Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

 

Τετραπλά πλατινένιο έγινε το άλμπουμ του Μιχάλη ΧατζηγιάννηΚολάζ” που κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τη Universal Music και το γεγονός γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την περασμένη Παρασκευή στο T Palace σε ένα ξεχωριστό πάρτυ.

Στο νέο του album ο Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά δεν ερμηνεύει δικές του συνθέσεις αλλά ξανακοιτά με φρέσκια ματιά αγαπημένα τραγούδια που αντέξανε στον χρόνο, παλιές επιτυχίες των δεκαετιών κυρίως του ’70 και του΄80, αλλά και τραγούδια «κλασικά» με τα οποία μεγάλωσαν μικροί και μεγάλοι. Έτσι λοιπόν ακούμε ενδιαφέρουσες διασκευές σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών όπως του Μάριου Τόκα, του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Σπανού, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Μανώλη Χιώτη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Σταμάτη Κραουνάκη, του Τάκη Μπουγά, του Κώστα Καπνίση και του Αντώνη Βαρδή.

Το cd περιλαμβάνει κι ένα ολοκαίνουριο, πολύ όμορφο τραγούδι με τίτλο «Κρύψε με», σε μουσική του Μιχάλη και στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη, με τον οποίο ο Χατζηγιάννης συνεργάζεται για πρώτη φορά. Στο πολύ προχωρημένο ενορχηστρωτικά «Δεν θέλω πια να ξαναρθείς» του Μανώλη Χιώτη ο Μιχάλης ξανασυναντά δισκογραφικά τη Γλυκερία, με την οποία μοιράζεται ένα πολύ απολαυστικό ντουέτο.

Οι ερμηνείες του Χατζηγιάννη είναι μελωδικές και αισθαντικές και αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάποια ίσως ξεχασμένα στις νεότερες γενιές τραγούδια. Πρωτότυπες και ιδιαιτέρως ανανεωτικές είναι τέλος και οι ενορχηστρώσεις του Γιάννη Ζαχαρίου. Από το album έχουν ξεχωρίσει ήδη αρκετά τραγούδια ανάμεσα στα οποία η  «Άννα» και ο «Τηλεφωνητής».

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και το νέο αγγλόφωνο τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη “Everyone Dance” που αποτελεί διασκευή του αντίστοιχου ελληνικού “Χέρια Ψηλά” που όλοι αγαπήσαμε. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει με το νέο αγγλόφωνο δίσκο του Μιχάλη που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

——-

Μαγευτική η Χάρις Αλεξίου στις εμφανίσεις της στο Παλλάς! Είχα την πολύ μεγάλη τύχη και χαρά να την απολαύσω και να ταξιδέψω με τα υπέροχα τραγούδια της το περασμένο Σάββατο στο εν λόγω θέατρο, όπου εμφανίζεται με εξαιρετική επιτυχία από τις 23 Ιανουαρίου. Με το υλικό του νέου της album (ξεπέρασε ήδη τις 40.000 πωλήσεις και αποτελεί τον πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς) να κυριαρχεί στο πρόγραμμα της αλλά και με όλες τις μεγάλες τις επιτυχίες μας χάρισε ένα δίωρο, ανάταση ψυχής. Δεν έλειψαν βέβαια και σπάνιες επιλογές της από τραγούδια άλλων συναδέλφων της που αγαπά, τα οποία η Χάρις απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο, όπως το Αερικό του Θανάση Παπακωνσταντίνου και το πάτωμα του Σταμάτη Κραουνάκη. Πολύ καλή η επιλογή του ρεπερτορίου από τη Λίνα Νικολακοπούλου με τα καινούρια τραγούδια να διαδέχονται αριστοτεχνικά τα παλιότερα και πάντα αγαπημένα, ιδιαιτέρως καλαίσθητη η σκηνική επιμέλεια του Άγγελου Μέντη ενώ εξαιρετικά φρέσκια η ενορχηστρωτική ματιά του Κώστα Παπαδούκα. Για όλους αυτούς τους λόγους το κοινό αγκάλιασε με ενθουσιασμό τις εμφανίσεις της Χάρις Αλεξίου με συνέπεια λόγω της αυξημένης ζήτησης των εισιτηρίων, αυτές να παραταθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 

——-

Ο Βασιλικός, δημιουργός και ερμηνευτής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, δημιούργησε και μας παρουσιάζει το «Vintage», ένα εξαιρετικό μουσικό έργο με μοναδικές επανεκτελέσεις κλασικών και αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής. Το “Vintage” ή “*Songs I Wish I’ d Written Vol.1” περιλαμβάνει συνθέσεις των Beatles, Leonard Cohen, George Gershwin, Burt Bacharach, Paul Anka, Lou Reed  που έχουν τραγουδηθεί από μουσικούς θρύλους της παγκόσμιας σκηνής όπως ο Frank Sinatra,  o Nat King Cole, o Tom Jones, η Billie Holiday, η Ella Fitzgerald, η Nina Simone και οι Beatles.

Εξαίσια τραγούδια όπως «Famous Blue Raincoat», «Across the Universe», «Dream a Little dream of Me», «If you go away», «The man I Love», «The Windmills of Your Mind», «The Look Of Love», «You Are My Destiny», «Moon River» ερμηνεύονται ξανά με ξεχωριστή μουσική προσέγγιση και την μαγευτική χροιά της φωνής του Βασιλικού. Ο Βασιλικός επιμελείται την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών ενώ παίζει μόνος του όλα τα όργανα που ακούγονται στον δίσκο. Μια μοναδική δισκογραφική δουλειά που αξίζει όλοι να αποκτήσετε!

  

——-

Χρυσό έγινε το σπουδαίο album της Γλυκερίας «Τα θεμέλια μου στα βουνά», στο οποίο αποτυπώνεται η συνεργασία της με τον μεγαλύτερο εν ζωή έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Στο album αυτό που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2008 η τραγουδίστρια ερμηνεύει μοναδικά 37 χασάπικα, ζεϊμπέκικα, ασίκικα και απτάλικα τραγούδια του συνθέτη που έχουν γράψει ιστορία στο λαϊκό τραγούδι.

Μαζί με τη Γλυκερία στο cd τραγουδούν ο Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μπάσης ενώ φωνητικά κάνει σε ένα τραγούδι και ο Γιώργος Νταλάρας. Την επιτυχία αυτού του album λοιπόν που πούλησε πάνω από 15.000 αντίτυπα πρόκειται να γιορτάσουν οι συντελεστές του αυτή την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου  στις 11.30 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδη (Μητροπόλεως 62 Σύνταγμα). Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής καθώς και κάποιοι από τους εξαιρετικούς στιχουργούς που συμμετέχουν σ΄ αυτό το cd. Παράλληλα η Γλυκερία με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσουν ζωντανά τραγούδια από το άλμπουμ.

 

——-

Τελευταίες παραστάσεις αυτό το Παρασκευοσάββατο για το επιτυχημένο δίδυμο Δήμητρας Γαλάνη και Ελένης Τσαλιγοπούλου. Η ανανεωμένη πρόταση διασκέδασης του φετινού χειμώνα ολοκληρώνεται αυτό το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στο Vox. Με ζωντανό ήχο, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Ιmam Baildi, προτείνουν ένα ήχο σύγχρονο και ελκυστικό για τα αυτιά της νεότερης γενιάς, αλλά και των μεγαλύτερων που αγαπούν την ελληνική μουσική, αλλά θέλουν να την ακούσουν με ένα καινούριο τρόπο. Τα τραγούδια που ξέρουμε είναι εδώ αλλά όλα μοιάζουν αλλιώς γιατί σε αυτό το πρόγραμμα όλα ακούγονται αλλιώς και όλα γίνονται σήμερα. Αμέσως μετά το τέλος των εμφανίσεών τους οι αγαπημένες τραγουδίστριες μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί από τα μέσα Μαρτίου θα μας παρουσιάζουν μαζί με τους Imam Baildi ένα άκρως ανανεωμένο πρόγραμμα.

 

——-

Και ο Γιώργος Νταλάρας όμως ολοκληρώνει αυτό το Σάββατο τον κύκλο των εμφανίσεων του στο Polis Theater, με τίτλο “Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται”. Το κοινό είχε και έχει για δύο ακόμη εμφανίσεις, την ευκαιρία να απολαύσει τον σπουδαίο ερμηνευτή στα νέα του τραγούδια από τον πρόσφατο πολυσυλλεκτικό του δίσκο «Γι΄ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» καθώς και σε μεγάλες στιγμές από το «ακριβό» ρεπερτόριό της μακρόχρονης πορείας του. Μαζί του επί σκηνής η σπουδαία Πίτσα Παπαδοπούλου, ο εκ Κρήτης εκρηκτικός τραγουδοποιός Μιχάλης Τζουγανάκης και η πολλά υποσχόμενη νεαρή τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού. Αμέσως μετά την λήξη των εμφανίσεων του στο Polis ο Νταλάρας θα προετοιμάσει την επερχόμενη Ευρωπαϊκή του περιοδεία η οποία θα λάβει χώρα την άνοιξη.

