INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

BERLIN BRIDES

Συνέντευξη στην Ελένη Λαμπράκη
Music Corner – 2/3/2011

Οι Berlin Brides είναι ένα συγκρότημα της εγχώριας μουσικής σκηνής, που χρησιμοποιεί αγγλόφωνο στίχο, κινείται σε indie, elektro και punk ήχους και αποτελείται από δύο ταλαντούχα κορίτσια, τη Νατάσα Γιανναράκη στη φωνή και τους στίχους και τη Μαριλένα Ορφανού στη σύνθεση και τα πλήκτρα. Έχουν βρεθεί επί σκηνής με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Κlaxons και οι Subways, έχουν δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι συνθέσεις τους έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε από την Inner Ear ο δίσκος τους «Modern Celibacy».

Η Μαριλένα και η Νατάσα απάντησαν στις ερωτήσεις μας, παραθέτοντας μας την άποψη τους και τη δική τους οπτική, η οποία είναι φρέσκια, μοντέρνα και ανατρεπτική όπως ο ήχος τους…

Music Corner: Κατ’ αρχήν από πού προέκυψε το όνομα σας, «Berlin Brides»;
Berlin Brides: Όταν πρωτογνωριστήκαμε ανακαλύψαμε την κοινή μας αγάπη για την πόλη και τη μουσική σκηνή του Βερολίνου. Ήρθε στο μυαλό μας η εικόνα ενός αεροπλάνου γεμάτου νύφες! Μόλις προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ξεχύνονται στους δρόμους, βρίσκουν κάποιον και τον φιλάνε επιτόπου!

Music Corner: Ο ήχος σας και η επιλογή του αγγλικού στίχου δεν υστερούν σε τίποτα από ένα συγκρότημα του εξωτερικού, και αυτό είναι κάτι μη συνηθισμένο για τα εγχώρια δεδομένα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να εδραιωθείτε στην ελληνική μουσική σκηνή;
Berlin Brides: Σίγουρα είναι πιο εύκολο να γίνεις γνωστός και προσιτός στη χώρα μας έχοντας ελληνικό στίχο, αλλά εμείς δεν έχουμε τέτοια μουσικά βιώματα. Επιλέξαμε τον αγγλικό στίχο γιατί μας βγαίνει αυθόρμητα και ταιριάζει περισσότερο στο μουσικό μας ιδίωμα. Επίσης, λόγω της αναγκαστικής απόστασης από τη μητρική γλώσσα, οι λέξεις δεν είναι φορτισμένες με τόσους συνειρμούς και το αποτέλεσμα βγαίνει λιγότερο λυρικό. Υπάρχει κοινό και για τα αγγλόφωνα συγκροτήματα, έχουμε όμως δει ότι, τουλάχιστον στιχουργικά, έχουμε πιο άμεση απήχηση στο εξωτερικό.

Music Corner: Έχοντας παίξει σε πολλά φεστιβάλ και εμφανιστεί μαζί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι CocoRosie και οι Subways, ποια θεωρείτε πως είναι η πιο σημαντική στιγμή σας μέχρι τώρα;
Berlin Brides: Η εμφάνισή μας με τις CocoRosie στο Gagarin ήταν πολύ σημαντική γιατί ήταν στην αρχή της καριέρας μας (μόλις το τρίτο μας live) και σε τόσο μεγάλο κοινό. Μια άλλη σημαντική στιγμή ήταν όταν κερδίσαμε το Velvet Prize και βρεθήκαμε στο Λονδίνο να πάίζουμε μπροστά στο κοινό του Artrocker, όπου διαπιστώσαμε επί του πρακτέου ότι η μουσική μας μπορεί να σταθεί και εκτός συνόρων.

Music Corner: Επιλέξατε πριν μερικούς μήνες να κυκλοφορήσετε ένα βινύλιο, το «Reflection Junkie». Πως και προέκυψε ένα βινύλιο το 2010?
Κυκλοφόρησε πρόσφατα και ο δίσκος σας «Modern Celibacy». Πως χαρακτηρίζετε μουσικά αυτό το album;
Berlin Brides: Είμαστε λάτρεις του βινυλίου (ως αντικείμενο) και μας αρέσει ο αναλογικός του ήχος. Υπάρχει μια γενικότερη στροφή στο βινύλιο και θέλαμε και το πρώτο μας single και το album μας να κυκλοφορήσουν σε βινύλιο, είναι αυτό που θα αγοράζαμε και μεις! Μουσικά στο «Modern Celibacy» συνδυάζουμε στοιχεία electro, garage, punk και powerpop και δημιουργούμε ένα δικό μας ήχο.

Music Corner: Οι στίχοι σας μπορούν να χαρακτηριστούν λίγο προκλητικοί ή ανατρεπτικοί, σίγουρα όμως όχι συνηθισμένοι. Από τι εμπνέεται η θεματολογία σας;
Berlin Brides: Το “Modern Celibacy” είναι μια περιπλάνηση στην παρατεταμένη εργένικη εφηβεία της δεκαετίας 20-30. Τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, τις τρικλοποδιές που βάζουμε στον εαυτό μας, τη σύγχιση, το να ζεις χωρίς να σκέφτεσαι τις επιπτώσεις του σήμερα στο αύριο. Όλα αυτά ιδωμένα με μια μικρή συναισθηματική αποστασιοποίηση που επιτρέπει τον αυτοσαρκασμό και μια αποφορτισμένη από το δράμα, συχνά χιουμοριστική αντιμετώπιση.

Music Corner: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και σύμφωνα με αυτές ποια θα ήταν η ιδανική συνεργασία για σας;
Berlin Brides: Οι Κatrin Τhe Τhrill, μια καταπληκτική μπάντα με χαρισματική τραγουδίστρια και δημιουργό. Ένα σχέδιό μας είναι να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία μαζί. Από ξένους καλλιτέχνες θα μας άρεσε πολύ να παίζαμε με την Peaches και την Pj Harvey.

Music Corner: Εμφανιστήκατε στο Athens Pride το 2009. Πιστεύετε πως η Αθήνα πλέον έχει γίνει μια πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα του καθενός;
Berlin Brides: Η Αθήνα έχει ακόμα δρόμο για να γίνει πραγματικά πολυσυλλεκτική και να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα του καθενός, είτε αυτό έχει να κάνει με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, είτε με την φυλετική του ταυτότητα. Παίζοντας σε φεστιβάλ όπως το Athens Pride και το Αντιρατσιστικό συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στο να γίνει η Αθήνα μια πραγματική μητρόπολη.

Music Corner: Έχετε σχεδιάσει κάποιες εμφανίσεις για το άμεσο μέλλον;
Berlin Brides: Σχεδιάζουμε μια τουρ εντός Ελλάδας και μας κάλεσαν ξανά στον Καναδά για να παίξουμε στο Canadian Music Week, το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας και δεύτερο μεγαλύτερο στη Βόρεια Αμερική, μαζί με το South by South West…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here