Γράφει η Πόπη Βεζάζη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Ξημέρωσε μία άλλη, διαφορετική Κυριακή παρέα με την ολόφρεσκη Πέννυ Μπαλτατζή. Το προηγούμενο Σάββατο, βρεθήκαμε στο Passport στον Κεραμεικό και παρακολουθήσαμε ένα πολύ όμορφο, κεφάτο live που μας έφερε κοντά με την τραγουδοποιό και το δροσερό στυλ της και μας έκανε να ταξιδέψουμε με τους ήχους της σε παλιές και νέες εποχές.

baltatzi_live_2018_03_023

Το α’ μέρος, λιγότερο ηχηρό, με έναν τόνο πιο ήπιο και αισθαντικό και την Πέννυ να εισβάλει από την κεντρική πόρτα και να τραγουδάει ανάμεσά μας. «Μία πρώτη γνωριμία» με το κοινό της για να αισθανθούμε ζεστά. Ακούσαμε για αρχή το «Hey Jude» των Beatles, με εκείνη να περπατά ανάμεσα στα τραπέζια και να μαγεύει με τις φωνητικές της δυνατότητες. Λαμπερή η παρουσία της, συνέχισε το α’ μέρος με γνωστά τραγούδια κυρίως με αγγλικούς στίχους από την εποχή των Swingin Cats (“it hurts”, “demons and diamonds”, “roadtrip”), ενώ μας άρεσε πολύ η ερμηνεία της στο “Dedication” του Μάνου Χατζιδάκι και σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί τη «Μισιρλού»… Σαν σκηνικό από ταινία, σε ένα υπερυψωμένο σημείο της σκηνής γεμάτο λουλούδια και κεράκια, με τρυφερή και ρομαντική διάθεση, ερμήνευσε αγαπημένα της κομμάτια από τα παλιά, «άλλαξε» το στυλ των τραγουδιών προσδίδοντας το δικό της προσωπικό στίγμα και στη συνέχεια κατέβηκε και πάλι στην κεντρική σκηνή για να μας ευχαριστήσει που την τιμήσαμε στην ολοκλήρωση της χειμερινής της περιοδείας.


Μας παρουσίασε τη μπάντα της, τους «ανθρώπους» της και πιστούς της συνεργάτες στο μουσικό της ταξίδι: Μάριος Λαζ Ιωαννίδης (Κιθάρες, Φωνητικά, Ενορχηστρώσεις, Live Music Production), Στέλιος Φραγκούς (Πλήκτρα, Φωνητικά), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Τύμπανα, Φωνητικά ), Ηλίας Καρκαβέλιας (Ηλ. Μπάσο, Φωνητικά), Νίκος Κόλλιας (Επιμέλεια ήχου) και Χρήστος Τζούτης (Φωτογραφία).

baltatzi_live_2018_03_014

Στη συνέχεια ξεκίνησε το δεύτερο, πιο δυναμικό κομμάτι του live της και αποκαλύφθηκε μπροστά μας η Πέννυ από τους Swingin’ Cats, μία ερωτική γυναίκα, γεμάτη φλόγα μέσα της, φρεσκάδα και αγάπη για τη μουσική. Τραγουδήσαμε μαζί της τη «Δεκάρα», ξεσηκωθήκαμε στο «Εξωτικό Χαρμάνι», βιώσαμε νοσταλγικές στιγμές με το νέο της τραγούδι, «Το κορίτσι» και γεμίσαμε με λάθη μας «Το καλάθι». Στο β’ μέρος, η Πέννυ μοίρασε και έλαβε φιλιά από τον κόσμο που την χειροκρότησε και την επευφήμησε και θύμισε σε όλους μας να αγαπάμε και να κρατάμε την παιδικότητα και την αθωότητα μέσα μας, για να μαζεύουμε στιγμές και να χαιρόμαστε το καθετί. Ανακοίνωσε τον ερχομό του νέου, 3ου πλέον, προσωπικού της άλμπουμ και παρουσίασε δύο εκ των κομματιών του, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει.

Η χαρισματική μουσικός προσπάθησε να χωρέσει στο πρόγραμμα της όσες περισσότερες δημιουργίες, τραγούδια με διαφορετική «υφή», είτε από τα παλιά, είτε επανεκτελέσεις σε δημιουργίες μεγάλων τραγουδοποιών, όπως τα «Τα παιδιά του Πειραιά». Επίσης, έπαιξε στο πιάνο «Ξημερώνει Κυριακή», συνθέτοντας ένα ποικιλόμορφο κράμα ήχων και ακουσμάτων προσαρμοσμένων στο δικό της προσωπικό προφίλ.


Αυτό το απολαυστικό, καλοδουλεμένο μοτίβο εικόνων και ήχων που μας χάρισε απλόχερα η Πέννυ φάνηκε στον πετυχημένο συνδυασμό κομματιών από το παρελθόν και το σήμερα και έδειξε ένα μεγάλο ταλέντο, μία ισχυρή vintage-retro κατά βάση προσωπικότητα που τολμάει να δοκιμάσει πολλά είδη μουσικής, να πειραματιστεί και να ακολουθήσει τη δική της ανοδική πορεία. Από το «Αργοσβήνεις Μόνη» μέχρι και το χαριτωμένο «Γυφτάκι» άφησε μία γλυκιά γεύση.

Για το τέλος, κορύφωσε τον ρυθμό, χόρεψε μαζί μας, μας χάρισε χρωματιστές εικόνες και σκόρπισε καλοκαίρι. Επέστρεψε στο encore για να ξανατραγουδήσει «Το κορίτσι», να μας πει το «Παριζιάνικο» και να μας μεταφέρει σε άλλα μέρη, τονίζοντάς μας να παραμένουμε γνήσιοι και πάντα με χαμόγελο.


Η Πέννυ παραλλάζει το swing και δημιουργεί κάτι δικό της. Είναι μία ταλαντούχα ερμηνεύτρια, δημιουργός και συνθέτρια με αύρα παιδική και σίγουρα κάνει αισθητή την παρουσία της στη σκηνή με τη θεατρικότητα και τον αυθορμητισμό της. Μπορείτε να την απολαύσετε για ακόμα ένα Σάββατο, στις 31 Μαρτίου στο PassPort Κεραμεικός Upstairs!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here