Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
2/11/2010
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας “Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου”)

Τον Τζίμη Πανούση ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Ενδιάμεση κατάσταση, ευτυχώς, δεν υπάρχει. Και λέω ευτυχώς γιατί όλοι όσοι βρεθήκαμε στην πρεμιέρα του Mnimonium στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τον λατρεύουμε! Ο Πανούσης είναι ένας καλλιτέχνης, ένας επαναστάτης, ένας αιρετικός, ένας αθυρόστομος σόουμαν. Σοκάρει, γελοιοποιεί, σατιρίζει μα κυρίως σου επαναφέρει κάτι που στις μέρες μας τείνει να χαθεί. Το αυθόρμητο γέλιο…

Τριάντα χρόνια νύχτα γιορτάζει φέτος ο αγαπημένος Τζιμάκος. Τριάντα χρόνια σάτιρα, παραστάσεις, τραγούδια. Τριάντα χρόνια ερωτικής σχέσης με το κοινό του. Μπάτσοι, γουρούνια και σερβιτόροι ντυμένοι τροχονόμοι συνθέτουν ένα ξεκαρδιστικό σκηνικό, που μόνο ο Πανούσης θα είχε την ευρηματικότητα να σχεδιάσει.

Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Δείγμα του ότι όταν ένας καλλιτέχνης σέβεται το κοινό του, αυτό θα τον στηρίζει και θα τον ακολουθεί ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Με μισή ώρα καθυστέρηση ο Τζιμάκος βγήκε στη σκηνή φορώντας μία μπλε γούνα, “φλοκάτη” όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, διότι στους καιρούς που ζούμε δε μπορούμε να φοράμε γούνες! Μας σύστησε τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που τραγουδούσαν επί της Συγγρού, τον Αντώνη Ρέμο, την Παπαρίζου, τη Νέα Δημοκρατιά αλλά και τη …Τζούλια Αλεξανδράτου. Μας παρακίνησε να μην ψηφίσουμε στις εκλογές, μας είπε σεξιστικά ανέκδοτα, έγινε όμορφα χυδαίος, ήταν ο Τζιμάκος που όλοι αγαπάμε. Μας μίλησε για ένα έθνος που προσκυνά σώβρακα και φανέλες, για τον λάκκο με τα αστεία, για το γυφτάκι στην Πανεπιστημίου, τη Σουζάνα, τον Νεοέλληνα αλλά και για τον άνθρωπο με το τριαντάφυλλο, τον Νίκο Μπελογιάννη, αντιστασιακό που εκτελέστηκε σκανδαλωδώς το 1952.

Μίλησε στο κινητό για την εφορία και τις περαιώσεις με την πεθαμένη μάνα του, με τον πρωθυπουργό μας ο οποίος υποσχέθηκε να πάει τη χώρα στον γκρεμό, φόρεσε ράσο με γαρύφαλλα, μίλησε για τη μεγάλη του αδυναμία τον Νταλάρα, για όλη την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία με τον δικό του ιδιαίτερο και σαρκαστικό τρόπο. Μας αποκάλυψε τα μυστικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα οποία τα έμαθε από τεστ DNA! Μαζί του, επί σκηνής, βρέθηκε και ο ψηφιακός του κλώνος, η Σβετλάνα, μία …γυμνή καλλίγραμμη γυναίκα η οποία για κεφάλι είχε ένα μόνιτορ που έδειχνε τη φάτσα του Πανούση! Μιλήσανε, χορέψανε, γελάσανε μαζί. Μας είπε πως όλα παγκοσμίως είναι κλεμμένα από τους Έλληνες, ακόμα και το Bad Romance της Lady Gaga, το οποίο είναι ο Καραγκιόζης του Σαββόπουλου κάτι που μας το απέδειξε τραγουδώντας το!

Ο Πανούσης είναι ένας καλλιτέχνης ωμός. Δεν μασάει τα λόγια του, δεν είναι καθωσπρέπει, δε σέβεται τίποτα, ούτε τον ίδιο του τον εαυτό. Από το στόμα του δεν ξεφεύγει τίποτα, από τους πολιτικούς έως τη θρησκεία και από τους τραγουδιστές ως τους ηθοποιούς. Άλλωστε στις εποχές που ζούμε και με όσα βλέπουμε γύρω μας, το μόνο φάρμακο για να αντέξουμε είναι η σάτιρα. Φάρμακο που το χορηγεί απόλυτα επιτυχημένα ο αγαπημένος μας Τζιμάκος…!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη συναυλία

 ***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here