Γράφει η Εβίτα Σέρρα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Η Γεωργία Νταγάκη και ο Σταύρος Σιόλας συναντιούνται για πρώτη φορά στον Σταυρό του Νότου επισφραγίζοντας έτσι τη συνεργασία τους στον δίσκο της Γεωργίας “Φόβος” όπου το ομότιτλο τραγούδι έχει την υπογραφή του Σταύρου Σιόλα.

ntagaki_siolas_live_2016_01_001

Για να …μαθαίνεις σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις (σοβαρά τώρα;) τόσο η Γεωργία όσο και ο Σταύρος είναι καλλιτέχνες με επιρροές απο την παράδοση, πειραματίζονται ωστόσο με διάφορους ήχους της σύγχρονης μουσικής. Η Γεωργία ξεκίνησε  από την μουσική παράδοση της Κρήτης, όμως εξερευνά συνεχώς διάφορα μουσικά μονοπάτια από έντεχνη μουσική ως rock  και jazz, πάντα με τη συνοδεία της λύρας της (θα σου αναλύσω πιο κάτω τα μαγικά που κάνει με αυτήν). Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Βασίλης Παπακωσταντίνου, Ορφέας Περίδης, Αντώνης Μιτζέλος, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Ευανθία Ρεμπούτσικα αλλά και με τον θρύλο της ροκ Ερικ Μπαρτον.

Ο Σταύρος Σιόλας έγινε ευρύτερα γνωστός το 2006, κερδίζοντας το 1ο βραβείο καλύτερου τραγουδιού και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Της Άρνης Το Νερό». Ένα τραγούδι που ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του και τη σπουδαία ερμηνεία. Έχει στον ενεργητικό του σπουδές υποκριτικής, βυζαντινή μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και θεωρίας της μουσικής. Στις συνεργασίες του συγκαταλέγονται ο Γιώργος Ανδρέου, η  Ελευθερία Αρβανιτάκη, η  Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Φωτεινή Βελεσιώτου  με την οποία ερμήνευσε το αγαπημένο κομμάτι  «Διόδια» σε μουσική του ίδιου.


Ίσως τώρα να σκέφτεσαι ότι ξέρεις τι περίπου θα ακούσεις στον Σταυρό του Νότου. Γελιέσαι αλλά θα σου δώσω εγώ μια ιδέα. Στο πρόγραμμα τους λοιπόν, επιλέγουν τραγούδια από προσωπικές τους δουλειές και άλλων καλλιτεχνών- παλιά και καινούρια. Κάνουν διασκευές που δεν φανταζόσουν με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις και δυνατούς ρυθμούς. Ερμηνεύουν επίσης κομμάτια από τις ρίζες τους  με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Θα δεις μια Γεωργία Νταγάκη να “ροκάρει” με τη λύρα (ναι, σωστά διαβάζεις) τραγουδώντας το «Δε λέει η καρδιά να μάθει». Και εδώ πρέπει να σημειώσω-ομολογήσω ότι κατά τη διάρκεια που έπαιζε λύρα, γούρλωνα τα μάτια και σκεφτόμουν “ok, θα μας τρελάνει τώρα”! Και είμαι πολύ σίγουρη ότι την ίδια σκέψη έκανε και το υπόλοιπο μαγαζί . Θα δεις επίσης έναν Σταύρο Σιόλα να συνεπαίρνει όλο το κοινό με τις ερμηνείες του και την απόκοσμη φωνή του. Δεν έχω ιδέα πως το καταφέρνει,αλλά σε συγκινεί ακόμα και σε κομμάτια που δεν περίμενες ότι θα σε συγκινήσουν. Και αν αυτό δεν είναι χάρισμα, δεν ξερω τι μπορει να είναι… Τους καλλιτέχνες πλαισιώνει ένα σύνολο ταλαντούχων μουσικών που αποτελείται από τους : Γιώργο Κονή (πλήκτρα), Λουκά Καλαντζάκο (τύμπανα), Λουκά Σουμιλά (μπάσο), Αντρέα Αρβανίτη (λαούτο, ασκομαντούρα, φλογέρες).

ntagaki_siolas_live_2016_01_019

Οι δυο επόμενες Παρασκευές 22 και 29/1 στο Σταυρό του Νότου  θα είναι γεμάτες τραγούδι, χορό και συναισθήματα. Μη ξεχαστείς και το χάσεις!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here