INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

FILM

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 21/1/2011

Οι Film ανέκαθεν με ενθουσίαζαν. Από όταν είχαν ξεκινήσει ακόμα. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες στην χώρα μας. Ναι, πολλοί μπορεί να μη τους ξέρετε. Όπως και τα περισσότερα ραδιόφωνα υποθέτω. Στο εξωτερικό βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς. Εκεί μετράει πολύ περισσότερο η μουσική. Η ιστοσελίδα NME έκανε αφιέρωμα για εκείνους, μία απόδειξη πως δε θεωρούνται καθόλου τυχαία μία από τις πιο καλοδουλεμένες μπάντες στο είδος τους. Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία τους στο Gagarin, μας μιλάνε για όλους και για όλα, για την ελληνική μουσική, για τη δισκογραφία αλλά και το μέλλον της μουσικής…

 Music Corner: Πείτε μου λίγα πράγματα για τους Film. Ποιοί είστε και πως προέκυψε να φτιάξετε αυτή τη μπάντα.
Film: Οι Film είναι μια τετραμελής μπάντα που παίζει εναλλακτική ροκ μουσική με αγγλόφωνο στίχο. Σαν μπάντα υπάρχουν σχεδόν 10 χρόνια, αρχικά ως τριο με ορχηστρικές συνθέσεις και κατόπιν μετά από την προσθήκη της Ελένης μπήκαν στα τραγούδια και στίχοι. Ο Κώστας και ο Δημήτρης ως αδέρφια παίζουν μαζί μουσική από παιδιά. Για την σύνθεση της υπόλοιπης παρέας συνομότησε το σύμπαν…!

Music Corner: Τι σας οδήγησε να τραγουδήσετε σε ξένο στίχο και όχι σε ελληνικό που θα ήταν και πιο «σίγουρος»;
Film: Το τραγούδι στα ελληνικά μπορεί να φαντάζει πιο “σίγουρο” αλλά λόγω της ιδιομορφίας της Ελληνικής γλωσσάς είναι πιο δύσκολο να γίνει, θέλει πολύ δεξιοτεχνία και καλό χειρισμό του λογού. Επιπλέον “σίγουρο” είναι μονό στα στενά όρια της χωράς μας ενώ εμείς προσπαθούμε να βλέπουμε και λίγο παραπέρα.

Music Corner: Πως βλέπετε τα πράγματα στη δισκογραφία γενικότερα;
Film: Το internet εχει φέρει μεγάλες αλλαγές στη δισκογραφία, τόσο στον τρόπο διάθεσης αλλά και δημιουργίας της μουσικής πλέον. Οι μουσικοί που αντιμετωπίζουν τους δίσκους ως ενιαίο καλλιτεχνικό σύνολο λιγοστεύουν όμως δυστυχώς, θέλει ψάξιμο για να βρεις κάτι ενδιαφέρον. Ωστόσο, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον στην Ελλάδα να δισκογραφήσει, αλλά είναι δύσκολο αυτό να είναι βιοποριστικό. Η δύναμη και η επιρροή των δισκογραφικών πάντως φαίνεται να περνάει μια κρίση τα τελευταία χρόνια.

Music Corner: Τι δε θα κάνατε ποτέ στην καριέρα σας;
Film: Να φτιάξουμε μουσική με σκοπό να ταιριάξουν τα κομμάτια μας σε συγκεκριμένη αισθητική για να εκμεταλλευτούμε το ρεύμα της εποχής, σε αντίθεση με τη δική μας αισθητική.

Music Corner: Από ποιους τραγουδιστές/μπάντες έχετε επηρεαστεί;
Film: Σίγουρα από πάρα πολλούς σε βαθμό που να μην μπορείς να αναφέρεις μόνο μερικούς, το φάσμα των ακουσμάτων μας είναι ευρύ – από Vangelis στους Radiohead, στους Sigur Ros και τους Daft Punk!

Music Corner: Γιατί τα ελληνικά ραδιόφωνα «σνομπάρουν» ελαφρώς μπάντες του δικού σας ύφους; Εννοώντας πως οι ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες αγνοούνται συστηματικά από τα περισσότερα ραδιόφωνα.
Film: Είναι πραγματικά άξιο απορίας, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που θα εξέφραζαν μεγάλη μερίδα των ακροατών του ραδιόφωνου. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση, είναι μάλλον θέμα αντίληψης του ξένου ως “καλύτερου”, ίσως να είναι ένα κόμπλεξ που να υπάρχει εν μέρει και στους ακροατές. Το σίγουρο είναι ότι λίγη προσοχή παραπάνω θα βοηθούσε πάρα πολύ τους νέους μουσικούς να φτάσουν σε μερικά αυτιά παραπάνω.

Music Corner: Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό;
Film: Αυτό είναι το μονό βέβαιο, η βιομηχανία γενικότερα χρειάζεται φρέσκα πράγματα, αλλά δεν έχουν αφουγκραστεί την ανάγκη του κόσμου για κάτι διαφορετικό.

Music Corner: Γιατί σχεδόν όλα τα ελληνικά τραγούδια έχουν σα μοναδικό θέμα τον έρωτα; Τελικά μόνο αυτό «πουλάει»;
Film: Η καψούρα είναι σίγουρη λύση για οποίον στοχεύει σε εμπορική επιτυχία. Είναι θέμα ευκολίας και καλλιτεχνικής πενιάς, σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες στιχουργικές προσεγγίσεις που μένουν στα αζήτητα. Αυτό λέει κάτι και για την αντίληψη του μέσου ακροατή δυστυχώς.

Music Corner: Χειρότερη και καλύτερη στιγμή σας ως μπάντα.
Film: Καλύτερη, η παρουσία στο Iceland Airwaves και η Ευρωπαϊκή περιοδεία το 2007, χειρότερη στιγμή κάποιες ατυχείς συνεργασίες τα τελευταία 1-2 χρόνια…

Music Corner: Μελλοντικά σχέδια;
Film: Μετά από τη συναυλία στο Gagarin κλεινόμαστε στο studio για νέο υλικό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here