Γράφει η Ελένη Τσαλκατίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Tο βράδυ της Δευτέρας 7/12 ο Στάθης Δρογώσης παρουσίασε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ τον καινούριο του δίσκο «Το Κόκκινο Τετράδιο», εγκαινιάζοντας έτσι το νέο του ταξίδι, με τον ίδιο να γράφει τους στίχους και τη μουσική, και με συνοδοιπόρους τους Ηλία Βαμβακούση, Ισαάκ Σούση (έχει γράψει δύο τραγούδια, το «Πλατεία Ναυαρίνου» και το «Γιατί δεν ησυχάζω») και τη Νατάσσα Μποφίλιου, που συμμετέχει στην καταπληκτική «Πλατεία Ναυαρίνου».

Μετά από μία πενταετία, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός ξανασυστήνεται –όπως λέει ο ίδιος– στο κοινό, με «Το Κόκκινο Τετράδιο», ν’ αποτελεί την καλύτερη και πιο ώριμη δουλειά του …μέχρι την επόμενη!


Στην ουσία πρόκειται για μία συλλογή τραγουδιών, τα οποία γράφτηκαν μέσα σε πέντε χρόνια και αποτελούν καταγραφές αναμνήσεων, ενώ η καινούρια του δουλειά δεν θυμίζει παλαιότερές του. Και αυτό είναι εν μέρει λογικό, αφού την ενορχήστρωση υπογράφει –με τη βοήθεια του τραγουδοποιού– ο Ηλίας Βαμβακούσης. Πυκνές αρμονίες, αιθέρια έγχορδα, ατμοσφαιρικές κιθάρες και μυστηριώδη πιάνα συνοδεύουν τα έντεκα τραγούδια του δίσκου.

Στα της παρουσίασης, ο χώρος ήταν γεμάτος και η εκδήλωση όμορφη, παρά το γεγονός ότι το κοινό ήταν λίγο αυστηρό μαζί του, όπως επεσήμανε και ο ίδιος χιουμοριστικά!

drogosis_event_2015_12_005

Ο Στάθης Δρογώσης τραγούδησε όλα τα νέα του κομμάτια, κάνοντας, παράλληλα, και μία μίνι αναδρομή στο παρελθόν. Μαζί του στην σκηνή βρέθηκαν η Νατάσσα Μποφίλιου για το ντουέτο τους, αλλά και το δικό της «Συνέχεια στα όρια», ο Μανώλης Φάμελλος – ο «νονός» του δίσκου-, και φυσικά οι μουσικοί του.


Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαργαρίτα Μάτσα της MINOS EMI, η οποία προλόγισε τον Στάθη Δρογώση, καλώντας τον ως «τον δικό μας άνθρωπο», ενώ αναφερόμενη στη νέα του δουλειά είπε πως «είμαι πολύ χαρούμενη που το cd, το οποίο… κυοφορούσε επί πέντε χρόνια, πλέον είναι έτοιμο!», για να εξηγήσει ότι «το ‘Κόκκινο τετράδιο’ θα μπορούσε να είναι ένας καταγραφέας αναμνήσεων, που περιλαμβάνει τα γλυκόπικρα συμπεράσματα της ζωής, ιδίως όταν τη μουσική την γράφει ο Στάθης. Μια καθημερινότητα, δηλαδή, γεμάτη αντιφάσεις. Προσφέρει, όμως, και ελπιδοφόρα μηνύματα…. Του εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί έχουμε ανάγκη τέτοιες δουλειές».

drogosis_event_2015_12_004_matsa

Ο Στάθης Δρογώσης, από την πλευρά του, δεν θέλησε να πει πολλά, αλλά φρόντισε, πριν από κάθε τραγούδι να παραθέτει τη μικρή του ιστορία. Ευχαρίστησε την 5μελή ορχήστρα που τον συνόδευσε και πέρασε κατευθείαν στον «Ματωμένο ουρανό» του, το πρώτο τραγούδι του δίσκου, για να το κάνει «Όπως στην αρχή» και να ομολογήσει πως «θέλω να σε δω ξανά να μαγεύεις τον κόσμο». Η «Αγάπη» αποτελεί μία αναφορά στις γειτονιές της Αθήνας, όπου έζησε, όπως και η «Λιοσίων», ενώ το «Ακόμα και νεκρούς» είναι ένα από τα δυνατά κομμάτια του δίσκου.

Το «Όλα είναι δανεικά» από τα «Τα φώτα που Σβήνουν» θέλησε να το μοιραστεί στην σκηνή μαζί με τον Ηλία Βαμβακούση, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους πιο ελπιδοφόρους τραγουδοποιούς», πριν περάσει σ΄ ένα από τα αγαπημένα του κομμάτια, τη «Φολέγανδρο», που φέρει μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση για τον ίδιο, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του με τον Φάμελλο το 1997.

drogosis_event_2015_12_029_vamvakousis_ilias

Το «Να βγούμε μπροστά» είναι ένα από τα αισιόδοξα τραγούδια του δίσκου –«γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», όπως σημείωσε– που, όμως, έδωσε τη θέση του στη «Χαμένη γενιά», ενώ από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν το ντουέτο του με τη Νατάσσα Μποφίλιου στην «Πλατεία Ναυαρίνου», που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση έκλεισε με το ομότιτλο τραγούδι «Το Κόκκινο Τετράδιο», με τον οικοδεσπότη, Στάθη Δρογώση, ν΄ ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό σε κάποια μουσική σκηνή της Αθήνας σε λίγο καιρό.

drogosis_event_2015_12_020

«Νιώθω σαν να ξαναγυρίζω στις ρίζες μου»

Το MusicCorner.gr βρέθηκε στην παρουσίαση του δίσκου του Στάθη Δρογώση και μίλησε με τον ταλαντούχο τραγουδοποιό για τη νέα του δουλειά, την επιστροφή του στη μουσική και τα επόμενα σχέδιά του.

