INTERVIEWS Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες και ξενόγλωσσα ελληνικά groups! |
—————————————-
TRAVEL MIND SYNDROME
Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 15/6/2011
Από το Λονδίνο στην Αθήνα… Διαδρομή παράξενη… Επιλογή ακόμα πιο δυσνόητη. Όταν μιλάμε για μία μπάντα συνήθως η διαδρομή είναι αντίστροφη. Οι Travel Mind Syndrome παρόλα αυτά δε θεωρούνται συνηθισμένη μπάντα. Μάλλον δεν την θεωρώ εγώ συνηθισμένη μπάντα. Αθόρυβη δουλειά, προσεγμένα κομμάτια, με το αγγλικό στοιχείο εμφανές στη μουσική τους και με έναν δίσκο εξαιρετικό…
Music Corner: Έχοντας ξεκινήσει από το Λονδίνο τη μουσική σας πορεία, σε τι διαφέρει η ελληνική μουσική σκηνή από τη βρετανική ως προς την ανάδειξη νέων ονομάτων;
Travel Mind Syndrome: Στο βασικό σημείο, ότι είναι σκηνή. Υπάρχει ο κόσμος που ασχολείται και μπορεί να υποστηρίξει μια μπάντα. Λόγω αυτού, υπάρχει και το ανάλογο δίκτυο να προωθηθεί η δουλειά ενός group. Επίσης, το ροκ, σε οποιαδήποτε υπομορφή του, είναι κουλτούρα εκεί. Δεν είναι μια μόδα που θα κάνει έναν κύκλο και θα ξεχαστεί. Αυτό είναι και άλλη μια βασικότατη διαφορά…
Music Corner: Η νέα γενιά δείχνει να έχει απαξιώσει αρκετά το τσιφτετέλι και να κάνει στροφή σε πιο ψαγμένους ήχους τόσο σε ελληνικό όσο και σε αγγλικό στίχο. Από πού πηγάζει αυτή η ανάγκη για το κάτι διαφορετικό;
Travel Mind Syndrome: Νομίζω ότι ο κόσμος βαρέθηκε το εν λόγω μουσικό ιδίωμα και ότι αυτο πρεσβεύει. Είμαστε στην εποχή της ψευτό-κουλτούρας και τα μπουζούκια είναι μπανάλ όπως και να το κάνεις, άσε δε που ακρίβυνε και το ουίσκι! Αυτό δημιουργεί ένα άνοιγμα για διαφορετικούς ήχους, ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει αν κάτι άλλαξε στην ουσία.
Music Corner: Είστε από τις μπάντες που κάνει αθόρυβη δουλειά, εννοώντας πως δείχνετε να μην είστε από αυτούς που θέλετε να βολευτείτε και ενδεχομένως να κονομήσετε από ένα χιτάκι. Έχετε την υπομονή να περιμένετε όσο χρειαστεί προκειμένου να καθιερωθείτε;
Travel Mind Syndrome: Αυτό μπορεί να γίνει αύριο, πολύ πιθανό, ή να μην γίνει και ποτέ, πολύ πιο πιθανό…! Το θέμα είναι να μας αρέσει αυτό που κάνουμε και σίγουρα μας αρέσει και γι’ αυτό υπάρχουμε. Ωστόσο, για να επιζήσει μια μπάντα, που το κοιτάει πέρα από τον χαβαλέ, πρέπει να έχει ανοδική πορεία, να υπάρχουν κίνητρα.
Music Corner: Όλοι σας κάνετε πρωινές δουλειές και έχετε τη μουσική σαν χόμπι. Κι αυτό είναι κάτι που έχω ακούσει από τις περισσότερες νέες μπάντες. Αν δεν έχεις τις διασυνδέσεις και τα “βύσματα” στα δισκογραφικά δρώμενα είναι δύσκολο να επιβιώσεις;
Travel Mind Syndrome: Κατ’ αρχήν να πω ότι δεν έχουμε την μουσική σαν χόμπι. Το ότι κάνουμε πρωινές δουλειές, είναι το αναγκαίο κακό για να πληρώνουμε το νοίκι. Για μερικούς από εμάς η μουσική είναι και η δουλειά μας, όχι βέβαια μέσα από την μπάντα. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να ζούμε από αυτό. Σίγουρα χρειάζονται οι διασυνδέσεις και τα βύσματα, σχεδόν είναι μονόδρομος, δυστυχώς δεν ζούμε στα ’70s όπου τα πράγματα ήταν αλλιώς, από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Και άπλετο χρήμα χρειάζεται, βασικά, ίσως με το χρήμα δεν χρειάζονται καν οι διασυνδέσεις!
Music Corner: Γιατί η δισκογραφία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως ψυχορραγεί; Μήπως πέρα από την επανάσταση με το ίντερνετ τα αίτια είναι και αλλού;
Travel Mind Syndrome: Το βασικό αίτιο είναι ότι δημιούργησαν μια πολύ ακριβή βιομηχανία, ένα star system που ήθελε πολλά χρήματα να διατηρήθει, χρήματα που σταμάτησαν να έρχονται με το ίντερνετ, πράγμα που ήταν αναμενόμενο όταν ένα cd ήταν πανάκριβο να το αγοράσεις. Μέτα ξέχασαν τη μουσική και το έριξαν στο image κλπ. Τι να αγοράσεις? Ένα δίσκο που έχει ένα καλό κομμάτι και 10 σούπερ φωτογραφίες; Δεν νομίζω ότι και στα ’80s τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά άμα υπήρχε το ίντερνετ. Ωστόσο, οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που αξίζουν θα τα καταφέρουν, αρκεί να είναι και καλοί στα live επίσης.
