Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Λίγες μέρες μονάχα μας χωρίζουν από τον διαγωνισμό της Eurovision, και συγκεκριμένα από τον Α΄ ημιτελικό (8 Μαΐου), τον Β’ ημιτελικό (10 Μαΐου) και τον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στις 12 Μαΐου. Έχοντας παρουσιάσει ήδη τους αντιπάλους μας στον πρώτο ημιτελικό, με την Ελλάδα και την Γιάννα Τερζή να εμφανίζεται στην 14η θέση ενώ η Κύπρος με την Ελένη Φουρέιρα στην 19η θέση, ήρθε η στιγμή να δούμε τι κρύβει -ο μάλλον βαρετός, σε σχέση με τον πρώτο- δεύτερος ημιτελικός.

1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
O Alexander Rybak ξαναχτυπά. Ο Μr. Fairytale, που σάρωσε τα 12αρια το 2009, επιστρέφει, όχι για να νικήσει ( αυτό αποκλείεται, σας το υπογράφω!) αλλά για να δώσει μια αίγλη στον διαγωνισμό της Λισαβόνας, με το That’s how you write a song”. Ένα ευχάριστο, κάπως ιδιαίτερο ποπ κομμάτι, που δε σε χαλάει να το ακούσεις ή να το δεις, μιας που και στη συνέχεια δε θα υπάρξει και κάτι άλλο ώστε να πεις ότι αυτό θα περάσει απαρατήρητο. Σίγουρος τελικός για την Νορβηγία φέτος.

2.ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι φίλοι και γείτονες Ρουμάνοι, στέλνουν φέτος το συγκρότημα The humans  με το κομμάτι  ”Goodbye”. Ροκ πινελιές για την χώρα, που δε μας  έχει συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα. Η τραγουδίστρια σώζει την κατάσταση ξεκάθαρα, γιατί το κομμάτι δεν λέει και πολλά. Από τις ελάχιστες φορές που η χώρα φλερτάρει έντονα με τον αποκλεισμό.

3.ΣΕΡΒΙΑ
Προχωράμε στην Σερβία, και στον καθαρά βαλκανικό ήχο του ”Nova Deca”,  από τους Sanja Ilic & Balcanica. Ένας ήχος που έχει κουράσει πλέον – φρόντισε για αυτό ο Ζέλικο Γιοκσιμοβίτς- που δεν έχει κάτι να προσφέρει, πέραν από μια ωραία βαλκανική ατμόσφαιρα. Αυτό δεν αρκεί πια και πιθανό να μην προχωρήσει στην τελική βραδιά.

4.ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Είχαν ένα κομμάτι στον εθνικό τελικό τους, που ήταν ένα μικρό διαμαντάκι, Σαφέστατα και δε το επέλεξαν. Παρόλα αυτά μας στέλνουν τις Jessica & Jennifer Brenning με το κομμάτι  ”Who we are”. Δεν έχω να πω κάτι, παρά μόνο ότι μου έχει λείψει η Valentina Monetta! Γύρνα πίσω, το κοινό σου σε ζητά. Βαρετό, μπλεγμένο, χωρίς ταυτότητα κομμάτι και θλίβομαι γιατί κρύβω μια συμπάθεια για αυτό το κρατίδιο. Του χρόνου πάλι…

5.ΔΑΝΙΑ
Οι Vikings ξαναέρχονται! O Rasmusen  με το ”Higher Ground”, αυτό το μήνυμα προσπαθεί να μας περάσει. Ατμοσφαιρικό, σκανδιναβικό κομμάτι, με προδιαγραφές να περάσει τελικό. Σε κάποια σημεία, την αμαρτία μου θα σας την εξομολογηθώ, μου θύμισε Μιχάλη Ρακιντζή και την αλησμόνητη συμμετοχή μας. Σκιάχτηκα λίγο…

6.ΡΩΣΙΑ
Το μήλον της έριδος πέρσι, ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ύστερα από την απαγόρευση της οικοδέσποινας να συμμετάσχει, επιστρέφει επίσημα φέτος. Η Julia Samoylova ,με το κομμάτι  ”I won’t break”, θα προσπαθήσει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί , προκειμένου , για πρώτη φορά στα χρονικά η Ρωσία να μην αποκλειστεί. Μια κοπέλα ,με ειδικές ανάγκες,  δεν φαίνεται στο video clip, την όποια όμως θα την κρίνω ως διαγωνιζόμενη. Δεν μου λέει τίποτα το κομμάτι, αδιάφορο, άνευρο. Θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πως θα στηθεί τηλεοπτικά πάνω στη σκηνή.

7. ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Η χώρα γλυκάθηκε πέρσι με την τρίτη θέση που κατέλαβε, και φέτος έστειλε το βαρύ πυροβολικό Phillip Kirkorov, για να τους πάει ψηλά. Οι Doredos με το γυρισμένο στην Σαντορίνη  ”Lucky day”, δεν ξεφεύγουν και πολύ από την περσινή συνταγή. Κέφι, μπρίο, ζωντάνια, λίγο κιτς ( κανέναν δεν έβλαψε), θα χορευτεί στο στάδιο αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει και πολλά. Έτσι λέγαμε και για το περσινό φυσικά, και είδατε που κατέληξε.

8. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εδώ έχουμε έναν εξωφρενικά περίεργο συνδυασμό. Ροκ κομμάτι με country πινελιές, που εμένα προσωπικά, όχι μόνο δε μου αρέσει, αλλά απορώ πως είναι τόσο ψηλά στα στοιχήματα. Waylon και ” Outlaw in’ em”, και πραγματικά… τα συμπεράσματα δικά σας! Και το πιο εκνευριστικό είναι ότι σίγουρα θα περάσει τελικό.

9. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αλλάζουμε ύφος και ήπειρο, και πάμε στο χαϊδεμένο παιδί των επιτροπών την Αυστραλία, με την Jessica Mauboy και το τραγούδι We got love”. Μια αψεγάδιαστη φωνή, που δεν έχει απογοητεύσει σε κανένα live, όπου και αν έχει εμφανιστεί. Μια μέτρια μπαλάντα , για τα δικά μου γούστα, με δυνατές στιγμές, που όμως θα βασιλέψει ανάμεσα στους μονόφθαλμους του δευτέρου ημιτελικού και δικαίως. Τολμώ να πω, ότι ίσως και να τερματίσει πρώτη στον ημιτελικό της.

10.ΓΕΩΡΓΙΑ
Το συγκρότημα Iriaio, με το τραγούδι ”For you” θα εκπροσωπήσει την Γεωργία στον διαγωνισμό. Τι να πούμε εδώ… νομίζω ότι δεν έχω λόγια πραγματικά. Αν περάσει στον τελικό, θα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σύγχρονο θαύμα. Το θέμα είναι αν πιστεύουμε ότι γίνονται θαύματα στις μέρες μας. Το μόνο θετικό είναι ότι σαν χώρα συμβάλλει στην ποικιλομορφία του διαγωνισμού.

11.ΠΟΛΩΝΙΑ
Δεν έχει δει ποτέ την χαρά της πρωτιάς και έτσι όπως πάει , ούτε φέτος υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Οι Gromee ft Lukas Meijer με το ποπ κομμάτι ‘Light me up”, θα κάνουν σίγουρα πανικό σε πολωνικά club, γιατί το τραγούδι τους για εκεί είναι ότι πρέπει. Τώρα στη σκηνή της Eurovision, δεν νομίζω ότι θα έχουν κάποια τύχη.

12.ΜΑΛΤΑ
Η βασίλισσα της μπαλάντας, η Μάλτα, στέλνει την Christabelle, χωρίς κανένα ”Taboo”! Με ομοφωνία κοινού και επιτροπής, θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία, με μια κλισέ μπαλάντα αλλά συνάμα και λίγο πιασάρικη. Ο στίχος, θαρρώ πως είναι λίγο μέτριος – επιεικής φάνηκα!-, αλλά σε αυτόν τον ημιτελικό, όλα είναι πιθανά.