  • Τι σηματοδοτεί για σένα το «Κόκκινο Τετράδιο»;

«Είναι το τετράδιο που έγραφα όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι είχα παραμελήσει λίγο τη μουσική, αν και έγραφα πάντα! Ο Μανώλης (σ.σ. Φάμελλος) μου έδωσε τον τίτλο, είναι ο “νονός” του. Είναι ένας δίσκος μετά από πέντε χρόνια και πέμπτος προσωπικός. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κάπως διαφορετικός από όσους έχω κάνει μέχρι σήμερα».

  • Τι περιέχει αυτός ο δίσκος;

«Περιέχει 11 τραγούδια, τα οποία θεωρώ ότι έχουν μία συνέχεια. Πρέπει, δηλαδή, κανείς ν΄ ακούσει αυτόν τον δίσκο από το πρώτο μέχρι το ενδέκατο τραγούδι. Σε μερικά έχω αλλάξει το στυλ των στίχων μου. Δεν γράφω, δηλαδή, πλέον μόνο με ιστορίες, έχω προσπαθήσει να γράψω και με εικόνες, κάτι που δεν το κατείχα μέχρι τώρα. Επίσης, κάναμε πιο ελεύθερες ενορχηστρώσεις, με πολλά έγχορδα και πολλά πνευστά. Να σημειωθεί πως στην ενορχήστρωση είναι ο Ηλίας Βαμβακούσης, ένας εξαιρετικός συνάδελφος, που κάνει εξίσου εξαιρετικές ενορχηστρώσεις. Για μένα είναι ένα νέο ξεκίνημα και ελπίζω …να μην κάνω άλλα πέντε χρόνια για το επόμενο βήμα!».

drogosis_event_2015_12_001
Με τη συντάκτρια του MusicCorner.gr Ελένη Τσαλκατίδου
  • Για τι μιλάνε τα νέα σου τραγούδια;

«Μιλάνε πολύ για την Αθήνα, για πλατείες, για δρόμους, εκεί που μεγάλωσα. Μιλάνε για το πώς ξεκίνησα και αναφέρομαι στη Φολέγανδρο. Εκεί όπου μας βρήκε ο Μανώλης, παίζαμε με το συγκρότημα και βγάλαμε δίσκο το ΄99. Γύρισα μετά από αρκετά χρόνια στο νησί για μία συναυλία και συγκινήθηκα. Γι΄ αυτό και έγραψα το ομώνυμο τραγούδι».

  • Ποιες ήταν οι επιρροές σου σε αυτόν τον δίσκο;

«Έχω κάποιες μόνιμες επιρροές, καθώς ακούω πολύ ξένη μουσική. Αλλά σε αυτό τον δίσκο έχω βάλει ακόμα και ούτι! Ήμουν ανοιχτός σε όλα. Ακούγαμε πολύ Cat Power και τους The Magnetic Zeros, όταν γράφαμε τον δίσκο, και όλες τις επανεκτελέσεις του Johnny Cash».

  • Νιώθεις σαν να ξανασυστήνεσαι στον κόσμο;

«Αυτό ακριβώς! Θα ήθελα πολύ να είναι ο πρώτος μου δίσκος αυτός. Νιώθω ότι ξαναγαπάω τη μουσική και ότι ξαναγυρίζω στις ρίζες μου».

drogosis_event_2015_12_003

  • Πού οφείλεται αυτή η αποστασιοποίησή σου την τελευταία πενταετία από τη μουσική;

«Πέραν του ότι στο διάστημα αυτό έκανα και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα οικογένεια, πήρα το πτυχίο μου στη Φυσική, έτρεξα το Κοινωνικό Ωδείο και ασχολήθηκα με τα κοινά, ένιωθα πως είχα μπλοκάρει. Ότι με τον προηγούμενο δίσκο έφτασε το τέλος μιας πορείας με μπάντες, με συγκροτήματα, και μετά δεν ήξερα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Έκλεισε εκείνος ο κύκλος. Έτσι, λοιπόν, δημιουργικά, μέσα μου, δεν ήξερα για τι ήθελα να μιλήσω».

  • Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

«Θέλω να κάνω πολλές συναυλίες. Βρισκόμαστε σε περιοδεία με τον Μανώλη, αλλά θα παίξουμε και με φουλ μπάντα στην Αθήνα. Είχα πολύ καιρό ν΄ ασχοληθώ συστηματικά με τη μουσική και μου έλειψε. Πλέον, όμως, έχω επιστρέψει».

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here