Τίτλος:
Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο
lavrentis maxairitsas
Ερμηνευτής:
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Συνθέτης:
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στιχουργός:
Μάνος Ελευθερίου, Λίνα Δημοπούλου,
Γιώργος Μπακόλας, Γιάννης Μαύρος, Ισαάκ Σούσης, Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος
Εταιρεία:
Minos EMI
Κυκλοφορία:
Ιανουάριος 2015
Forma:
CD

.
Γράφει η Γιώτα Πριόνα

«Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που κυκλοφόρησε από την Minos EMI στα μέσα Δεκέμβρη. Δεκατρείς «αδέσμευτες» συνθέσεις, παιδιά μεγάλων δημιουργών, σχεδιάζουν την εικόνα των καιρών. Τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα πλαισιώνουν οι συνήθεις ύποπτοι φίλοι-συνεργάτες, εκείνοι που με στίχους και μουσικές υπογράφουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του ως σήμερα.

Στην ομάδα των δημιουργών, προστίθεται ένα ακόμη πρόσωπο κλειδί. O κύριος Μάνος του τίτλου. Ο κύριος Μάνος της Ελληνικής ποίησης, των στίχων, των γραμμάτων. Ο Μάνος Ελευθερίου δίνει τους στίχους του σε πέντε από τα κομμάτια, ενώ στον δίσκο συμπεριλαμβάνεται και η δική του απαγγελία του κειμένου του «Θεατρικά Προγράμματα».

Μία εκ των βασικών ιδιαιτεροτήτων του δίσκου, η διάκριση τεσσάρων ενοτήτων. Ρεαλισμός, Έρωτας, Αυτογνωσία, Όνειρο. Άξονες φαινομενικά παράλληλοι, με μόνο σημείο τομής, εν τέλει, την ίδια την ζωή. «Αντέχω» λοιπόν ή αλλιώς Ρεαλισμός, σε μια διασκευή του ιταλικού «E Adesso Che tocca A Me». «Αντέχω την αγένεια, την φτήνια, την ασχήμια/Ανθρώπινα αγρίμια/ Και κάπως έτσι ζω.» Κοινή εκμυστήρευση , ή αν θέλετε κραυγή, που την πνίγει η βαρβαρότητα των καιρών, οι στίχοι της Λίνας Δημοπούλου. «Αντέχω, δεν ξέρω πως» και από μπροστά σου περνά φευγαλέα κάθε μικρή και μεγάλη δυσκολία. Στις παρυφές savvopoulos_maxairitsas_mouzourakis_live_2014_07_029του Ρεαλισμού θα συναντήσεις τα «10 γραμμάρια», την ιστορία του Βασίλη από την Πτολεμαΐδα που συνελήφθη για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, καθώς πάνω του βρέθηκαν 10 γραμμάρια χασίς. Για την συνέχεια, η δεύτερη διασκευή του δίσκου, το ντουέτο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με την Μάρθα Φριτζηλά στο «Ποιος Γιώργος», διασκευή του επίσης ιταλικού «Ce Georges».

Έτσι περίπου σβήνει ο Ρεαλισμός και δίνει την θέση του στον Έρωτα. Τρία κομμάτια εντάσσονται στην ενότητα του έρωτα, με τις τρεις πιο μελαγχολικές μουσικές του δίσκου να τα ντύνουν μουσικά. Στα «Μίλα της για μένα», «Δεν ξέρω αλήθεια τι αισθάνομαι για σένα» και «Μια τρύπα στον καιρό» η γεύση του έρωτα είναι γλυκόπικρη και οι μουσικές συνθέσεις του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα βαθιά συγκινητικές.