 

——-

“Όλα Δικά Μας και Όλα Ξένα”, τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλειά του Μανώλη Λιδάκη που κυκλοφορεί σήμερα από τη Legend. Όπως έχουμε ξαναγράψει τη μουσική στο νέο album του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή υπογράφει εξ’ ολοκλήρου ο Χρήστος Νικολόπουλος ενώ οι στίχοι ανήκουν κατά βάση στη ταλαντούχα στιχουργό Βίκυ Γεροθόδωρου. Εκτός από τα νέα τραγούδια θα υπάρχουν και κάποιες επανεκτελέσεις στις οποίες ο Λιδάκης δίνει νέα πνοή. Ανάμεσα σ΄ αυτές και το πολύ αγαπημένο «Έτσι σ΄αγάπησα» που γνωρίσαμε μέσα από την ιδιαίτερη φωνή του Διονύση Θεοδόση. Στο album συμμετέχει ο Πασχάλης Τερζής, ο οποίος μαζί με τον Λιδάκη ερμηνεύουν το ομότιτλο ντουέτο ενώ φωνητικά σε αρκετά τραγούδια κάνει η Γλυκερία. Μια σπουδαία συνεργασία που αναμένουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον!

 

——-

Ονομάζεται Δημήτρης Κανέλλος και είναι ένας πολύ αξιόλογος νέος τραγουδιστής! Έχει τραγουδήσει πλάι σε μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Λένα Αλκαίου ενώ έχει ήδη στο ενεργητικό του μια προσωπική δισκογραφική δουλειά. Αυτές τις μέρες όμως έχει έτοιμο ένα ολοκαίνουριο album το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει αίσθηση! Πρόκειται για μια συλλογή αγαπημένων τραγουδιών που έρχονται από το παρελθόν και έχουν αποδοθεί εξαιρετικά από σπουδαίες φωνές όπως αυτές του Δημήτρη Μητροπάνου, της Γλυκερίας, του Φάνη Μεζίνη, των Ζιγκ-Ζαγκ, των αδερφών Κατσιμίχα κ.α. Ο Δημήτρης προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο αυτά τα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί μεν να έκαναν κάποια αίσθηση την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν, ποτέ όμως δεν έγιναν αυτό που λέμε μεγάλο σουξέ. Τώρα όμως ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από πολύ αξιόλογες ερμηνείες και εμπνευσμένες νέες ενορχηστρώσεις που έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος μουσικός Πόλυς Πελέλης. Κάποια από τα τραγούδια που θα ξαναθυμηθούμε μέσα από τη νέα αυτή δουλειά που τιτλοφορείται «Χίλια γράμματα» είναι τα: «Νόμιζα», «Χίλια γράμματα», «Καλοκαίρια και χειμώνες», «Έκλαιγε μαζί μου το φεγγάρι», «Παράξενη βροχή», «Έτσι σ΄αγάπησα», «Ρίξε ουίσκι» κ.α. Την παραγωγή του cd επιμελείται ο Στέλιος Φωτιάδης.  Εμείς ευχόμαστε καλοτάξιδος…!

 

——-

Ο Μάνος Πυροβολάκης συνεχίζει τα μουσικά του ταξίδια και αυτό τον χειμώνα και επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για μία και μοναδική εμφάνιση! Σήμερα το βράδυ στο Club του Μύλου θα μας θυμίσει  τραγούδια που αγαπήσαμε, όπως το «Χαμόγελό σου», «Τι μας ενώνει», «Όλα για όλα», «Στης εκκλησιάς την πόρτα», «Αν η αγάπη», αλλά και  ιδιαίτερες διασκευές, με εκτενή αναφορά στην Kρητική παράδοση, πάντα μέσα από τη δική του αισθητική προσέγγιση. Μετά από πολλές και μεγάλες συνεργασίες με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Νίκο Ζιώγαλα και την Έλενα Παπαρίζου φέτος παρουσιάζει επί σκηνής όλες τις παλιές του επιτυχίες, αλλά και καινούργια τραγούδια, όπως το «Σινιάλο», ενόψει του νέου του album που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Τον Μάνο συνοδεύει η Αγγελική Ζήκα, μια ταλαντούχα νέα τραγουδίστρια που έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο δισκογραφικές δουλειές.

