ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Ανεξάρτητη παραγωγή (10/2011)
Το νέο album της Ραλλίας Χρηστίδου με έντεκα ολοκαίνουργια τραγούδια κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για την πέμπτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά και την πρώτη στην οποία η ίδια υπογράφει συνθετικά όλα τα τραγούδια.
Μπείτε στο http://www.heedia.com/rallia για να αποκτήσετε το καινούργιο το album!
Η Ραλλία, που μας συστήθηκε πριν από επτά χρόνια ως μία νέα επλιδοφόρα φωνή, για το ελληνικό τραγούδι,κερδίζοντας την εκτίμηση του κοινού αλλά και των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, τώρα ρισκάρει να συστηθεί απ την αρχή. Αυτή τη φορά, ως τραγουδποιός.
Στο καινούργιο album που κυκλοφορεί σε μορφή beam* θα ακούσουμε μουσικές δυνατές που κινούνται στο χώρο του έντεχνου ροκ, σε μια προσπάθεια της Ραλλίας που για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζει και η ίδια επιχειρεί αυτό που πάντα επιθυμούσε : να εκφράσει και να μοιραστεί την αλήθεια των συναισθημάτων της! Ψαγμένες μελωδίες, δυνατές ερμηνείες που σε συνδιασμό με τους στίχους της Λίνας Δημοπούλου που υπογράφει στιχουρχικά όλα τα τραγούδια, η Ραλλία ελπίζει να μας «περάσει » στην Απέναντι Πλευρά!
Ενορχήστρωση – Programming: Ραλλία Χρηστίδου
Τύμπανα: Αλεξανδρος Αποστολακης, Ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα: Φοίβος Ζαχαρόπουλος , Μπάσσο: Γιάννης Κωνσταντινίδης , Πλήκτρα: Χρυσόστομος Χαρίσης , Ακορντεόν: Χρυσόστομος Χαρίσης , Τσέλο: Μιχάλης Πορφύρης, Βιολί: Μιγκέν Σελμάνι, Σοπράνο σαξόφωνο: Θύμιος Παπαδόπουλος, Λαούτο: Μανόλης Καραντίνης, Μαντολίνο: Μανόλης Καραντίνης
Κλασσική και Hλεκτρική κιθάρα : Ραλλία Χρηστίδου
Mastering: Βασίλης Κορρές
Παραγωγή- Επιμέλεια παραγωγής: Ραλλία Χρηστίδου
Διεύθυνση παραγωγής:Ραλλία Χρηστίδου-Θύμιος Παπαδόπουλος
Η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στο studio SΤΕΝΤΩΡ και στο studio SIERRA από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Κορρέ.
«Βeam» είναι η τεχνολογία με την οποία κάθε μουσικό album μετατρέπεται σε μορφή application (εφαρμογή) με μουσικό και οπτικό περιεχόμενο και αναπαράγεται σε οποιοδήποτε υπολογιστή έχει σύνδεση στο Internet. Το περιεχόμενο μπορεί να ανανεώνεται διαρκώς έτσι ώστε κάθε φορά που ακούει κάποιος το Album να βλέπει παράλληλα πληροφορίες για αυτό. Η πρόσβαση αποκτάται είτε μέσα απο το Beam Store (free ή με αγορά μέσω πιστωτικής) είτε με τη χρήση ενός σωστού κωδικού ξεκλειδώματος (beam ticket) που αγοράζουμε από συγκεκριμένα καταστήματα. Τα beam albums παίζονται σε όλους τους υπολογιστές και σύντομα στις αντίστοιχες εφαρμογές Beam για έξυπνα τηλέφωνα (iphone, android) ώστε ο χρήστης να τα έχει πάντα μαζί του.
TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr
«Στην απέναντι πλευρά» κινείται η τελευταία δισκογραφική δουλειά της Ραλλίας Χρηστίδου, πέμπτη κατά σειρά στα επτά χρόνια παρουσίας της στην ελληνική μουσική σκηνή. Σε αυτό το δίσκο, αν μπορούμε να τον αποκαλούμε έτσι εφόσον δεν κυκλοφορεί, παρά μόνο σε ψηφιακή μορφή, απολαμβάνουμε συνθέσεις της ίδιας, αλλά δεν τη συναντούμε μόνο στο ρόλο του συνθέτη καθώς στα credits το όνομά της βρίσκεται και στην ενορχήστρωση, την επιμέλεια και τη διεύθυνση παραγωγής, καθώς και στις …κιθάρες! Οι λέξεις των 11 τραγουδιών (με εξαίρεση το «Δύναμη για δυο»), προέρχονται από την πένα της Λίνας Δημοπούλου, παλιάς γνώριμης της Ραλλίας από το δίσκο «Έτοιμη».