13.ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ντροπή μου, που κακολόγησα πιο πάνω την Γεωργία…υπάρχουν και χειρότερα. Όπως εδώ, οι AWS, με το τραγούδι τους Viszlat nyar”, στην γλώσσα της χώρας εξολοκλήρου. Με δυο λέξεις μπορώ να περιγράψω το κομμάτι : rock ηχορύπανση. Ήδη εκτίμησα την Γεωργία.

14. ΛΕΤΟΝΙΑ
Από το πουθενά, βρήκα κομμάτι, που να θέλω να περάσει στον τελικό του Σαββάτου. Μια καλή αντιγραφή ατμόσφαιρας από την ταινία ”Fifty shades of grey”, και η Laura Rizzotto με το ” Funny girl” , μόνη με ένα κόκκινο φόρεμα, να προσπαθεί να μας πείσει ότι δικαιούται να περάσει. Έχει δίκιο το κορίτσι!

15. ΣΟΥΗΔΙΑ
Από τις ελάχιστες χρονιές, που το τραγούδι της χώρας δεν συζητιέται. Και αυτό ήδη για αυτούς, θεωρείται αποτυχία. Ο Benjamin Ingrosso  , θα ερμηνεύσει το ”Dance you off”‘. Ποπ, σύνηθες, σουηδικό κομμάτι, με έναν ωραίο 20χρόνο, και μια συνταγή που κούρασε πλέον, από την wannabe βασίλισσα του διαγωνισμού. Τίποτα το ιδιαίτερο. Αν βρισκόταν στον πρώτο ημιτελικό, θα μπορούσε και να περάσει απαρατήρητο.

16.ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Για παγετό, Inje”, θα μας μιλήσει ο Vanja Radovanovic, εκ μέρους του Μαυροβουνίου. Χωρίς πολλά πολλά, απλά και ξεκάθαρα, έχουμε μια κλασσική βαλκανική μπαλάντα. Ίσως με ένα ενδιαφέρον σκηνικό και στήσιμο, να καταφέρει να τρυπώσει στον τελικό.

17.ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Girls power! H Lea Sirk με το τραγούδι ”Hvala, ne!”, μας τραγουδά ”ευχαριστώ,όχι!”. Φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο, θα πάρει σαν απάντηση, από το κοινό, και δε θα ψηφιστεί. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά εντυπωσιακή εμφανισιακά, με ένα ποπ- rnb κομμάτι, που δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει και παρά πολλά.

18.ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την αυλαία κλείνει, ο Melovin, κακή απομίμηση του Merilyn Manson, με το κομμάτι Under tha ladder”.  Το κομμάτι, δυνατό, θα κάτσεις να το ακούσεις. Η χώρα, φουλ από συμμαχίες. Ο ερμηνευτής, προσωπικά, μου είναι κάπως αντιπαθής. Αλλά επειδή μιλάμε για την Ουκρανία, έχει στο τσεπάκι του , το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Και αυτός ήταν ο δεύτερος ημιτελικός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες πρόβες έχουν ξεκινήσει από χτες, με τις χώρες του Α΄ ημιτελικού. Η Ελλάδα σήμερα στις 2 το μεσημέρι έχει την πρώτη της πρόβα ενώ η Κύπρος, στις 7 το απόγευμα. Επειδή, ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη και σαφή σκηνική εικόνα, αφού απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, και δίνονται σε αέρα μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα, θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις πρόβες, που θα ξεκινήσουν να φαίνονται ολοκληρωμένες.

Μείνετε συντονισμένοι, στο MusicCorner gr, γιατί φέτος θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τον διαγωνισμό…

Δείτε επίσης:
Ακούστε τα τραγούδια των “Big-5″ και της διοργανώτριας Πορτογαλίας
Τα τραγούδια του Α’ Ημιτελικού (α’ μέρος)
Τα τραγούδια του Α’ Ημιτελικού (β’ μέρος)
Τα τραγούδια του Α’ Ημιτελικού (γ’ μέρος)
Τα τραγούδια του Α’ Ημιτελικού (δ’ μέρος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here