ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : MBI (3/2011)

Η Μαρία Εγγλέζου γεννήθηκε στην Καρδίτσα και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Κατέχει πτυχία αρμονίας και δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα τις μουσικές της σπουδές. Είναι μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεμπέτικο και στο παλιό καλό λαϊκό τραγούδι, δίπλα σε ονόματα όπως η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Τάκης Μπίνης, ο Τόλης Χάρμας, ο Θεόδωρος Πουκανδριώτης, ο Μάνος Παπαδάκης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάμπρος Καρελάς κ.α. Σταθμός στην πορεία της στάθηκε η γνωριμία της με τον μεγάλο συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, καρπός της οποίας, ήταν η συμμετοχή της Μαρίας σε τρεις δισκογραφικές δουλειές του συνθέτη. Έχει βραβευτεί στο διαγωνισμό «Τσιτσάνεια» στα Τρίκαλα το 2002 και έχει εμφανιστεί σε πληθώρα εκπομπών της κρταικής τηλεόρασης σε αφιερώματα μεγάλων συνθετών.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Μαρία Εγγλέζου συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Νίκο Κουρκούλη, τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τον Χρήστο Δάντη και  της δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο της και το εύρος του ρεπερτορίου της.

Το «Φύγε αν μπορείς» είναι η πρώτη προσωπική της δουλειά και κυκλοφορεί από την ΜΒΙ. Τραγούδια τους έδωσαν στη Μαρία σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Καρράς, ο Χρήστος Δάντης, ο Χάρης Κωστόπουλος, ο Νίκος Μητσόπουλος, ο Γιάννης Μάνιος, ο Νίκος Σαρρής, η Νανά Μαυροπούλου, ο Άγις Έκτορας, ο Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, ο Βασίλης Κορδάτος, ο Μίλτος Παπαστάμου, ο Χρήστος Μαυράκης και η Νίκη Σπυροπούλου. Υπέροχα λαϊκά σύγχρονα τραγούδια που η Μαρία αναδεικνύει μέσα από τις αισθαντικές ερμηνείες της.

Ήδη το τραγούδι «Δε με ρώτησες ποτέ» σε μουσική και στίχους Βασίλη Καρρά ξεχωρίζει στα ραδιόφωνα και αποτελεί τον καταλληλότερο προάγγελο αυτής της ξεχωριστής δουλειάς που η Μαρία Εγγλέζου ευελπιστεί ότι θα ανθίσει στις καρδιές του κόσμου που την στηρίζει και την ακολουθεί όλα τα χρόνια της πορείας της στο χώρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζεται στο Χάραμα της Πάτρας με μεγάλη επιτυχία.

—–

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους πίστεψαν σε μένα και με συγκίνησαν με την έμπρακτη αγάπη τους. Υποκλινόμενη στο ταλέντο των δημιουργών αυτού του δίσκου, τους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να ερμηνεύσω νέες πτυχές του καλού ελληνικού τραγουδιού. Εύχομαι το μουσικό αυτό ταξίδι να σας βρει συνοδοιπόρους, αγγίζοντας χαρές, λύπες, αναμνήσεις και ίσως καταστάσεις που έρχονται…

Καλή ακρόαση

Με σεβασμό και ευαισθησία στις καρδιές όλων
Μαρία Εγγλέζου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κώστας Φροντιστής fr_kostas@musiccorner.gr

Κάθε φορά που ακούω την πρώτη δισκογραφική δουλειά κάποιου καλλιτέχνη, παρακαλάω να είναι κάτι διαφορετικό ή έστω πρωτότυπο, να είναι κάτι που να βγάζει ποιότητα άσχετα από το μουσικό ύφος της. Μια από τις φορές από τις οποίες ικανοποιήθηκα και το ένοιωσα αυτό από την πρώτη ακρόαση, είναι με το cd της Μαρίας Εγγλέζου! Μια νέα στη δισκογραφία καλλιτέχνιδα, που ωστόσο είναι μέσα στη μουσική πολλά χρόνια και αφού «ψήθηκε» δίπλα σε πολλούς λαϊκούς και ρεμπέτες καλλιτέχνες, μας παρουσιάζει και την πρώτη δική της δουλειά.

