«Δε χρειάζεται να ταΐζεις σκουπίδια τον άνθρωπο που βλέπει τηλεόραση…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Δημήτρης Λαντζούνης
Music Corner – 10/10/2014

Η Βασιλική Τρουφάκου είναι ένα από τα νέα ονόματα τα οποία αν παρακολουθείς θέατρο ακούς συχνά τα τελευταία χρόνια. Αν και πολύ νέα, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει κοινό και κριτικούς, με ρόλους που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοι της. Επίσης, είναι η τηλεοπτική «Μυρτώ» απ’ το «Κάτω Παρτάλι», σειρά η οποία εμφανίστηκε σαν όαση στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ το καλοκαίρι έκανε τους πάντες να παραμιλούν με την ερμηνεία της στη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού.

Αν τ’ αφήσεις όλα αυτά στην άκρη, η Βασιλική είναι ένα φρέσκο και χαρούμενο κορίτσι, με όρεξη και πάθος για τη δουλειά της και με μία καθημερινότητα που δε διαφέρει και τόσο απ’ τη δική σου. Αυτό το κορίτσι συναντήσαμε την προηγούμενη βδομάδα στο «La Soiree de Votanique», ανάμεσα σε γυρίσματα και πρόβες για το «Rocky Horror Show», το οποίο ξεκινάει τις επόμενες μέρες στο REX και αυτό το κορίτσι σας παρουσιάζουμε σήμερα…

troufakou_interview_2014_10_019

Music Corner: Σε συναντάμε μετά από ένα πολύ πετυχημένο καλοκαίρι με τη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού, λίγες μέρες πριν την έναρξη του «Rocky Horror Show», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Πως αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη δουλειά;
Βασιλική Τρουφάκου: Είναι η πρώτη φορά που κάνω musical, και μάλιστα ένα καθαρόαιμο musical. Πρόκειται για έργο ιδιόμορφο και πρωτότυπο, γι’ αυτό και έχει τόσο πιστό και φανατικό κοινό ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα tribute στις cult ταινίες και τις ταινίες τρόμου, στη glam rock εποχή. Φαντάσου τα όλα αυτά να έχουν μπει σ’ ένα περίεργο mixer και να έχουν βγάλει κάτι που είναι sui generis! Δε μοιάζει με κάτι το Rocky Horror Show, έχει μια δική του προσωπικότητα. Στην Ελλάδα η αγορά μας είναι μικρή. Είναι πολύ εύκολο να μη σου δοθούν πολλές ευκαιρίες να κάνεις διαφορετικά πράγματα, να δοκιμαστείς πάνω σε αυτά. Και ειλικρινά χαίρομαι που συμμετέχω σ’ ένα musical. Πέραν του ότι δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, ήρθε μετά από μία χρονιά πέρυσι, που από τον  Ίψεν πέρασα κατευθείαν στον Ζιροντού, έργα με μεγάλο δραματικό φορτίο, οπότε πηγαίνω στην πρόβα και απολαμβάνω την όλη διαδικασία με το χορό και το τραγούδι. Έχει μόχθο η κατασκευή ενός musical, ειδικά αν δεν είσαι εκπαιδευμένος γι’ αυτό. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει μαζέψει μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, οι οποίοι είναι ταλαντούχοι και καλοί επαγγελματίες, κάτι το οποίο συμβαίνει και στο «Κάτω Παρτάλι» και το τονίζω, αυτό είναι ευτύχημα. Γιατί στη δουλειά μας βλέπεις πολύ συχνά και την άλλη πλευρά, να είναι ταλαντούχος ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζεσαι αλλά να μην είναι καλός επαγγελματίας. Ο χρόνος που περιμένεις και δεν κάνεις τίποτα είναι πάρα πολύ μεγάλος και είναι ευτύχημα να  βρίσκεσαι με ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συζητήσεις, να κάνεις χιούμορ και να μάθεις!

