύοντας εξαιρετικά το “Piensa en mi” αλλά και το «ντόπιο» «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η Φένια επέστρεψε στο μικρόφωνο με «Αστέρι μου, Φεγγάρι μου», του Μίκη Θεοδωράκη και πολύ σύντομα ακούσαμε και την πρώτη δική της δημιουργία με τίτλο «Σήμερα φεύγεις», ένα ιδιαίτερο κομμάτι, τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά, που θα περιμένουμε να ακούσουμε και σε πλήρη ενορχήστρωση αφού βρίσκεται στο cd single που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Το «ταξίδι» της Φένιας στη Μεσόγειο συνεχίστηκε με “Historia de un amor” αλλά και το παραδοσιακό κυπριακό «Γιασεμί», πριν ακούσουμε και τη δεύτερη δημιουργία της καλλιτέχνιδας. «Βαριά τα πόδια μου στη γη» ο τίτλος, ένα «βαρύ» ζεϊμπέκικο που ακούγεται πολύ διαφορετικά εξαιτίας της χρήσης πιάνου και κοντραμπάσου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Φένια έδειξε και τις jazz και blues επιρροές της, ερμηνεύοντας πρώτα «Ανθρώπων έργα» με τον Λευτέρη Πουλιού να δίνει ένα μικρό ρεσιτάλ, αλλά και “Summertime”, πριν «επιστρέψει» στην πατρίδα μας και τον Μάνο Χατζιδάκι. Το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς, ωστόσο, δεν ήταν του σπουδαίου δημιουργού, αλλά «Το βράδυ» της Σαββίνας Γιαννάτου.

Οι σαφείς επιρροές της Φένιας από την «κλασική» ελληνική μουσική δημιουργία εμπλουτίζεται με νεώτερα στοιχεία και, σε συνδυασμό με τη δυναμική αλλά και μελωδική της φωνή, δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι επιλογές της, που «κινούνται» στη Μεσόγειο, ταιριάζουν απόλυτα στο ηχόχρωμα της φωνής της, ενώ οι ενορχηστρώσεις του Λευτέρη Πουλιού προσθέτουν «ύφος».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το κοινό έδειχνε ικανοποιημένο από την ερμηνεία της καλλιτέχνιδας, παρά το γεγονός ότι ορισμένα κομμάτια τα άκουγε, πιθανώς, για πρώτη φορά. Γι’ αυτό και το χειροκρότημα ανάμεσα στα τραγούδια αλλά και στο τέλος, ήταν μια επιβράβευση για την Φένια, που χαιρέτησε με θέρμη όσους έσπευσαν να τη συγχαρούν.
Εμεί, πάλι, περιμέναμε μέχρι να φύγει ο πολύς ο κόσμος προκειμένου να μιλήσουμε με τη Φένια, όπως είχαμε συνεννοηθεί από νωρίς. Προσιτή και καλοδιάθετη, η τραγουδίστρια απάντησε με ευγένεια, αμεσότητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Music Corner: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μουσική;
Φένια Χρήστου: Ξεκίνησα το πιάνο 12 ετών και το τραγούδι στα 16. Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και από το 2008 έχω εγκατασταθεί στην Αθήνα. Σπουδάζω μουσική, ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών με τον Νίκο Ξανθούλη και φωνητική με τον Κο Αποστόλου.

Music Corner: Η σημερινή σου εμφάνιση είναι η πρώτη;
Φένια Χρήστου: Ακριβώς. Είναι η πρώτη μου επίσημη παρουσία. Έχω δουλέψει σε διάφορους χώρους ως πιανίστρια και τραγουδίστρια, πάντα στο ελληνικό αλλά και ξένο έντεχνο ρεπερτόριο.

Music Corner: Ακούσαμε απόψε κάποια κομμάτια που δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Ειδικά τα ιταλικά.
Φένια Χρήστου: Ναι. Μου αρέσει αυτό. Προσπαθώ να διαμορφώσω ένα ρεπερτόριο πιο κοντά σε μένα. Τα ακούσματά μου κινούνται σε Φένια Χρήστου:Μάνο Χατζιδάκι, Λένα Πλάτωνος, αγαπώ ιδιαίτερα τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Μου αρέσουν τα μεσογειακά ακούσματα, Ισπανία, Κάτω Ιταλία, Αρμενία, αλλά πάντα καταλήγουμε στην Ελλάδα. Ωστόσο σε κάποιες παραστάσεις μπορεί να φτάσουμε μέχρι Νότια Αμερική ή ακόμα και καμπαρέ.
Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που να μην έχει συνηθισμένα στο αυτί του Έλληνα ακούσματα, αλλά να έχει την ψυχή του Έλληνα.

Music Corner: Δισκογραφικά τι ετοιμάζεις Άκουσα ένα βαρύ ζεϊμπέκικο απόψε…
Φένια Χρήστου: Είναι σε μουσική και στίχους δικούς μου και σε συνεργασία με τον Λευτέρη Πουλιού έχει πάρει σάρκα και οστά. Είναι ένα τραγούδι με την ατμόσφαιρα της Ελλάδας σε σύγχρονη εκδοχή. Θα το ακούσετε και στο cd με τον Άγγελο Παπαδάτο στο κοντραμπάσο και με δύο κρουστούς κα μάλιστα σε ζωντανή ηχογράφηση. Αλλά στο cd έχει jazz αρμονίες με τον Λευτέρη στο σοπράνο σαξόφωνο. Το δεύτερο κομμάτι του single είναι το «Σήμερα φεύγεις» σε ενορχήστρωση δική μου.

Music Corner: Πότε θα κυκλοφορήσει το cd σου;
Φένια Χρήστου: Πολύ σύντομα, από ένα νέο label με όνομα «ΧΑΡΤΗΣ».

Music Corner: Αυτή ήταν η πρώτη σου εμφάνιση. Τι ακολουθεί;
Φένια Χρήστου: Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 13 Οκτώβρη θα παίξουμε στο Faust μ’ αυτό το σχήμα αλλά σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, λίγο πιο έντονο, λίγο πιο jazz, λίγο πιο καμπαρέ. Θα ξεκινήσουμε από τη Μεσόγειο και θα καταλήξουμε στη Νότια Αμερική. Θα ακουστούν και τα δύο κομμάτια μας, φυσικά. Και το Faust μας έκανε τη χάρη να μην υπάρχει είσοδος για να μας γνωρίσει ο κόσμος.

Music Corner: Υπάρχει κάτι άλλο στο πρόγραμμα;
Φένια Χρήστου: Αυτή τη στιγμή όχι.

Music Corner: Καλή επιτυχία Φένια.
Φένια Χρήστου: Σας ευχαριστώ πολύ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η συζήτηση συνεχίστηκε για λίγο με τη Φένια αλλά και τον Λευτέρη που προστέθηκε στην παρέα μας, μέχρι να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να καληνυχτίσουμε.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here