Το «Φύγε αν μπορείς» είναι το πρώτο βήμα της, στην δισκογραφία και δεδομένων των φωνητικών της ικανοτήτων, μάλλον άργησε πολύ να έρθει… Πρόκειται για μια τραγουδίστρια, που κινείται με ταλέντο και αξιοπρέπεια στον παρεξηγημένο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Στο πολύ καλό αποτέλεσμα βοηθάει η φωνή της αλλά και η προσεκτική επιλογή τραγουδιών, από συνθέτες και στιχουργούς, ταλαντούχους και καταξιωμένους στο χώρο. Ονόματα όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Χρήστος Δάντης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Χάρης Κωστόπουλος και πολλοί άλλοι, δεν είναι σίγουρα τυχαίο όταν εμπιστεύονται τραγούδια τους σε έναν τραγουδιστή και πόσο μάλλον πρωτοεμφανιζόμενο…

Η Μαρία Εγγλέζου μας παρουσιάζει λοιπόν 13 τραγούδια από τα οποία, το ένα είναι η rock εκδοχή του «Τέσσερις χειμώνες» που ανοίγει και το cd. Ομολογώ πάντως ότι το πρώτο τραγούδι που μου έκανε εντύπωση – όταν είδα την track list – ήταν ο παραδοσιακός «Μπάρμπα-Γιαννακάκης»! Η περιέργεια μου να δω γιατί τόλμησε να διασκευάσει ένα τέτοιο τραγούδι, βγήκε σε καλό μιας και πρόκειται για μια πολύ καλή σύγχρονη version, που σέβεται απόλυτα την ιστορία του τραγουδιού. Το ομότιτλο «Δε με ρώτησες ποτέ» το οποίο ακούγεται ήδη, είναι μια αρκετά καλή μπαλάντα του Βασίλη Καρρά, στο γνώριμο ύφος που ξέρει να γράφει. Ξεχώρισα τους «4 χειμώνες», ένα τραγούδι που κινείται με μαεστρία μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου ρυθμού, με πολύ ιδιαίτερο και ευχάριστο αποτέλεσμα.

Τα επόμενα που ξεχωρίζουν, είναι το «Φύγε αν μπορείς», μπαλάντα και αυτό με πιο ροκ ακούσματα, το «Νυστέρι» που είναι από τα πολύ καλά ζεϊμπέκικα που έχω ακούσει τελευταία και τέλος το «Ίδια βλέμματα» που είναι ένα καθαρόαιμο τσιφτετέλι, που καταφέρνει να σε ανεβάσει με τον ρυθμό του. Ένα άλλο τσιφτετέλι του δίσκου, το «Σε ζητώ», το χαλάει η, δυστυχώς τόσο «απαραίτητη» για κάθε σύγχρονο δίσκο, rap πινελιά την οποία και βρήκα άσκοπη μέσα σε ένα τέτοιο cd. Το «Γιατρικά» είναι τουλάχιστον ξεχωριστό και προκύπτει από τη ενδιαφέρουσα συνεργασία Γιάννη Ζουγανέλη και Μάνου Ελευθερίου, κινούμενο ανάμεσα σε ηλεκτρονικές ενορχηστρώσεις, βιολιά και παραδοσιακούς ρυθμούς. Το «Λέγανε» είναι κι αυτό ένα δυναμικό “ροκ τσιφτετέλι”, ένα κομμάτι αλλιώτικο από την συνηθισμένη λαϊκή φόρμα που ακούμε τα τελευταία χρόνια, όπως και το “τι να φταίει”, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας ροκ αμανές κατάλληλος για να αναδειχθούν οι φωνητικές δυνατότητες της Μαρίας.

Μια πολύ σύγχρονη λαϊκή δουλειά, με αρκετά μοντέρνα αισθητική στον ήχο της, χωρίς να βγάζει όμως ίχνος φτήνιας και προχειρότητας. Ένας προσεγμένος, κατά βάση λαϊκός δίσκος, που θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο για τις επιλογές που πρέπει να κάνει ένας νέος καλλιτέχνης, που θέλει να μπει σε αυτό τον χώρο και να κάνει ένα σωστό ξεκίνημα, βασισμένο σε σωστές επιλογές. Και αυτό ευχόμαστε και στην Μαρία Εγγλέζου, να συνεχίσει όπως ξεκίνησε…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Τέσσερις Χειμώνες
02. Φύγε αν μπορείς
03. Γιατρικά
04. Να πας
05. Μπαρμπα-Γιαννακάκης
06. Νυστέρι
07. Λέγανε
08. Σε ζητώ (Rap: Barice)
09. Τι να φταίει
10. Όλα απ’ την αρχή
11. Δε με ρώτησες ποτέ
12. Ίδια βλέμματα
13. Τέσσερις χειμώνες (rock version)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here