Music Corner: Τελικά παίζει ρόλο το καλό κλίμα πίσω από τη σκηνή, ή πίσω από την κάμερα;
Βασιλική Τρουφάκου:  Κατ’ αρχήν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία σου. Μπορείς κάλλιστα να έχεις μια επιτυχημένη παράσταση και να μην είσαι χαρούμενος και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Η δουλειά του ηθοποιού είναι μια δουλειά που θέλει ψυχικά αποθέματα. Δε δουλεύουμε με παραγωγές από τις οποίες γίνεσαι πλούσιος, λύνεις τα οικονομικά σου προβλήματα και πας διακοπές στην Κορσική. Είναι κρίμα να κάνεις αυτή τη δουλειά και να μην την ευχαριστιέσαι γιατί το αντίτιμο είναι μεγάλο και το πληρώνεις σ’ όλη σου τη ζωή: στο πρόγραμμα που δεν έχεις, στο σώμα σου που καταπονείται… στη «Νεράιδα» είχα ανεβάσει τρεις φορές 39 πυρετό παίζοντας μες στο νερό. Πληρώνεις σε όλα τα επίπεδα, σε ανασφάλεια, σε έκθεση, σε χίλια δυο… οπότε αν δε σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις, είσαι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος.

Music Corner: Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να ακουστεί και αυτή η πλευρά, γιατί οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας το επάγγελμα του ηθοποιού σαν κάτι το πολύ λαμπερό…
Βασιλική Τρουφάκου: Νομίζω πως τώρα πια και με την κρίση ο κόσμος έχει έρθει πάρα πολύ κοντά σ’ αυτό που βιώνουμε και έχει επαφή με το ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Πολλές φορές θα σε σταματήσουν στο δρόμο να σε ρωτήσουν αν θα πληρωθείς από μια δουλειά και εκεί κάποιες φορές έρχεσαι σε αμηχανία για το τι να απαντήσεις.

troufakou_interview_2014_10_007

Music Corner: Κάποιος που σε βλέπει στην τηλεόρασή του και νιώθει οικειότητα όταν σε συναντάει στο δρόμο, μπορεί να γίνει αδιάκριτος και να σε φέρει σε δύσκολη θέση;
Βασιλική Τρουφάκου:  Για μένα είναι ένα καινούριο πράγμα. Δεν ξέρω πως λειτουργεί αυτό για ηθοποιούς όπως είναι η Βίκυ Σταυροπούλου ή ο Τάσος Χαλκιάς ή ανθρώπους που παίζουν σε καθημερινό για χρόνια όπως ο Αλέξανδρος Σταύρου. Αυτοί ναι, μπαίνουν στο σπίτι ενός ανθρώπου κάθε μέρα για χρόνια, προφανώς και νιώθει άνετα να έρθει και να σου πει «καλημέρα». Δεν έχω βιώσει κάποια κακή εμπειρία αλλά σίγουρα τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

Music Corner: Θα είδες όμως σίγουρα διαφορά με τη συμμετοχή σου σ’ ένα τηλεοπτικό σήριαλ…
Βασιλική Τρουφάκου:  Σίγουρα, σε ξέρει κάποιος κόσμος παραπάνω.

Music Corner: Η απόφαση της τηλεόρασης πως ήρθε;
Βασιλική Τρουφάκου:  Ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία. Δεν έχω κάνει πολλή τηλεόραση, δεν ξέρω γιατί αλλά δε σκεφτόμουν ότι περνάει απ’ το δρόμο μου. Μέσα απ’ τη δουλειά μου συστήθηκα στους ανθρώπους που με επέλεξαν για τη «Μυρτώ» και χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σε μία δουλειά την οποία μπορώ να την υποστηρίξω. Όταν έχεις ένα τέτοιο προϊόν, μόνο να χαίρεσαι μπορείς και παρακινείς και τον κόσμο που το παρακολουθεί να έρθει να σε δει και σε κάτι άλλο, σε μια θεατρική παράσταση ή μια κινηματογραφική ταινία. Για να καταλάβεις, τώρα ξεκινάμε τα γυρίσματα και περιμένω να δω συνεργάτες, να μπούμε στο studio, σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο!

