Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μπορεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι συναυλίες όμως που ξεκινούν δειλά-δειλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι και πάλι εδώ να προσφέρουν μικρές στιγμές ξεγνοιασιάς από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά πως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ο συναυλιακός χάρτης του φετινού Καλοκαιριού.

——-

Τα Ντουέτα

Από τα πιο δυνατά και ενδιαφέροντα ντουέτα του φετινού Καλοκαιριού, αυτό των δύο σπουδαίων Ελληνίδων ερμηνευτριών μας, της Χάρις Αλεξίου και της Δήμητρας Γαλάνη. Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με ένα live δίσκο από τις παραστάσεις τους στο Παλλάς στα σκαριά, οι δύο κυρίες το φετινό καλοκαίρι είναι αποφασισμένες να «οργώσουν» την Ελλάδα και να μας χαρίσουν υπέροχες καλοκαιρινές βραδιές…

——-

Άλλη μια επιτυχημένη συνάντηση του φετινού χειμώνα ετοιμάζεται να εκδράμει στα θέατρα ανά την Ελλάδα. Ο λόγος για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την Ευανθία Ρεμπούτσικα, οι οποίες μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Παλλάς της Αθήνας και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης θα δώσουν το φετινό καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην περιοδεία αυτή Πρωτοψάλτη και Ρεμπούτσικα αναμένεται να παρουσιάσουν και τα τραγούδια του album τους με τίτλο «Για πού τραβάς ελπίδα» που μόλις κυκλοφόρησε…

——-

Από τις νέες και ποιο δυνατές συναντήσεις του φετινού Καλοκαιριού, είναι αυτή του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Το πρόγραμμα της περιοδείας τους στηρίζεται στα άλμπουμ του Φίλιππου Πλιάτσικα “Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες”, “Στίλβη” και “Omnia” αλλά και στις πρόσφατες προσωπικές δισκογραφικές δουλειές τους “Είπα στους φίλους μου” της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και “Προσοχή στο κενό” του Φίλιππου Πλιάτσιακα. Με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη στις 30 Μαΐου, οι δύο καλλιτέχνες θα συνεχίσουν στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, με σημαντικές στάσεις στον Πειραιά, στο Βεάκειο και στα μέσα Ιουλίου, στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα.

——-

Και το φετινό Καλοκαίρι οι Αδελφοί Κατσιμίχα θα μας ταξιδέψουν με τις υπέροχες φωνές τους και με τις αγαπημένες μελωδίες τους σε μέρη που μόνο εκείνοι ξέρουν να μας οδηγούν. Με αφετηρία τη συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά την Τετάρτη 20 Ιουνίου και στη συνέχεια τη συναυλία στο Κηποθέατρο Παπάγου την Τετάρτη 11 Ιουλίου ξεκινούν μία περιοδεία σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδος. Στις συναυλίες αυτές αναμένεται να παρουσιάσουν και τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ «Beat Poetry», όπου παρουσιάζουν μία μουσική εργασία πάνω στην ποίηση της beat γενιάς.

——-

Σε πιο λαϊκούς δρόμους και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύμπραξη της Μελίνας Ασλανίδου με τον Δημήτρη Μπάση. Δύο υπέροχες φωνές ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα με στιγμές από την πλούσια προσωπική τους δισκογραφία τους και με έμφαση στο καλό λαϊκό τραγούδι…

——-

Αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι
Το σμυρνέικο τραγούδι φέτος έχει την τιμητική του. Αφορμή γι’ αυτή την «αναβίωση» είναι ο φετινός εορτασμός των 90 χρόνων απ’ την καταστροφή της Σμύρνης. Αρκετές λοιπόν και οι παραστάσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν ανά την Ελλάδα με κεντρικό θέμα τους το υπέροχο αυτό είδος τραγουδιού.

Αν μια ερμηνεύτρια δικαιούται να κάνει αφιέρωμα στο σμυρνέικο τραγούδι, τότε αυτή είναι σίγουρα η Γλυκερία. Τριάντα ένα χρόνια μετά τα θρυλικά «Σμυρνέικα» η Γλυκερία επιστρέφει στο ρεπερτόριο που τόσο αγαπά με μια ολοκληρωμένη μουσική παράσταση που ακούει στον τίτλο «Σμυρνέικο μινόρε». Μια παράσταση που παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την φετινή άνοιξη σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα και που το φετινό Καλοκαίρι θα παρουσιαστεί σε πολλά ανοιχτά θέατρα και φεστιβάλ σε όλη Ελλάδα. Στο αφιέρωμα αυτό συνδράμουν με το ξεχωριστό ταλέντο τους η τουρκάλα Dilek Koc, η Αρετή Κετιμέ και ο βιρτουόζος του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης.

