INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

BRITISH SEA POWER

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 16/2/2011

Οι British Sea Power είναι μια indie rock μπάντα που εδρεύει στην Αγγλία, στο Brighton. Δημιουργήθηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και από τότε έχουν κυκλοφορήσει 5 albums και αρκετά singles με καλή πορεία στα UK Charts… Η μπάντα αποτελείται από τα αδέλφια Yan και Hamilton που παίζουν κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα, ενώ αποτελούν και τις φωνές του group, και από τους Noble (κιθάρα) Wood (drums), Bum (keyboards) και Abi Fry (βιολί).

Τον Γενάρη κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους abum με τίτλο “Valhalla Dancehall“. Το δημοφιλές group φιλοξενούμε σήμερα στο Music Corner, με στοχο να τους γνωρίσουμε καλύτερα και στη χώρα μας…

 Music Corner: Είστε μια δεκαετία στη μουσική βιομηχανία. Είναι εύκολο να επιβιώσεις σε αυτή;
British Sea Power: Ακόμα συνεχίζουμε μετά από τόσο καιρό, οπότε τα ένστικτα επιβίωσης μας είναι καλά μάλλον. Η μουσική βιομηχανία φτάνει σιγά – σιγά σε ένα τέλμα, αλλά ακόμα το παλεύουμε. Είναι ευκολότερο να ζεις μια καλή ζωή αλλά το να μην έχεις αρκετά λεφτά κάνει την επιβίωση δυσκολότερη. Κερδίζουμε λιγότερα από έναν οδηγό λεωφορείου, αλλά το διασκεδάζουμε περισσότερο από αυτόν μάλλον. Δεν ψάχνουμε στα σκουπίδια προς το παρόν…

Music Corner: Τι σημαίνει το όνομα σας;
British Sea Power: British Sea Power… Διακωμωδούμε τη φθίνουσα βρετανική αυτοκρατορία. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθιζε να είναι δυνατό και να κάνει τον μάγκα σε άλλες χώρες. Τώρα δεν είμαστε και πολλά πράγματα. Είμαστε ευγνώμονες που δεν είμαστε τόσο κακοί πλέον. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στη χώρα μας οι οποίοι νομίζουν πως ο κόσμος τους ανήκει. Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς. Ζήτω ο διεθνισμός.

 Music Corner: Πείτε μας λίγα πράγματα για τον επερχόμενο δίσκο σας…
British Sea Power: Είναι μία μίξη ψυχεδελικών/ατμοσφαιρικών post rock κομματιών, μπλεγμένα με indie pop και σκληρά ωμά punk κομμάτια. Είναι πολύ καλός. Δε μπορούμε να επαναπαυθούμε. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε ποικιλία συναισθημάτων και αυτά τα συναισθήματα μετατρέπονται σε ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών…

Music Corner: Συμφωνείτε με τις μπάντες και τους καλλιτέχνες που διανέμουν τη μουσική τους μέσω διαδικτύου;
British Sea Power: Είναι ο τρόπος που εξελίσσεται ο κόσμος. Όλο και λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν cd ή βινύλια. Οπότε υποθέτω πως οι μπάντες που ανέφερες δίνουν στους ανθρώπους αυτό που θέλουν. Ότι βολεύει τον καθένα.

Music Corner: Είναι εύκολο για δύο αδέρφια να συνυπάρχουν στην ίδια μπάντα και να έχουν μία επαγγελματική σχέση;
British Sea Power: Ίσως να είναι και ευκολότερο. Τα αδέρφια μπορούν με την ίδια ευκολία να τσακωθούν και να τα ξαναβρούν. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι δυνατοί. Συν ότι μπορεί ο ένας να διαβάσει τη σκέψη του άλλου

Music Corner: Πείτε μου ένα αστείο περιστατικό που σας συνέβη κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας.
British Sea Power: Ο Phil, που παίζει σάλπιγγα, έκανε ποδήλατο επάνω στη σκηνή και πήδηξε στο τέλος αυτής. Έπεσε πάνω στην …κονσόλα μίξης του ήχου, αλλά ευτυχώς κανείς δε χτύπησε! Μία εβδομάδα πριν είχε σπάσει τα μούτρα του με κάτι παρόμοιο!

 Music Corner: Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και η πιο δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα σας;
British Sea Power: Η πιο χαρούμενη ήταν όταν πήγαμε στην Κίνα όπου έπρεπε να παίξουμε σε …πρόβατα, σε μία λίμνη και στο Σινικό Τείχος. Ο Κινέζοι είναι αξιαγάπητοι. Η πιο δυσάρεστη στιγμή μας ήταν μία περιοδεία στην Ευρώπη τον χειμώνα. Στις περισσότερες συναυλίες φυσούσε κρύος αέρας πάνω στην πλάτη μας ενώ δε βοηθούσε που ο αέρας αυτός μύριζε …αυγό!

 Music Corner: Πείτε μου κάποια πράγματα που σας κάνουν να γράφετε μουσική
British Sea Power: Ενθουσιασμός. Όταν μία ιδέα εμφανίζεται στο κεφάλι σου και πρέπει να την ηχογραφήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μερικές φορές συμβαίνει όταν περπατάς στο δρόμο, οπότε πρέπει να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου στο κινητό. Γενικά, είναι συναισθήματα που προκαλούνται από τυχαία πράγματα. Κάτι που διάβασες ή κάτι που σκέφτηκες. Έβλεπα μία ταινία τις προάλλες και υπήρχε ένα τρομερό κομμάτι μουσικής. Μερικές μέρες αργότερα νόμιζα πως είχα γράψει ένα νέο κομμάτι αλλά ήταν πανομοιότυπο με το κομμάτι της ταινίας. Ήταν διαφορετικό το κομμάτι της ταινίας βέβαια, αλλά υπήρχαν κάποιος ομοιότητες.

Music Corner: Πείτε μου τις πέντε καλύτερες μπάντες ή καλλιτέχνες όλων των εποχών!
British Sea Power: Ο Chuck Berry, ο Iggy Pop, οι Velvet Underground, ο David Bowie και οι CAN.

Music Corner: Αν είχατε τη δύναμη να αλλάξετε ένα πράγμα στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
British Sea Power: Να είχαμε την ικανότητα να ελέγξουμε τον χρόνο. Μερικές φορές πάει πολύ γρήγορα και κάποιες άλλες πολύ αργά!

Music Corner: Πότε θα σας ξαναδούμε στην Ελλάδα;
British Sea Power:
Ελπίζω σύντομα. Παίξαμε σε ένα φεστιβάλ με τους Sonic Youth κάποτε. Μόλις είχαμε αποδράσει από το βροχερό και λασπωμένο Glastonbury Festival και ήρθαμε στην καυτή ηλιόλουστη Ελλάδα. Περάσαμε καταπληκτικά στην Ελλάδα. Σας παρακαλούμε, προσκαλέστε μας ξανά!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here