troufakou_interview_2014_10_010

Music Corner: Ποια στοιχεία θεωρείς πως ήταν αυτά που έκαναν το «Κάτω Παρτάλι» να ξεχωρίσει σε μια περίοδο που η ελληνική μυθοπλασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην τηλεόραση;
Βασιλική Τρουφάκου: Κοίτα η ελληνική μυθοπλασία δεν θα σταματούσε για πάντα. Τόσο ταλέντο υπάρχει. Απλά πρέπει να βελτιωθούν λίγο οι συνθήκες και να κινηθεί πάλι η αγορά, για να μπορούμε να εργαστούμε όλοι, οι ηθοποιοί, το συνεργείο, η παραγωγή. Και το «Παρτάλι» είναι μια σειρά που έγινε με θυσίες απ’ όλους. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο πολύ ωραίο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται μέσο β’ διαλογής. Βλέπεις ότι δίνεις κάτι καλό στο κοινό και το κοινό το ακολουθεί. Προφανώς δε γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους, αλλά βλέπεις ότι το «Παρτάλι» το αγάπησε, όπως έχει αγαπήσει καλές δουλειές στο παρελθόν. Δε χρειάζεται να ταΐζεις σκουπίδια τον άνθρωπο που βλέπει τηλεόραση…

Music Corner: Σε ενδιαφέρει να συνεχίσεις στην τηλεόραση;
Βασιλική Τρουφάκου: Αν είναι κάτι που μου άρεσει πολύ, σαφώς. Εξάλλου συμμετείχα σε εβδομαδιαίο σήριαλ. Δεν έχει τη «βαριά βιομηχανία» ενός καθημερινού με τη φθορά και τα ατελείωτα γυρίσματα. Η εμπειρία μου από την τηλεόραση είναι πολύ θετική.

Music Corner: Για να επιστέψουμε στα θεατρικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως γίνονται αρκετές παραγωγές musical, το οποίο δε συνέβαινε στο παρελθόν. Θεωρείς πως το ελληνικό κοινό είναι ανοιχτό στο συγκεκριμένο είδος, όπως είναι π.χ. το κοινό του Λονδίνου;
Βασιλική Τρουφάκου:  Το κοινό του Λονδίνου έχει τα χαρακτηριστικά μιας παγκόσμιας αγοράς musical με παραγωγές οι οποίες κρατάνε 10 και 20 χρόνια! Για το ελληνικό κοινό δεν ξέρω να σου πω. Στην Ελλάδα όλα είναι λίγο διαφορετικά, λίγο αυτοσχεδιαστικά. Βγαίνουν όλα μέσα απ’ το δικό μας μοναδικό, μεσογειακό φίλτρο! Οπότε δεν ξέρω αν ξαφνικά συρρέουν τα πλήθη, αλλά σίγουρα τώρα υπάρχει ένα ενδιαφέρον γι’ αυτό το είδος. Και είναι ωραίο να πέφτει σε καλά χέρια όπως του Κωνσταντίνου Ρήγου και γενικότερα σε ανθρώπους που το γνωρίζουν και σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής. Εγώ με τον Κωνσταντίνο Ρήγο νιώθω ασφαλής.

Music Corner: Τι εννοείς ασφαλής;
Βασιλική Τρουφάκου: 
Εννοώ να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και όχι τη δουλειά του άλλου, που είναι κάτι που πολύ συχνά χρειάζεται στο χώρο. Είχε γράψει ένα πολύ ωραίο άρθρο η Μαρία η Πρωτόπαππα για τις δουλειές που τελικά κάνει ένας ηθοποιός και είναι ακριβώς αυτό. Είσαι και φροντιστής σκηνής, είσαι αυτό, εκείνο, νταντεύεις τον τρελό, ψιλοσκηνοθετείς άμα χρειαστεί, κάνεις τον ψυχίατρο του συναδέλφου… Δεν είναι υπερβολή, είναι αλήθεια. Αυτό σου έλεγα και πριν, ο συντελεστής δυσκολίας δεν είναι μικρός. Πρέπει να παίρνεις χαρά απ’ αυτό που κάνεις, γιατί αυτά που δεν κάνεις είναι πολλά. Δεν έχεις ποτέ χρήματα και ξέρεις πως δεν θα έχεις ποτέ, αν είσαι γυναίκα και θες να κάνεις παιδί πρέπει να το σκεφτείς τρομερά σοβαρά. Αν δε ζεις γι’ αυτό και δεν παίρνεις χαρά απ’ αυτό που κάνεις πάνω στη σκηνή, πρέπει να σκεφτείς μήπως τελικά πρέπει να κάνεις κάτι άλλο.

troufakou_interview_2014_10_018

Music Corner: Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο;
Βασιλική Τρουφάκου: Τα πάντα μπορώ να φανταστώ, βεβαίως. Το θεωρώ λίγο μακρινό και είναι κάτι που τώρα που το λέμε με στενοχωρεί.