Στο ακαριαίο χτύπημα του έρωτα και σε όλες εκείνες τις πληγές που σου χαράζει, αφυπνίζεται η Αυτογνωσία, το δικό μου προσωπικά αγαπημένο κομμάτι του δίσκου. Συντροφιά θα σας κρατήσουν η «Νύχτα με τα θαύματα», η «Σιωπή» και το «Τι είμαι λοιπόν», με τις υπέροχες φωνές των Έρρικα Τζαφέστα και Ελισάβετ Καρατζόλη να συμπράττον πλάι στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στο δεύτερο και τρίτο αναφερθέν κομμάτι αντίστοιχα. Τρία κομμάτια διερευνητικά και απόλυτα ειλικρινή.

Φτάνει έτσι το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι του δίσκου, το Όνειρο, όπου η παρουσία του Μάνου Ελευθερίου είναι καταλυτική. Τα «Θεατρικά Προγράμματα», που ο ίδιος ο κ. Ελευθερίου απαγγέλει, αποτελούν το σήμα κατατεθέν, το σπάνιο διαμάντι του δίσκου. Το όνειρο γέννησε και τα «Με πήρε ο ύπνος στην καρέκλα», «Το μέλλον θα ρθει στην Συγγρού» κ’ «Γεύμα με τον Φράνς Κάφκα».

Ο νέος δίσκος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αποδεικνύει την απόλυτη αφοσίωση του τραγουδοποιού στο καλό ελληνικό τραγούδι. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία χρόνων, φροντίζει καθένας δίσκος του να ξεπερνά τους προηγούμενους. Το «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο» νιώθεις την ανάγκη να το ακούσεις παραπάνω από μια φορά. Τα κομμάτια, άλλωστε, που εμπεριέχονται δεν είναι  «εύκολα», εύπεπτα ή mainstream. Μα αισθάνομαι πως σου αφήνει την «πικρία» των καιρών, ακούγοντας μεμονωμένα τραγούδια του. Ίσως κάποια στιγμή να σε κουράσουν οι θλιμμένοι σκοποί, εκείνοι που με τους στίχους τους φωτογραφίζουν την πραγματικότητα ακριβώς όπως διαγράφεται στο μάτι. Από το δικό μου «ίσως» ως το δικό σου «βέβαια», μια ακρόαση δρόμος…

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω τα προσωπικά αγαπημένα μου, θα πρότεινα τα «Τι είμαι λοιπόν» και «Με πήρε ο ύπνος στην καρέκλα» με τις χαρακτηριστικές και αγαπημένες μελωδίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αλλά και το βαθιά ερωτικό «Δεν ξέρω αλήθεια τι αισθάνομαι για σένα» με τους τρομακτικά αληθινούς στίχους του Γιάννη Μαύρου. Ένας δίσκος που αξίζει να ακούσεις και ένας Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ακούραστος, που φροντίζει να κρατά αμείωτη την ποιότητα των δίσκων του!

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Δεν ξέρω αλήθεια τι αισθάνομαι για σένα
Κορόιδο πιάνομαι ή εισ’ ο άγγελος μου
Σε λένε κόλαση, έρωτα ή δύο σε ένα
Φλόγα από τα μάτια σου για το τσιγάρο δώς’ μου[/pull_quote_center]
(στίχοι: Γιάννης Μαύρος)

 

Τα τραγούδια του CD:

01. Αντέχω (E Adesso Che Tocca A Me)
02. Ποιος Γιώργος (Ce Georges)
03. Δέκα Γραμμάρια
04. Μια Τρύπα Στον Καιρό
05. Δεν Ξέρω Αλήθεια Τι Αισθάνομαι Για Σένα
06. Μίλα Της Για Μένα (Parle Lui De Moi)
07. Σιωπή
08. 9/7/12 – Η Νύχτα Με Τα Θαύματα (με την Έρρικα Τζαφέστα)
09. Τι Είμαι Λοιπόν (με την Ελισάβετ Καρατζόλη)
10. Θεατρικά Προγράμματα (αφήγηση Μάνος Ελευθερίου)
11. Με Πήρε Ο Ύπνος Στην Καρέκλα
12. Το Μέλλον Θα ‘Ρθει Στη Συγγρού
13. Γεύμα Με Τον Φράνς Κάφκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here