ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sony Music (4/2011)

Ολα τα τραγούδια κάπως έτσι γεννιούνται. Φτάνουν στα χείλη μέσα από μελωδικά συλλαβίσματα, σαν κελάηδισμα πουλιών. Αυτοσχέδιες συλλαβές που σα νότες παίρνουν τη θέση τους η μια πλάι στην άλλη φτιάχνοντας τις πρώτες  μελωδίες που θα γίνουν τραγούδια όταν μεγαλώσουν.

Αυτά τα «τα-ρι-ρα» που σιγοψυθίρησαν μελωδίες βγαλμένες μέσα από την ψυχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, μεγάλωσαν κι έγιναν επιτέλους τραγούδια. Τραγούδια που ζυμώνονταν χρόνια στα πιο βαθιά δωμάτια της καρδιάς, βρήκαν το θάρρος και το πείσμα να έρθουν στο φως.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο καινούργιο της album παρουσιάζει για πρώτη φορά τραγούδια πάνω σε δικές της μουσικές. Είχε την τύχη μέχρι τώρα να τραγουδήσει τραγούδια των πιο σημαντικών σύγχρονων της συνθετών. Το «Τα-ρι-ρα» είναι η πρώτη της συνθετική απόπειρα, γεμάτη τόλμη, αγάπη και ειλικρίνεια.

Δίπλα της βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μερικοί από τους σπουδαιότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς που της χάρισαν λόγια που ολοκλήρωσαν τα οχτώ τραγούδια του νέου της cd. Ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης, ο Vassilikos. Κάποιοι απ’ αυτούς έγραψαν για πρώτη φορά στίχους πάνω σε ξένη μελωδία. Μαζί τους και δύο από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, εκφραστές δύο διαφορετικών γενιών: o Θοδωρής Γκόνης και ο Νίκος Μωραΐτης.

Οι μελωδίες του «Τα-ρι-ρα» έχουν η καθεμία τη δική της αφετηρία. Από τον trip hop ήχο του «Τραγούδι», στον σχεδόν κινηματογραφικό ήχο που δίνουν τα έγχορδα στο «Μοσχολούλουδο». Τα rock Βαλκάνια είναι παρόντα στο «Χρώματα», ενώ η γλυκειά bossa nova του «33 Στροφές» με τον Henry Mancini ήχο του μας πάει πίσω στα αθώα κοσμοπολίτικα 60’s. Από την ίδια εποχή μοιάζει να φτάνει και το «Ονειρο», σαν να βολτάρει σε ανοιχτό αυτοκίνητο στην αιώνια Ανοιξη της Καλιφόρνια του ’60. Η δυνατή μελωδία του «Σκιές» μοιάζει να υπήρχε αιώνια έτσι όπως ξεδιπλώνεται στιγμή με τη στιγμή.

Η μπαλάντα «Γράμμα Σε Μένα» με τις a la Radiohead κιθάρες του βουτάει βαθιά σε ένα τοίχο ήχου και αναδύεται λουσμένο στα πιο εσωτερικά χρώματα για να συναντήσει στο φινάλε το νοσταλγικό βαλσάκι «Χαμένοι Στην Αγάπη».

Τώρα ξέρετε τι σημαίνει «Τα-ρι-ρα». Οπως ξέρετε και τι μουσικές κυκλοφορούν στην ψυχή και την καρδιά της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Κυκλοφορούν ελεύθερες για να μας κάνουν παρέα στα όνειρα και στα ταξίδια μας.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε δισκογραφική δουλειά από την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Μετά από το «Best of/Σαν ψέματα», η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει με ένα «Τα-ρι-ρα» σε μουσική εξ ολοκλήρου δική της. Στο μουσικό της ταξίδι την ακολουθούν σπουδαίοι δημιουργοί και φίλοι της, που της χαρίζουν τις λέξεις για τις μελωδίες της.

Εισαγωγικό κομμάτι του δίσκου αποτελεί το trip-hop, όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου, «Τραγούδι». Πρόκειται για ένα downtempo ηλεκτρονικό κομμάτι σε στίχους του Νίκου Ζούδιαρη, που ίσως όμως να μην ταιριάζει για εναρκτήριο κομμάτι ενός δίσκου καθώς εξ ορισμού είναι αρκετά άτονο. Δεύτερο στη σειρά είναι το «Μοσχολούλουδο» με τα λόγια του Θοδωρή Γκόνη. Ακολουθεί σχεδόν το ίδιο tempo με το «Τραγούδι», αν και στη συνέχεια αποκτά μια κάποια ένταση. Με μια ιδιαίτερη βαλκανική δυναμική έρχονται να ξεχωρίσουν τα «Χρώματα» σε στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου. Στη μέση ακριβώς του album βρίσκουμε τις «Σκιές», ένα τραγούδι-συνεργασία της Ελένης Τσαλιγοπούλου με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, που έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο και ακούγεται έντονα στα ραδιόφωνα. Ο Παύλος Παυλίδης προσφέρει στην ερμηνεύτρια τις λέξεις για ένα εύθυμο «Όνειρο», ενώ οι τόνοι ξαναπέφτουν τόσο στις «33 στροφές» όσο και στη μπαλάντα «Γράμμα σε μένα». Τέλος, ιδανικά στο κλείσιμο του CD ακούμε τους στίχους του Φοίβου Δεληβοριά στο «Χαμένοι στην αγάπη», ένα νοσταλγικό βαλς βγαλμένο από μια άλλη εποχή…

Το ένθετο του δίσκου είναι κάτι στο οποίο πρέπει απαραιτήτως να γίνει αναφορά. Το εξώφυλλο κοσμεί μια καρικατούρα της ερμηνεύτριας, ενώ δίπλα στους στίχους κάθε τραγουδιού που βρίσκουμε στο εσωτερικό, υπάρχουν αντίστοιχα σκίτσα του εκάστοτε στιχουργού! Το εύστοχο και χιουμοριστικό booklet συμπληρώνεται από δύο σημειώματα της ερμηνεύτριας, ένα στην αρχή και ένα ευχαριστήριο στο τέλος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του «Τα-ρι-ρα» είναι ότι πρόκειται για έναν δίσκο χαμηλών τόνων, που δείχνει στο μουσικό κοινό μια άλλη πλευρά της Ελένης Τσαλιγοπούλου, αυτή του συνθέτη. Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί η τιμή του εν λόγω δίσκου, που για οκτώ τραγούδια είναι αρκετά τσιμπημένη, δεδομένης και της οικονομικής και γενικότερης κρίσης. Κατά τα άλλα, το αποτέλεσμα είναι γενικά καλό, αν και κάποιοι ενδεχομένως να το βρουν μουσικά μονότονο, λόγω και των φτωχών σχετικά ενορχηστρώσεων. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια αξιόλογη συνθετικά προσπάθεια από την ερμηνεύτρια, που αν μη τι άλλο αξίζει της προσοχής μας.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Τραγούδι
02. Μοσχολούλουδο
03. Χρώματα
04. Οι σκιές
05. Το όνειρο
06. 33 στροφές
07. Γράμμα σε μένα
08. Χαμένοι στην αγάπη

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here