Music Corner: Το Πολυτεχνείο το έχεις αφήσει;
Βασιλική Τρουφάκου: Όχι βέβαια. Τώρα σκεφτόμουν να δώσω κάποια μαθήματα αλλά πως θα το κάνω σε συνδυασμό με τη δουλειά; Μετά το “Rocky” έχουμε κι άλλη συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ρήγο, μετά θα είμαι στο θέατρο Τέχνης σε μια παραγωγή, πάει η σαιζόν.  Ελπίζω να καταφέρω πάντως κάπου σ’ όλα αυτά να κάνω τη διπλωματική μου.

Music Corner: Θα ήθελες να μας πεις για τις επόμενες δουλειές που ετοιμάζεις;
Βασιλική Τρουφάκου:  Είναι η «Έντα Γκάμπλερ» πάλι σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μετά στο θέατρο Τέχνης θα συμμετάσχω σε μία παραγωγή σε σκηνοθεσία Νατάσας Τρανταφύλλου με τη μουσική της Monika. Μετά βλέπουμε!

Music Corner: Η «Νεράιδα» τι αίσθηση σου άφησε;
Βασιλική Τρουφάκου: Η «Νεράιδα» ήταν ένα μοναδικό project. Είναι πολύ λυτρωτικό να παίζεις έναν τόσο όμορφο  ρόλο. Ένιωθα ότι κάθε μέρα είχα την ελευθερία να δοκιμάσω τα όρια της, την τρέλα της. Συναντιόσουν όμως με τις φυσικές σου αντοχές και γι’ αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο επ’ αόριστον. Καταπονείται η φωνή σου, το σώμα σου και παράλληλα λόγω της λίμνης είχε πιάσει γλίτσα το σκηνικό, γλυστρούσαμε, πέφταμε, έπιανε κρύο, έβρεχε, φυσούσε, δεν ακουγόμασταν. Στο τέλος λυπήθηκα που τελείωσε αλλά ανακουφίστηκα. Ήταν πολύ δύσκολη παράσταση.

troufakou_interview_2014_10_015

Music Corner: Έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Στην πόλη πως κυκλοφορείς;
Βασιλική Τρουφάκου: Εϊχα ένα ταλαίπωρο Fiat Punto το οποίο “πέθανε”, οπότε τώρα έχω πάρει το επίσης ταλαίπωρο Almera της μαμάς μου, αλλά κινούμαι πολύ με τα μέσα, το τρόλλεϋ περνάει κάτω απ’ το σπίτι μου, με το μετρό και με τα πόδια…

Music Corner: Τα αγαπημένα σου μέρη στην πόλη;
Βασιλική Τρουφάκου: Είμαι παιδί του κέντρου. Θα βγω Εξάρχεια, Γκάζι, Σύνταγμα, Καρύτση, μου αρέσει πολύ ο Πειραιάς και φυσικά στη γειτονιά μου στα Πετράλωνα.

Music Corner: Αυτό που έκανε η Μυρτώ, ο τηλεοπτικός σου χαρακτήρας, που άφησε την Αθήνα και επέστρεψε στο χωριό της, θα το έκανες; Θα μπορούσες να ζήσεις στην επαρχία;
Βασιλική Τρουφάκου: Θα πρέπει να σκεφτώ μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μία ολική μεταμόρφωση της ζωής μου. Εξάλλου η Μυρτώ δεν ήταν ηθοποιός! Λόγω επαγγέλματος είναι πολύ πιο δύσκολο. Γενικά όμως τίποτα δεν αποκλείω! Στο 2014 με όλα αυτά που βλέπουμε, μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι;

Music Corner: Η καθημερινότητά σου τελικά διαφέρει από αυτή ενός συνομήλικου σου;
Βασιλική Τρουφάκου: Αν εξαιρέσεις το κομμάτι της δουλειάς, δε διαφέρει καθόλου. Απλά μπορεί κάποια εποχή να πεθαίνω στη δουλειά και να μην προλαβαίνω να κάνω τίποτα άλλο, όπως επίσης μπορεί να μην έχω καθόλου δουλειά και να θέλω να δω τους φίλους μου και να μην τους βρίσκω.

