ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (4/2011)

Ο νέος τραγουδοποιός Γιάννης Σπύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτμο. Τα πρώτα εγχειρήματα παραγωγής μουσικών συνθέσεων ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία, σε συνεργασία με φίλους, η πρώτη του όμως επαγγελματική επαφή με τον χώρο της μουσικής, ήταν το 2000 με το συγκρότημα ΠΑΖΛ, στα πλήκτρα. Παράλληλα σπούδασε γραφιστική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Έκτοτε συνεχίζει να ασχολείται με την μουσική, γράφοντας και μελοποιώντας τραγούδια, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τις γνώσεις του πάνω στην ενορχήστρωση. Το αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η δημιουργία ενός άλμπουμ με την προσωπική του σφραγίδα, όπου ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί “πτυχιακή εξωστρέφειας”.

Το cd «Καθένας έχει ένα δικό του χάρτη» είναι η πρώτη δισκογραφική του κατάθεση. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, στα οποία ο Γιάννης Σπύρου γράφει, μελοποιεί και ενορχηστρώνει ο ίδιος τα τραγούδια του, με γνώμονα την ικανοποίηση της αισθητικής του αντίληψης. Θίγει θέματα που απασχολούν όλους, μέσα από μία αισιόδοξη οπτική γωνία,  ευελπιστώντας να μοιραστεί τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του, με όσους αναγνωρίσουν ένα δικό τους κομμάτι να εκφράζεται μέσα από αυτό το άλμπουμ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος – k.alexakos@musiccorner.gr

Ο Γιάννης Σπύρου είναι ένας νέος καλλιτέχνης από την Πάτμο που όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, ασχολείται με τη μουσική από το 2000. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος όμως, βγήκε μόλις φέτος με τίτλο “Καθένας Έχει Το Δικό Του Χάρτη” και όπως βλέπω στο ένθετο του δίσκου, εκτός από τους στίχους και τη μουσική, έχει αναλάβει και όλα τα μουσικά όργανα καθώς και την ηχογράφηση. Σίγουρα λοιπόν αυτός ο δίσκος φέρει το δικό του στίγμα και αποτύπωμα.

Ο δίσκος οφείλω να ομολογήσω με εξέπληξε θετικά από την αρχή, καθώς δεν είχε σχέση με τίποτα από αυτά που περίμενα να ακούσω και κακώς φοβόμουν να πατήσω το “play” τόσες μέρες! Η μουσική του Γιάννη κινείται κάπου ανάμεσα στο ελληνικό ροκ και στην ηλεκτρονική (ίσως και ambient) μουσική. Σε όλο το δίσκο, κυριαρχεί μια μελαγχολική διάθεση που σίγουρα προϋποθέτει και την ανάλογη ψυχολογία από τον ακροατή για να νιώσει τη μουσική του στο βέλτιστο βαθμό. Σε αρκετά σημεία, θα μπορούσα να πω, ότι μου ήρθε στο μυαλό η μουσική και το ύφος του Παύλου Παυλίδη, οπότε θα πρότεινα στους οπαδούς της μουσικής του, να ρίξουν μια ματιά στο δίσκο αυτό.

Ο στίχος κινείται στα ίδια πλαίσια με τη μουσική και σε συνδυασμό με τη βαριά φωνή του Γιάννη δημιουργούν ένα αρκετά καταθλιπτικό σκηνικό, που είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωμα μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα. Τραγούδια για σκέψη και περισυλλογή θα έλεγα, που δύσκολα συναντάμε στην ελληνική μουσική σκηνή. Σίγουρα ο Γιάννης Σπύρου έχει τις προοπτικές να εδραιώσει το όνομα του στο χώρο και είμαι σίγουρος πως σε κάποια χρόνια μπορούμε να έχουμε φοβερά τραγούδια από μέρους του…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Άνοιξη

02. Ταξίδια
03. Τρελός
04. Χόρεψε
05. Δεν είναι δύσκολο
06. Τσίρκο
07. Αγάπη
08. Όλα αλλάξανε
09. Εσένα
10. Χωρίς εσένα

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here