 

——-

Στη Θεσσαλονίκη όμως θα συναντήσουμε αυτή τη βδομάδα και τον Χρήστο Θηβαίο! Μετά τις δύο sold out εμφανίσεις του στο Club του Μύλου, ο αγαπημένος τραγουδοποιός επανέρχεται, αυτή τη φορά για τρεις συναυλίες! Μαζί με μια εξαιρετική μπάντα, παρουσιάζει την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές τις δισκογραφίας του και επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Ο Χρήστος Θηβαίος έρχεται στο Club του Μύλου για να μας θυμίσει μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των δύο τελευταίων δεκαετιών… Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», το «Κόκκινο Θολό Φεγγάρι» και το «Γορίλα» μέχρι το «Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα», τη «Μικρή Πατρίδα» και τον «Άμλετ Της Σελήνης». Στο Μύλο θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Δίπλα στα γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας του, διασκευάζει και ερμηνεύει Pearl Jam, Jeff Buckley, Three Doors Down και άλλους…

 

——-

Νέα δισκογραφική εργασία για την Μαρία Φαραντούρη, στην οποία συμμετέχει και ο Χρήστος Θηβαίος! Πρόκειται για ένα ζωντανά ηχογραφημένο album που τιτλοφορείται «Του Έρωτα και του Θανάτου”, «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη» και περιλαμβάνει τα τραγούδια που ακούστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30/1 και 1/2/2008 με σολίστ τη μεγάλη μας τραγουδίστρια και την συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου. Η ηχογράφηση περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για τα: 1) Ένας όμηρος σε στίχους του Brendan Francis Behan και ελληνική απόδοση από τον Βασίλη Ρώτα με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Χρήστο Θηβαίο, 2) Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη, 3) Η Οδύσσεια σε στίχους του Κώστα Καρτελιά με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη και 4)Ο Κύκλος, κύκλος έξι τραγουδιών, που ο Θεοδωράκης συνέθεσε ειδικά για τη φωνή της σπουδαίας τραγουδίστριας. Οι ερμηνευτές του δίσκου, η Μαρία Φαραντούρη και ο Χρήστος Θηβαίος, υπηρέτησαν τα τραγούδια με ανάλογο σεβασμό.

——-

Το αγαπημένο και all time classic μουσικό και καλλιτεχνικό στέκι ΖΟΟΜ, η μπουάτ που οι τοίχοι της έχουν «ποτίσει» σπουδαίες φωνές και εξαιρετικά τραγούδια φέτος γίνεται 40 χρόνων και το γιορτάζει μία μοναδική μουσική παράσταση φτιαγμένη με αγάπη μεγάλη από την Λίνα Νικολακοπούλου. Με τρεις εξαιρετικές φωνές από το Τρίφωνο  (Ερωφίλη, Νίκο Κουρουπάκη, Δημήτρη Υφαντή), με την ακριβοθώρητη Μελίνα Τανάγρη, με το ιδιαίτερο ταλαντούχο hip hop συγκρότημα «Δίδυμο» και με έξι εξαιρετικούς σολίστες, προσκαλεί την Αθήνα να τραγουδήσει ξανά, να χαρεί και να βιώσει τις υπέροχες καλές της νύχτες.

Τραγούδια αγαπημένα που έζησαν ή πρωτοπαρουσιάστηκαν στο χώρο αυτό και ζουν ακόμα στη μνήμη όλων μας, ενορχηστρωμένα με νέα «ματιά» και ήχο από τον μαέαστρο Γιώργο Ζαχαρίου. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες κάθε Δευτέρα και κάθε Τρίτη βράδυ ανοίγουν την «αγκαλιά» τους και προσκαλούν να τραγουδήσουν μαζί τους τραγουδιστές και δημιουργοί που ξεκίνησαν από το ZOOM. Την Τετάρτη το σκηνικό αλλάζει και οι βραδιές αφιερώνονται σε Έλληνες και ξένους ποιητές. Στις ξεχωριστές αυτές παραστάσεις προβάλλονται μικρά φιλμ σχετικά με την προσωπικότητά τους και διαβάζονται ποιήματά τους από διακεκριμένους Έλληνες ηθοποιούς. Όσων από αυτούς τους ποιητές έχουν μελοποιηθεί ποιήματα, αυτά ερμηνεύονται από το Τρίφωνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here