Music Corner: Πότε ξεκουράζεσαι;
Βασιλική Τρουφάκου: Το …Πάσχα που είναι κλειστά τα θέατρα και τις Δευτέρες!

troufakou_interview_2014_10_005

Music Corner: Τι μουσική ακούς; Πέρα από τα τραγούδια της παράστασης που φαντάζομαι ότι θα σου έχουν γίνει δεύτερη φύση.
Βασιλική Τρουφάκου: Τα τραγούδια της παράστασης τα ακούω όντως συνέχεια! Πλέον μπορώ να πω ότι ακούω πολλά και διαφορετικά είδη. Από την κλασσική rock με την οποία μεγάλωσα μέχρι την ελληνική έντεχνη σκηνή την οποία παρακολουθώ, indie, folk, blues τώρα τελευταία…

Music Corner: Πρόλαβες να πας σε κάποια καλοκαιρινή συναυλία φέτος;
 Βασιλική Τρουφάκου: Η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου ήταν συγκλονιστική, και του Σωκράτη Μάλαμα την προηγούμενη βδομάδα. Το Eject μου άρεσε πολύ με Kasabian και Editors, οι οποίοι πάντα κάνουν ωραία live… Δυστυχώς δούλευα όλο το καλοκαίρι οπότε δεν κατάφερα να δω πολλά.

Music Corner: Κινηματογράφο θα ήθελες να ξανακάνεις; Σε είδαμε πρόσφατα στην «Μητριαρχία» που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας.
Βασιλική Τρουφάκου: Θα το ήθελα πολύ να ξανακάνω. Οι κινηματογραφικές παραγωγές είναι αυτές οι οποίες πάσχουν πιο πολύ. Συμμετείχα στη «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου μια πολιτική – ακτιβιστική ταινία. Είχε στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και πολλά ντοκυμαντερίστικα στοιχεία. Δε συμμετείχαν μόνο ηθοποιοί αλλά και εκπρόσωποι του φεμινιστικού κινήματος, παλαιότερες ηθοποιοί όπως η Ειρήνη Ιγγλέση και η Τζίνα Πολίτη, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, και ήταν μια μελέτη πάνω στο έμφυλο και την θέση της γυναίκας κοινωνικά και πολιτικά σήμερα μέσα από μεικτές ιστορίες μυθοπλασίας και αληθινών περιστατικών.

troufakou_interview_2014_10_008

Music Corner: Σε ενδιαφέρει να προβάλεις ένα πολιτικό ή κοινωνικό στοιχείο μέσα απ’ τη δουλειά σου;
Βασιλική Τρουφάκου: Κάποιες φορές το κάνεις. Τα πάντα είναι πολιτική. Ο,τιδήποτε κάνεις ή δεν κάνεις, πεις ή δεν πεις, είναι πολιτική και αληθινά το πιστεύω αυτό. Και αυτό που λέει ο καλλιτέχνης, ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης είναι αυτό που τον απασχολεί. Όσο πιο πολύ δημιουργείς, τόσο πιο πολύ λες το δικό σου ακριβώς πράγμα, όσο πιο πολύ συμμετέχεις σ’ άλλους είναι μια φωνή που πάλι φαίνεται ποιος είσαι, τι κάνεις, αλλά μέσα από ένα άλλο φίλτρο. Όταν είχα κάνει τη δική μου την παράσταση μαζί με την Ελένη Ευθυμίου την «Αληθινή Ταυτότητα της Τζίνα Ντέιβις» στο θέατρο του Νέου Κόσμου, ήταν ένα πολιτικό έργο. Αυτός ήταν ο λόγος που το επιλέξαμε. Ακόμα και η αποχή είναι πολιτική πράξη, τώρα αν είναι συνειδητό ή ασυνείδητο είναι άλλο θέμα.

Music Corner: Πολλοί καλλιτέχνες και νέοι καλλιτέχνες δεν το συμμερίζονται αυτό που λες…
Βασιλική Τρουφάκου: Κάποια στιγμή άνθισε μια απολιτίκ νοοτροπία. Τώρα πέρασε αυτή η μόδα, και φάνηκε νομίζω η γελοιότητά της. Και να μην ασχολείσαι εσύ με την πολιτική, ασχολείται αυτή μαζί σου. Οπότε όλες σου οι επιλογές, πολιτική είναι.

——————

*** Ευχαριστούμε το Cafe Bar Restaurant «La Soiree de Votanique» για τη φιλοξενία (Καστοριάς 37 / 210.3471401) – https://www.facebook.com/LaSoireedeVotanique 
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here