Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το 1938, ένας νεαρός χρηματιστής, ο Nicholas Winton (Anthony Hopkins και, σε νεαρή ηλικία, Johnny Flynn) επισκέπτεται την Πράγα. Αντικρίζοντας με τα μάτια του τους καταυλισμούς χιλιάδων προσφύγων, κυρίως εβραϊκής καταγωγής, συνταράσσεται από τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν εκατοντάδες μικρά παιδιά και θέτει σε εφαρμογή ένα θεωρητικά ακατόρθωτο σχέδιο εκκένωσης…

Ο James Howes σκηνοθετεί το «Μια Ζωή» (“One Life”), έργο το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Sir Nicholas Winton, ο οποίος, στο κατώφλι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα σε μόλις λίγους μήνες κατάφερε να μεταφέρει εκατοντάδες μικρά παιδιά από την Πράγα στο Λονδίνο και να τους σώσει τη ζωή. Άνθρωπος λογικός, έξυπνος, πρακτικός και γαλουχημένος από την πρόσφυγα μητέρα του, την οποία υποδύεται η Helena Bonham Carter, με τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ο Winton, με την καθοριστική σύμπραξή της και την βοήθεια λίγων φίλων, πέτυχε κάτι σχεδόν ασύλληπτο. Έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο, καθώς η κήρυξη του πολέμου ήταν προ των πυλών, κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας και υπερπήδησε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να εκδώσει ταξιδιωτική βίζα για εκατοντάδες παιδιά και να τα μεταφέρει με τρένο στη χώρα του, προκειμένου να είναι ασφαλή. Ταπεινός ο ίδιος, δεν αποκάλυψε την ιστορία του παρά μόνο σε μεγάλη ηλικία, οπότε και βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μεγάλη έκπληξη, η οποία και αποτελεί την συναισθηματική καρδιά του φιλμ, το οποίο είναι άρτιο τεχνικά και καλλιτεχνικά, με θαυμάσιες ερμηνείες από όλη τη διανομή. Ενδεικτικό δε για την προσωπικότητα του Winton, τον οποίον υποδύονται θαυμάσια οι Hopkins και Flynn, είναι ότι πάντοτε σκεφτόταν τα παιδιά που δεν κατάφερε να βοηθήσει, χωρίς ποτέ να αναλογισθεί τί είχε επιτύχει στην πραγματικότητα.

Και μπορεί η συγκεκριμένη ταινία να μην έχει κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρει στην ιστορία του κινηματογράφου, έχει ωστόσο κάτι πολύ ουσιώδες να υπενθυμίσει στην σημερινή κοινωνία –η οποία δυστυχώς σε πολλά ομοιάζει με εκείνη των παραμονών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Κάθε ζωή έχει αξία και κάθε πράξη ανθρωπιάς, ακόμη και αυτή που μοιάζει η πιο απλή και ασήμαντη, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Και ακριβώς επειδή το φιλμ έχει στο επίκεντρό του την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και την καλοσύνη, προκαλεί στον θεατή γνήσια και αβίαστη συγκίνηση.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Spentzos Film, από την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here