Η φωνή της Ραλλίας έχει εγκωμιαστεί πολλάκις από ειδήμονες και μη του χώρου, όμως η ίδια δεν επεδίωξε ποτέ να συστηθεί μόνο ως ερμηνεύτρια. Η θέλησή της να τραγουδήσει δικές της δημιουργίες ήταν εκείνη που προκάλεσε τη σύγκρουση με τη δισκογραφική της εταιρεία, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ίδια την παραγωγή του νέου της εγχειρήματος.
Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο. Ο δίσκος κινείται κάπου μεταξύ του έντεχνου και του καθ’ εαυτού rock και περιλαμβάνει κάποιες μπαλάντες με λαϊκή απόχρωση. Το εναρκτήριο τραγούδι έχει τίτλο «Αντέχεις μόνος». Πρόκειται για ένα ζωντανό, ρυθμικό και γιατί όχι, ραδιοφωνικό κομμάτι, με στίχους που μιλάνε για την καθημερινότητα όλων μας: Πώς στριμωχτήκαμε όλοι / σ’ αυτή την άβυσσο του εγώ / με τον κακό μας τον εαυτό ντουέτο.
Ακολουθεί το «Μάτια μου ξεχνάς» με λίγο πιο rock και electro ήχο και η μπαλάντα «Κλείδωσα», που αν και στην αρχή μπορεί να μην τραβάει την προσοχή, στην πορεία αποζημιώνει με ένα όμορφο refrain. Rock, ευαίσθητη μπαλάντα, το κομμάτι «Στην απέναντι πλευρά», «βαφτίζει» τη δουλειά, ενώ η «Μονομαχία» μπορεί να ξεκινάει σε χαμηλούς τόνους, αλλά αποκτά μια ένταση που σε συνδυασμό με τους στίχους της την κάνουν να ξεχωρίζει.
Άλλο ένα κομμάτι που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το «Δύναμη για δυο». Με λαϊκότροπο ύφος και εισαγωγή που δεν είναι δυνατόν να μην προσέξεις, κατατάσσεται στις καλύτερες στιγμές του δίσκου, τόσο από συνθετική, όσο και στιχουργική άποψη (τα εύσημα και πάλι στη Ραλλία και γι αυτή της την προσπάθεια). Πιο κάτω συναντούμε το έξυπνης στιχουργικής σύλληψης «Κισμέτ» (δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επιρροή από την κατάσταση της ελληνικής τηλεόρασης), ενώ σιγά σιγά προς το τέλος οι τόνοι πέφτουν με τα «Έχω για σένα» και «Πιο καλά» για να φτάσουμε κλείνοντας να ροκάρουμε και πάλι με το «Πόρτα κλειστή».
Έχω την αίσθηση ότι όσα παιδιά συμμετείχαν και αναδείχθηκαν από μουσικά «talent show» ή «reality» – ο καθένας διαλέγει και παίρνει – οφείλουν για κάποιο περίεργο λόγο να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους μέσα από τις επιλογές τους, ίσως ακόμα περισσότερο απ’ όσους ακολουθούν τα «παραδοσιακά» μονοπάτια για να μπουν στο χώρο. Στην παρούσα φάση δε νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις ερμηνείες της Ραλλίας. Άλλωστε η ίδια έχει δώσει κάτι παραπάνω από θετικά δείγματα και σε πολύ πιο δύσκολα κομμάτια, στις ζωντανές τις εμφανίσεις. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι η συνθετική της ικανότητα και αυτή χωρίς αμφιβολία προβάλλεται και με το παραπάνω σε αυτή τη δουλειά. Η θαρραλέα επιλογή της να κυκλοφορήσει τη δουλειά της μόνο διαδικτυακά – ίσως κάποιος να έπρεπε να κάνει πρώτος αυτό το βήμα – δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει σε μια χώρα που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα όμως η εξίσου θαρραλέα επιλογή της να απαγκιστρωθεί από την εταιρεία της και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε δύσκολα ομολογουμένως νερά, μόνο σε καλό νομίζω ότι μπορεί να της βγει…
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
01. Αντέχεις μόνος
*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner