Γράφει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Πέμπτη βράδυ. Η ζέστη ανυπόφορη στην καλοκαιρινή Αθήνα και ψάχνουμε μανιωδώς μια όαση. Μια όαση δροσιάς και χαράς. Δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθούμε πολύ. Ο δρόμος, μάς οδήγησε σε μια ταράτσα. Την πιο δημοφιλή ίσως στο Αθηναϊκό κοινό τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν ήταν άλλη από την περίφημη «Ταράτσα του Φοίβου». Μια ταράτσα από την οποία έχουν περάσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής αλλά και χιλιάδες κόσμος. Ο Φοίβος με την παρέα του έχει στήσει εκεί το δικό του αναψυκτήριο, γυρνώντας μας νοερά κάποιες δεκαετίες πίσω, τότε που τα αναψυκτήρια αποτελούσαν τον νούμερο ένα προορισμό για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Για όσους έχετε βρεθεί στην «Ταράτσα» έστω και μια φορά, θα καταλάβετε τι εννοώ. Ο πολυμήχανος, πολυπράγμων και ευφυέστατος Φοίβος Δεληβοριάς, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνα των… παλιών αναψυκτηρίων. Παίρνεις λοιπόν την μπυρίτσα σου, το ποτάκι σου και το… Ποπο κόρν (ναι, αμέ! Ποπ κορν σε χάρτινη συσκευασία, όπως τότε…) και κάθεσαι σε ένα από τα λιλιπούτεια τραπεζάκια της «Ταράτσας», έχοντας την πιο όμορφη θέα: από τη μια την Ακρόπολη, από την άλλη τον Λυκαβηττό και την πόλη της Αθήνας «πιάτο». Εκεί, αφήνεις το βλέμμα σου να χάνεται στον ορίζοντα και το γλυκό αεράκι να ταξιδεύει τις σκέψεις σου…

Στις 21:00 ακριβώς, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Νεφέλη Φασουλή, ο Θανάσης Αλευράς, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο μάγος Alex de Paris έκαναν την εμφάνισή τους. Στη μικρή εισαγωγή, ο Φοίβος μάς εκμυστηρεύτηκε ότι όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ένα όνειρό του από το 2014 και αφού έλαβε χώρα κατά τα δύο προηγούμενα έτη, αυτή είναι η τελευταία χρονιά. Αφιέρωσε την παράσταση εκείνης της βραδιάς στον Γιάννη Μπουρνέλη –ο οποίος ήταν παρών– τον «πρωτεργάτη» του θεσμού των αναψυκτηρίων στην Ελλάδα.

Η «Μπόσα Νόβα» δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί την έναρξη της υπέροχης και συναρπαστικής βραδιάς που θα ακολουθούσε. Η σκυτάλη, στον μάγο Alex de Paris, ο οποίος έκανε τα δικά του ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μεταφέροντάς μας στον κόσμο της μαγείας και της χαμένης παιδικότητας, χαρίζοντάς μας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα… τσίρκο, όντας πιτσιρίκι, απολαμβάνοντας… μαλλί της γριάς (οκ, και ποπ κορν είπαμε)

Το stand-up comedy είχε την τιμητική του, με τον Λόρδο Βύρωνα Θεοδωρόπουλο να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο. Πρόκειται πραγματικά για ένα άτομο με αστείρευτο χιούμορ που μπορεί να το μεταδώσει με μεγάλη ευκολία και να μας κάνει να περάσουμε καλά.

Η Νεφέλη Φασουλή, «μόνιμη» συνεργάτης του Φοίβου τα τελευταία χρόνια, μας τραγούδησε με την κελαρυστή φωνή της κομμάτια που παραπέμπουν σε –τι άλλο;– καλοκαιράκι, δίνοντάς μας μια ανάσα δροσιάς. Υπέροχη σκηνή, όταν η Νεφέλη εμφανίστηκε πάνω σε μια κούνια, πλαισιωμένη από όμορφα λουλούδια.

Θανάσης Αλευράς: δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταμορφωθεί σε 1.000 πρόσωπα και να σε κάνει να γελάς μέχρι δακρύων όποιο «πρόσωπο» κι αν φορά. Αδιαμφισβήτητα, από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο, δεν σταμάτησε λεπτό να μας εκπλήσσει και να μας κάνει να γελάμε χωρίς σταματημό. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίσαμε την «συνέντευξη» του Λευτέρη Παπαδόπουλου (υποδύεται ο Φοίβος) στη Βίκυ Φλέσσα (υποδύεται ο Αλευράς), για την εκπομπή «Κάτω άκρα», κατά τη διάρκεια της οποίας σατιρίστηκαν Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Θηβαίος και ο Χαρούλης. Πετυχημένη επίσης η… μεταφορά –με ηθικό αυτουργό φυσικά τον Θανάση Αλευρά– από Λευτέρη Πανταζή σε… techno music, καθώς και η ερμηνεία κομματιού του Παύλου Σιδηρόπουλου δια στόματος… Πάολας (Αλευράς είναι αυτός!)

Ο Moa-Bones, με την κιθάρα του και τις υπέροχες μελωδίες του, έδωσε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην γεμάτη εκπλήξεις βραδιά ενώ η αεικίνητη και γλυκιά Μόνικα, ανέβασε τους ρυθμούς και μας χάρισε όμορφες ερμηνείες τόσο μόνη της, όπως ήταν στο “Bloody Something”, όσο και ντουέτο με τον Φοίβο, που τους απολαύσαμε στο «Δεν θα ξαναγαπήσω», σε μια συγκινητική σκηνή όπου καθόταν οι δυο τους στο πιάνο.

Ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να επισκεφθώ την «Ταράτσα» και μετάνιωσα που δεν το είχα πράξει νωρίτερα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεις, να ακούσεις και να απολαύσεις ένα μοναδικό θέαμα. Το αποτέλεσμα της παράστασης αποδεικνύει περίτρανα με πόσο μεράκι, κέφι και αγάπη έχει δουλευτεί όλο αυτό εγχείρημα. Είναι τόσο προσεγμένο και όμορφο, ενώ παράλληλα μοιάζει απλούστατο, ανεπιτήδευτο και αληθινό. Ίσως εκεί να βρίσκεται και η «συνταγή» της επιτυχίας του. Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να έχουμε τη χαρά μελλοντικά να δούμε αντίστοιχα προγράμματα.

Δεν γίνεται να πας Φοίβο και να φύγεις δίχως να ακούσεις –και να τραγουδήσεις εννοείται– κάποια από τα τόσο αγαπημένα του τραγούδια: «Ο Καθρέφτης», «Αυτή που περνάει», «Θέλω να σε ξεπεράσω» αλλά και το «Μόνο ψέματα». Μετά από αυτή την υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση, φεύγεις με ένα χαμόγελο μεγάλο παίρνοντας μαζί την… προτροπή του Φοίβου «Εύχομαι το ψέμα που αγαπάτε περισσότερο να το κάνετε αληθινό»… Λες να γίνεται;

Δεν ξέρω αν είναι κρίμα που αυτή είναι η τελευταία χρονιά της «Ταράτσας», αλλά όπως είπε και ο Φοίβος στην αρχή της παράστασης, «Είναι καλύτερα να αποχωρεί κάποιος όσο είναι ακόμα ερωτευμένος και όχι όταν έχουν τελειώσει όλα…» Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις να είσαι ερωτευμένος με τα όνειρά σου –όπως ήταν για τον Φοίβο αυτό της «Ταράτσας»–, αλλά για να το λέει ο Φοίβος κάτι παραπάνω θα ξέρει… Τον εμπιστευόμαστε!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here