Γράφει ο Γεράσιμος Γεννατάς

Κατεβαίνοντας τρεχαληστί τη σκάλα της ευτέλειας αναρωτιόμαστε:

Τι ειν’ η Πατριδα μας; μην ειν’ το mega μας; μην ειν’ ο Σκάι μας; η Εθνική, η Πειραιώς, η Άλφα και η Eurobank ΜΑΖΙ;

Πατρίδα είναι οι Άνθρωποι. Η Πατρίδα μας είμαστε εμείς. Και εμείς είμαστε η ζωή που κάνουμε και η ζωή που κάνουμε ή που εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε είναι: smartphone, αυτοκίνητο, tablet, πιστωτική, 2ο smartphone, 3o tablet, σκυλάδικο, shopping, μαλλί και νύχι, γυμναστήριο, πιστωτική, fb, 3ο smartphone, 2ο αυτοκίνητο, fb, σκυλάδικο, golden mall, silver hall, city link, ξανά σκυλάδικο, γήπεδο, το πιο καινούργιο smartphone, το πιο καινούργιο tablet, κάνε μου like, σκυλάδικο, champions league, κάνε μου like, πάμε στοίχημα, πάμε στοίχημα, σκυλάδικο, γυμναστήριο, κάθε 2η μέρα μαλλί και νύχι, μαύρα τζάμια στο αμάξι, ουρές στις τράπεζες, ουρές στα σούπερ-μάρκετ, τσαμπουκάς στο γήπεδο, τσαμπουκάς στο σκυλάδικο, FB, κάνε μου like, ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, 5 μεγάλα κανάλια, 10 μεγάλες εφημερίδες, πολλά πολλά περιοδικά, ατελείωτες ουρές στους δρόμους, η δημοκρατία των προβάτων, WiFi, 4G, 50 Mbps… ή αλλιώς ό,τι μας απομακρύνει από την ανθρώπινη μας υπόσταση ή ό,τι διαλαλεί ότι η ανθρωπιά βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτικών, των τραπεζιτών κ των βιομηχάνων.

Ο μοναδικός Θεός και η ύψιστη εξουσία του καιρού μας, το χρήμα, μας έχει υποχρεώσει να φτιάξουμε μια κοινωνία που βασίζεται και προάγει σαν αξίες τον ανταγωνισμό την ανεντιμότητα, την ιδιοτέλεια, την επιβολή, την επίφαση, την αδικία και μόνον μια υλική απόλαυση άνευ προηγουμένου.

gennatas_2015_11_002Εδώ και τρία χρόνια παρουσιάζω την Πατριδογνωσία. Γιατί; Γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Κάπου προσφάτως διάβασα πως δεν χρωστάμε στους δανειστές μας, αλλά χρωστάμε στους ποιητές μας!

Σε μια δύσκολη κατάσταση, η μόνη δυνατότητα να αλλάξει κάτι είναι η πιθανότητα να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην Ελληνική Τραπεζική Δημοκρατία όπου επελαύνει το σκυλάδικο, όπου οι μικρομεσαίοι πρέπει να πεθάνουν για να ζήσουν μόνο τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα multiplex cinema και τα shopping centers, όπου η διαφθορά και η διαπλοκή που επέβαλαν στη χώρα το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ συνεχίζουν να μας κυβερνούν, ενώ ο ΣΦΥΡΙΖΑ σφυρίζει τον ύμνο της μερσέντες, «τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη».

Η “Πατριδογνωσία” είναι μια ποιητική πολιτική παράσταση πολύ αστεία άλλα και πολύ σοβαρή. Μια παράσταση που αναρωτιέται τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να παραμείνουμε άνθρωποι. Μπορούμε άραγε να θυσιάσουμε το 2ο smartphone, τo 3o tablet,το 2ο αυτοκίνητο, το κάθε τρίτη μέρα μαλλί και νύχι, το κάθε Σάββατο στο σκυλάδικο, για να πάμε μια εκδρομή με φίλους; Ηλιοβασίλεμα, βροχή, ποιήματα, καταγάλανος ουρανός, μουσική, έλατα, χιονισμένα βουνά, δειλινό, ένα φιλί, μια τρυφερή αγκαλιά, ο αδερφός, ο φίλος, όλοι, μαζί, παντού… Αυτός είναι ο τόπος, αυτή είναι η γεωγραφία που κατοικεί η “Πατριδογνωσία”.

Κείμενα του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Μπρεχτ, του Μαγιακόφσκι συνομιλούν με σημερινά κείμενα του Γιώργου Γαλίτη και του γράφοντος, πλαισιωμένα με τραγούδια και μουσική πάνω σε στίχους μεγάλων ποιητών, που προσπαθούν να πείσουν τον άνθρωπο να κατανοήσει πως πρέπει επιτέλους να χειραφετηθεί από κάθε γελοία εξουσία που του κατατρώει τη ζωή. Αστεία άλλα και αιχμηρά. Ζούμε σε μια υποδουλωμένη χώρα, σε μια φασιστίζουσα Ευρώπη και βαδίζουμε ολοταχώς προς μια νέα φεουδαρχία των τραπεζών και των εταιριών. Ο άνθρωπος δέχεται μια ανελέητη επίθεση από το χρήμα και οι τηλεκανίβαλοι δημοσιογράφοι πληρώνονται για να το ονομάζουν δημοκρατία. Αν η τέχνη, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να δείξουν στον άνθρωπο να είναι άνθρωπος τότε δεν υπάρχει ελπίδα.

Στη Πατριδογνωσία η μουσική του Γιώργου Κομπογιάννη, η γλυκιά και ανθρώπινη σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά και η ενέργεια του Βασίλη Μπαμπούνη στα τραγούδια δημιουργούν τουλάχιστον αισιοδοξία. Ναι λοιπόν: Δεν Χρωστάμε στους δανειστές μας, Χρωστάμε στους ποιητές μας!

*** Η «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη» παίζεται τις ερχόμενες ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο (Δημοτικό Θέατρο) Πετρούπολης, Κυριακές 29/11 και 6/12 στις 19:00 και Δευτέρες 30/11 και 7/12 στις 21:00, και στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορυδαλλού το Σάββατο 12/12 στις 8.30

Γεννήθηκε και μεγάλωσε δυστυχώς στην Αθήνα. Συνεχίζει να κατοικεί δυστυχώς στην Αθήνα. Δεν έχει παίξει σε κανένα μιούζικαλ τα τελευταία χρόνια! Κλείστε τις τηλεοράσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία της χώρας!
«Ήταν 2 τύποι, ο ένας ήταν μισάνθρωπος και αιμοσταγής. Και ο άλλος νεοφιλελεύθερος ήταν!»
Η δικαιοσύνη είναι αυτό για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε δευτερόλεπτο.

gennatas_2015_11_001

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here