Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Τρεις πρωταγωνιστές σε μία συνάντηση κορυφής που ήδη έχει κλέψει τις εντυπώσεις! Ο δίσκος «Αντικριστά» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα φέρει τη σφραγίδα δύο πολύ σημαντικών δημιουργών, του  Γιώργου Θεοφάνους που υπογράφει τη μουσική και του Νίκου Μωραΐτη που υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών. Το «Αντικριστά» είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ με έντεκα δυνατά λαϊκά τραγούδια (ζεϊμπέκικα, χασάπικα, χασαποσέρβικα) αλλά και αισθαντικές μπαλάντες που κερδίζουν τον ακροατή από την πρώτη στιγμή. Ο Γιώργος Θεοφάνους, ίσως στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, συνέθεσε αυτά τα έντεκα τραγούδια αποκλειστικά για τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα με αναφορές στο παλαιότερο ένδοξο ρεπερτόριο του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή (Κραουνάκης, Νικολόπουλος, Ζήκας) αλλά και με νεωτεριστικά στοιχεία που φλερτάρουν με ένα πιο σύγχρονο ήχο. Ο Νίκος Μωραΐτης από την άλλη, πάντα καίριος και ευαίσθητος, καταθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που οδηγεί την τέχνη της στιχουργικής του ένα βήμα παραπέρα.

Από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν από την πρώτη ακρόαση και «πάνε καρφί για επιτυχία» είναι το ομότιτλο ντουέτο με τη Γλυκερία (Το «αντικριστά» είναι το τρίτο ντουέτο που ηχογραφεί ο Μακεδόνας με τη Γλυκερία μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων), το ευφυέστατο στιχουργικά αλλά και διαφορετικό μουσικά «Δυο άνθρωποι μικροί»,το εξαιρετικό «Απόψε, μοναξιά μου» με την υπέροχη ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα αλλά και το πολύ επίκαιρο «Τώρα μη μιλάς» με τους σπουδαίους στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Εκείνο το τραγούδι όμως που ξεχωρίζει κατά τη γνώμη μου περισσότερο απ’ όλα και αποτελεί άλλωστε και το πρώτο single του album είναι το υπέροχο χασάπικο «Θέλει άλλο τρόπο». Ένα τραγούδι-κόσμημα που σίγουρα θα μείνει κλασικό και θα προστεθεί στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριο του χαρισματικού ερμηνευτή.

Ο Μακεδόνας με τις βαθιές, ψυχωμένες ερμηνείες δίνει χρώμα και φως στα τραγούδια και καταφέρνει μετά από αρκετά χρόνια να μας χαρίσει έναν δίσκο αντίστοιχο του μεγάλου καλλιτεχνικού του εκτοπίσματος. Το «Αντικριστά» αποτελεί έναν αξιοπρεπέστατο λαϊκό δίσκο της εποχής μας με πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια που σίγουρα θα μείνουν στο χρόνο. Επίσης με το δίσκο αυτό ο Γιώργος Θεοφάνους αποδεικνύει πως όταν θέλει μπορεί να «κάνει θαύματα» ενώ παράλληλα ανοίγει ίσως και ένα κύκλο ολοκληρωμένων πια συνεργασιών με τους σπουδαίους ερμηνευτές της άλλης όχθης του ελληνικού τραγουδιού…

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η νέα δισκογραφική συνεργασία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Δημήτρη Μπάση. Στο νέο album που τιτλοφορείται «Η συννεφιά περνάει παρέα» τη μουσική σε όλα τα τραγούδια υπογράφει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ενώ οι  στίχοι ανήκουν στον Μάνο Ελευθερίου, στη Λίνα Δημοπούλου, στον Ισαάκ Σούση καθώς και σε άλλους ταλαντούχους στιχουργούς της νεότερης γενιάς. Επίσης ανάμεσα στα καινούρια τραγούδια θα συναντήσουμε και ένα σε μουσική του Γιάννη Κότσιρα. Την ενορχήστρωση του cd έχει αναλάβει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Βαγγέλης Μαχαίρας ενώ την παραγωγή επιμελείται ο βετεράνος Γιώργος Μακράκης. Την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για την πολύ σημαντική αυτή κυκλοφορία.

——-

Στο τελευταίο studio album του Δημήτρη Μητροπάνου «Στη διαπασών» ο Σταμάτης Κραουνάκης χάρισε στον σπουδαίο έλληνα τραγουδιστή το υπέροχο «Ζωή νταλίκα κόκκινη». Δύο χρόνια μετά η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών επεκτείνεται σε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που αναμένεται να έχουμε στα χέρια μας στα τέλη του μήνα. Τους στίχους στο νέο πολυαναμενόμενο cd υπογράφουν ο ίδιος ο συνθέτης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μάνος Ελευθερίου ενώ θα συναντήσουμε και ένα μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Τα τραγούδια του νέου αυτού album θα παρουσιάσει ο Μητροπάνος σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που θα πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα παρέα με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση!

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το νέο άλμπουμ του Νότη Σφακιανάκη με τίτλο «21+4 Ματωμένα δάκρυα». Το διπλό cd περιλαμβάνει τα 21 ήδη γνώριμα τραγούδια της τριλογίας «Ματωμένο δάκρυ» καθώς και τέσσερα νέα τραγούδια. Πρόκειται για  το ήδη επιτυχημένο «Φτερά γυρεύω», ένα πολύ καλό ζεϊμπέκικο, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Δήμου Αναστασιάδη, το «Ένα τσιγγανάκι είπε» σε στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου και μουσική επίσης του Δήμου Αναστασιάδη, το «Ότι μου ‘χεις πει» σε στίχους και μουσική του Γιώργου Μουκίδη και «το τελευταίο σ’ αγαπώ» σε στίχους Πάνου Φαλάρα και μουσική Χριστόφορου Γερμενή.

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη lyra το νέο album του Μύρωνα Στρατή με τίτλο «Άλλος κόσμος». To cd περιλαμβάνει δώδεκα ολοκαίνουρια κομμάτια που υπογράφει ο ίδιος ο Στρατής (μουσική και στίχους) εκτός από δύο όπου οι στίχοι ανήκουν στον Νίκο Μωραΐτη ενώ υπάρχει και ένα τραγούδι όπου τους στίχους μοιράζεται ο Στρατής μαζί με την Μαίρη Συνατσάκη. Η νέα δουλειά κινείται στους γνώριμους ποπ-ροκ δρόμους που συναντήσαμε και στα δύο προηγούμενα albums του νεαρού τραγουδοποιού ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει ήδη το πρώτο single του album που τιτλοφορείται «180 Μοίρες».

——-

Μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζει η Ελένη Τσαλιγοπούλου με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της album «Τα-ρι-ρα». Η αγαπημένη ερμηνεύτρια έχοντας μαζί της τα νέα της τραγούδια αλλά και τραγούδια από την πολυετή, επιτυχημένη καριέρα της έχει ετοιμάσει ένα μοναδικό, διασκεδαστικό πρόγραμμα με πολύ όρεξη, κέφι και ανεβασμένη διάθεση. Πέρα από την παρουσίαση της καινούριας της δουλειάς, δίνει νέα ζωή στα παραδοσιακά και γνωστά λαϊκά τραγούδια που διαλέγει, ενώ δεν φοβάται να πειραματιστεί σε alternative και jazz δρόμους παρέα με τους πάντα άψογους μουσικούς που την συνοδεύουν.

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα των εμφανίσεων της είναι το ακόλουθο:

Κέρκυρα (Επτά Τεχνών Τόπος) – Παρασκευή 20 Μαΐου
Γιάννενα (Boxx) – Σάββατο 21 Μαΐου
Αθήνα (Λυκαβηττός) – Παρασκευή 24 Ιουνίου
Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών) – Δευτέρα 27 Ιουνίου

——-

Και φέτος το καλοκαίρι – και σε πείσμα των καιρών – ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα με μεγάλο σχήμα. Δέκα μουσικοί και ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, με τραγούδια από τον καινούριο δίσκο «Ο Ελάχιστος Εαυτός» όπως και κάποια «παραμελημένα» που βρίσκουν τη θέση τους, θα βάλουν τα δυνατά τους στα μουσικά νυχτέρια αυτού του καλοκαιριού. Έχοντας εξαιρετικούς συνεργάτες με αυτοσχεδιαστική διάθεση σε πολλά μουσικά είδη, ο Θανάσης σκοπεύει να αποδείξει ότι στη μουσική απόλαυση δε χωράνε μνημόνια! Στο τραγούδι η Ματούλα Ζαμάνη.

Το πρόγραμμα των εμφανίσεων του είναι το εξής:

Ιούνιος
11 Καρίτσα Λάρισας – Δοχός
13 Νάξος
15 Αθήνα – Πετρούπολη (Θέατρο Πέτρας)
17 Θεσσαλονίκη – Βαβυλωνία (Mύλος)

Ιούλιος
09 Πήλιο – Άγιος Βλάσιος
29 Βαρβάρα Χαλκιδικής

Αύγουστος
06 Ηράκλειο
13 Ρόδος

——-

Ένα μαγευτικό ταξίδι που ενώνει μικρές μουσικές πατρίδες, απ’ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως την Αρμενία και τη Σερβία αποτελεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος «Όπου αγαπάς και όπου γης» της Μαρίας Αναματερού από την Απείρανθο της Νάξου, που μόλις κυκλοφόρησε από τη Lyra. Στο πρώτο αυτό προσωπικό άλμπουμ της, η Μαρία Αναματερού καταθέτει το ταλέντο και την ψυχή της και σε προσωπικές της συνθέσεις, καθώς και σε ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις  της στην τέχνη και στην παράδοση.

Την ενορχήστρωση και τη διασκευή των κομματιών υπογράφει ο Πάτμιος Θεολόγος Μιχελλής -πανεπιστημιακός καθηγητής και δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού – ο οποίος με αρτιότητα, ταλέντο αλλά και αγάπη για αυτό που κάνει, έδωσε στο δίσκο το δικό του φως. Εξαιρετικοί και οι μουσικοί που την συνοδεύουν, όπως ο Χάικ Γιαζιτζιάν, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Νίκος Μέρμηγκας, ο Γιώργος Μακρής, κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here