——-

Μία παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση και την έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης θα παρουσιάσουν το φετινό Καλοκαίρι και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με τον Γιάννη Κότσιρα, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Η Σμύρνη του έρωτα». Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από τραγούδια που έχουν σημαδέψει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση, με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, τον Γιάννη Κότσιρα και με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, μία εξαιρετική ορχήστρα που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών που άνθησαν στη Μικρά Ασία.

——-

Μοναχικοί δρόμοι

Εκτός από τα ντουέτα, τα τρίο και τις μεγάλες ορχήστρες, υπάρχουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες που είθισται τα τελευταία χρόνια να ακολουθούν μοναχικό δρόμο. Έτσι λοιπόν η Νατάσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει τις «Μέρες του Φωτός» σε πολλές ελληνικές πόλεις ενώ η ετήσια κεντρική της συναυλία στην Αθήνα προγραμματίστηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Μόνοι τους θα περιοδεύσουν επίσης, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

——-

Πρωταθλητής, εδώ και χρόνια, των καλοκαιρινών συναυλιών, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δεν θα μπορούσε παρά να δώσει και φέτος το «παρών». Ο καλλιτέχνης θα επισκεφθεί πολλές ελληνικές πόλεις ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κεντρικές του συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

——-

Μεγάλες συναυλίες

Έτσι λοιπόν από τις πιο πολυαναμενόμενες συναυλίες του φετινού Καλοκαιριού είναι αυτή που θα παρουσιάσει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο την Δευτέρα 9 Ιουλίου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με αφορμή το νέο album του «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο». Στη συναυλία αυτή ο αγαπημένος τραγουδοποιός θα συναντηθεί με εξαιρετικούς ξένους και έλληνες ερμηνευτές. Είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία, θα βρεθούνε μαζί στην ίδια σκηνή με αφορμή την συμμετοχή τους στο δίσκο ενός έλληνα καλλιτέχνη. Πρόκειται αναμφίβολα για το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο. Μαζί με τον Λαυρέντη στη σκηνή θα ανεβούν οι: Salvatore Adamo, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christophe, Bernard Lavilliers, Nomadi, Piluka Aranguren, Quatuor Stevens, Josep Tero, Νίκος Αλιάγας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χάρης Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη… και όχι μόνο.

——-

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, γιορτάζει τα 30 του χρόνια στην μουσική με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την Τετάρτη 20 Ιουνίου. Με αφετηρία την κυκλοφορία του νέου του διπλού επετειακού album με τίτλο «ίσως», ο Νίκος Πορτοκάλογλου ετοίμασε για τη συναυλία της Τεχνόπολης μια πολύχρωμη μουσική γιορτή. Είναι μια γιορτή φορτισμένη από το παρελθόν αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, την οποία ομορφαίνουν και κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή με τη συμμετοχή τους η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης. Ο Νίκος ερμηνεύει τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και μας έχουν συντροφεύσει σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας, συστήνει τραγούδια από αυτό νέο του album, μοιράζεται τραγούδια με τους καλεσμένους του και με μια όπως πάντα καλοκουρδισμένη μπάντα υπόσχεται μια δυνατή καλοκαιρινή βραδιά…

——-

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, τέλος, μας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, επίσης στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων μαζί με τους φίλους του: Αρλέτα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Χρήστο Δάντη, Γιώργο Δημητριάδη, Ελένη Δήμου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Μηλιώκα, Μανώλη Μητσιά, Μπλε, Σάκη Μπουλά, Γιώτα Νέγκα, Onirama, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Πουλικάκο, και Μπάμπη Στόκα σε μια μεγάλη γιορτή για τα 30 και βάλε χρόνια του στη μουσική σκηνή. Σερενάτα, Ήσυχα βράδια, Τσάι γιασεμιού, Για να σ’ εκδικηθώ, Της νύχτας τα ηχεία, Κουρσάρος, Εσύ εκεί, Το παλιό μου παλτό, Πάρε πασά μου, Και θα χαθώ, Γυριστρούλα, είναι ορισμένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν σε αυτή τη μεγάλη συναυλία…

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here