Music Corner: Αρχίζουμε και βλέπουμε επιτέλους στην Ελλάδα ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Πόσο ζωτικό είναι για τα νέα ονόματα αυτή η κίνηση; Εννοώ σε σύγκριση με τις δισκογραφικές – κολοσσούς.
Travel Mind Syndrome: Πάρα πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ανεξάρτητες εταιρείες να κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά με το roster τους, πολύ πιο ουσιαστική από μια μεγαλύτερη, πολυεθνική. Συνήθως είναι και πολύ πιο ελαστικές στο τι και πως παίζει μια μπάντα κλπ. Άλλωστε, και στο εξωτερικό αν παρατηρήσεις, θα δεις ότι οι ανεξάρτητες εταιρείες ανθίζουν όλο και περισσότερο και χρησιμοποιούν τις μεγάλες μόνο για διανομές. Και το καλό για τον καλλιτέχνη είναι ότι εάν τα καταφέρει καλά με την ανεξάρτητη, δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε πολυεθνική, αλλά και αν πάει, μπορεί να πάει με τους δικούς του όρους.
Music Corner: Να φύγω λιγάκι από το μουσικό κομμάτι… Βλέπουμε μία ανεξέλεγκτη ξενοφοβία στην Ελλάδα και ένα μίσος σε οτιδήποτε διαφορετικό υπάρχει. Γιατί έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο;
Travel Mind Syndrome: Πως ορίζουμε την ξενοφοβία ακριβώς; Ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Φόβος για τους μετανάστες και την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας; Ωστόσο, τα Starbacks, ας πούμε, είναι γεμάτα. Το γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει ένα δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, αυτό δεν φόβισε κανέναν; Ή δεν υπήρχε λόγος να φοβηθεί κανείς; Ο άνθρωπος σαν ον, μπορεί μεν να έχει σκέψη και συνείδηση, αλλά έχει και ζωώδη ένστικτα. Επίσης, χρειάζεται να είναι και μέρος ενός συνόλου, αυτά είναι εύκολα εκμεταλεύσιμα.
Music Corner: Πιστεύετε παίζουν ρόλο τα ΜΜΕ σε όλη αυτή την έξαρση βίας;
Travel Mind Syndrome: Τα ΜΜΕ παίζουν ρόλο σε οποιαδήποτε έξαρση.
Music Corner: Πως θα μπορούσε ο λαός να αλλάξει αυτή την κατάσταση που υπάρχει;
Travel Mind Syndrome: Αρχικά με το να αποκτήσει αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Όχι, δεν πετάω τα σκουπίδια μου όπου θέλω, οι διαβάσεις στα φανάρια παίζουν κάποιο ρόλο, κάνω και άκρη να περάσει ο άλλος και ας μην έχει κινητικό πρόβλημα, ανακυκλώνω, σκέφτομαι και τους γύρω μου. Καλό είναι να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή του βολέματος μάλλον τελείωσε και χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, αρχικά από τα μικρά πράγματα. Ε, και με τα χρόνια μπορεί να αλλάξει κάτι.
Music Corner: …Και επιστρέφω στο μουσικό κομμάτι για να ελαφρύνω λίγο τη συζήτηση. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες; Από ποιους επηρεάζεστε;
Travel Mind Syndrome: Κοινό σημείο αναφοράς αυτή την στιγμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μπάντες όπως οι Black Keys, Primal Scream, Kings of Leon, Radiohead, Doves, MGMT, Black Mountain, αρκετά 70’s …και από ωραία ανέκδοτα.
Music Corner: Πως κρίνετε τις τιμές των συναυλιών που δίνουν ξένα ονόματα στην Ελλάδα ή τις τιμές των φεστιβάλ; Και το ρωτάω μιας και έχετε ζήσει στην Αγγλία που έχει κάθε χρόνο μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ.
Travel Mind Syndrome: Είναι λίγο έως πολύ τσιμπημένες. Ωστόσο, σε καλές τιμές μπορείς να δεις μικρότερες μπάντες του εξωτερικού που πολύ συχνά, παίζουν και πολύ καλύτερα. Αυτό ελπίζω να είναι και λόγος να αυξηθεί η προσέλευση και στα live εγχώριων σχημάτων, που αρκετά από αυτά έχουν πολλά να πουν.
Music Corner: Και μιας και έπιασα τα φεστιβάλ, σας δίνω τη δυνατότητα να φτιάξετε νοητά το φεστιβάλ των ονείρων σας. Ποιους θα προσκαλούσατε να παίξουν μαζί σας στη σκηνή;
Travel Mind Syndrome: Αν μαζευτούν τα projects και οι μπάντες στις οποίες συμμετέχουν μερικοί από εμάς, σε συνδυασμό με τις μπάντες που συμμετέχουν οι άλλοι με τους οποίους …συμμετέχουμε και εμείς εκεί που …συμμετέχουμε και γίνει της …συμμετοχής, και κάνουν ένα festival, εκτός από την πολυμορφικότητα, θα έχει και πολλές μπάντες και εμείς – δεν ξέρω για εσάς – θα περάσουμε τέλεια!!!!!!!
Music Corner: Μελλοντικά σχέδια;
Travel Mind Syndrome: Έχουμε ετοιμάσει αρκετά νέα κομμάτια, τα οποία κάποια στιγμή προς το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουμε να ηχογραφούμε. Στο ενδιάμεσο, θα κάνουμε όσο πιο πολλά live μπορούμε και κάπως έτσι θα κυλήσει ο χρόνος μέχρι να γίνουμε …rock stars!
———–
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…