Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

  • Καλημέρα σας, υπερήφανοι κι αλύγιστοι Έλληνες. Που μπορεί να σας ΕΝΦΙΑ-λωσαν, να σας κόψανε το μισθό και τη σύνταξη, να σας βάλανε να πληρώνετε ενοίκιο ακόμα και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, αλλά εσείς αγέρωχοι και δυνατοί, εξακολουθείτε να είστε όρθιοι και να μη το βάζετε κάτω. Άλλωστε, το είπε και ο Αντωνάκης -ο οποίος ως γνωστόν μιλάει με το Θεό: «Διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα για την έξοδο από την κρίση». Εγώ δεν αμφιβάλλω. Εξαρτάται όμως με τι μέσο προσπαθείς να διανύσεις την απόσταση. Γιατί όπως και να το κάνουμε, άλλο να οδηγείς Πόρσε κι άλλο …αραμπά! Μεταφορικά μέσα και τα δύο, σε παν εκεί που θέλεις, αλλά το ζήτημα είναι σε πόσο χρόνο…

kare_tou_tasou_2014_11_14_01

  • Να λοιπόν που βρέθηκε και ο σκελετός του νεκρού στον τάφο της Αμφίπολης. Κι αρχίζει τώρα το πανηγύρι αναφορικά με το ποιος είναι, πότε έζησε, τι έτρωγε κλπ. Θυμάστε την …ΕΝΦΙΑπολη που σας έλεγα σε παλαιότερη στήλη; Όταν μετά από χιλιάδες χρόνια θα βρούνε κάτι ανάλογο στη συγκεκριμένη περιοχή, δε θα χρειαστεί να ψάξουν όλα τα παραπάνω, αφού θα είναι φως φανάρι ότι ο τεθνεώς (sic) ανήκε στη «μνημονιακή εποχή». Έτρωγε μόνο όσπρια -αν τα έβρισκε κι αυτά-, στηνόταν στην ουρά στα κατά τόπους συσσίτια των διαφόρων ενοριών και στις χειρότερες ημέρες, την έβγαζε με αέρα κοπανιστό. Ούτε καν ως ανακάλυψη θα θεωρηθεί…
  • Εγώ όμως, σας έχω σε παγκόσμια αποκλειστικότητα τους λόγους για την πρεμούρα που έχει πιάσει άπαντες ώστε να μάθουν τα στοιχεία του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Μην ακούτε την παραπληροφόρηση των συστημικών μέσων που παίζουν παιχνίδια στη πλάτη του φτωχού λαού και των παραγωγικών τάξεων. Σιγά να μην ενδιαφέρονται αν ήταν στρατηγός, ανθυπολοχαγός ή διμοιρίτης. Θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την ηλικία του, ώστε …να υπολογίσουν τον ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, τον φόρο εισοδήματος κλπ που θα πρέπει να πληρώσουν οι επίγονοί του, μιας κι ο ίδιος είναι μάλλον αδύνατο να το κάνει! Και μάλιστα, αναδρομικά και με τόκο…!

kare_tou_tasou_2014_11_14_02

  • Σου λέει το σοφό κράτος: «Πώς την είδες δηλαδή, ρε φίλε; Θα κάθεσαι αραχτός 2.500 και βάλε χρόνια μέσα στην κατακόμβη χωρίς να πληρώνεις φώτα, νερά, φόρους, χαράτσια κλπ; Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Εδώ υπάρχουν νόμοι, δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Πάρε λοιπόν ένα Ε9 κι άρχισε να το συμπληρώνεις». Αυτό θα πει πυγμή. Όχι παίζουμε. Διότι λέγω, πώς θα πατάξουμε επιτέλους τον εφιάλτη της φοροδιαφυγής; Πώς θα μπει κι ένα φράγκο στα ταμεία; Εδώ πληρώνανε συντάξεις σε πεθαμένους κι άφηναν αφορολόγητους τους …τάφους. Να λοιπόν που ήλθε η στιγμή να μπει μια τάξη σ’ αυτό το χάος. Ποιος σας είπε δηλαδή ότι δεν υπάρχει κράτος; Υπάρχει και μάλιστα με κάτι …κοχόνες να (με το συμπάθιο)!
  • Δεν ξέρω εσείς, εγώ πάντως τη Δούκισσα τη συμπαθώ. Κι επιπλέον, λατρεύω τον πατέρα της και τα τραγούδια του από μικρό παιδί, αλλά κυρίως για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ωραίο κορίτσι, σοβαρό, σεμνό, μέχρι και «μη μου άπτου» θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις. Επειδή λοιπόν φαίνεται ότι η κοπέλα αγαπά τη μάθηση, είναι φυσικό να έχει και τις απορίες της. Όπως για παράδειγμα, αυτή που εξέφρασε την περασμένη Κυριακή στο «Sleeping», εεε συγνώμη, «Dancing with the stars» ήθελα να πω. Ήθελε να μάθει ποιος σκότωσε την Ιουλιέτα. Ναι ρε παιδιά, τη γνωστή Ιουλιέτα, του Σαίξπηρ. Ήταν που ήταν «παγωμένο» το στούντιο, ακούστηκε κι αυτό κι «έδεσε το γλυκό»

kare_tou_tasou_2014_11_14_03

  • Κάτσε λοιπόν Δουκισσάκι μου, να σου πω πώς έχει το πράγμα. Εμένα άκουε (που έλεγε και η Λωξάντρα). Η Ιουλιέτα από μικρή ήταν καλομαθημένη. Άπλας και φραγκάτος ο Καπουλέτος, την είχε στα όπα-όπα και δεν της στέρησε ποτέ το παραμικρό. Χρυσαφικά ήθελε; Όλο το κοσμηματοπωλείο στα πόδια της. Φορέματα; Νοίκιαζε όλη τη μπουτίκ. Τι ήταν όμως να της κάνει δώρο μια βδομάδα διακοπών στην Καραϊβική; Ένα βράδυ όπως κολυμπούσε αμέριμνη -ο Ρωμαίος είχε πάει σ’ ένα after και θα πήγαινε μετά κι εκείνη εκεί-, ξαφνικά όρμησε ένας καρχαρίας και την έκανε μια μπουκιά. Δεν πρόλαβε ούτε να φωνάξει η δόλια. Κι έζησαν αυτοί καλά και ο Σαίξπηρ …τρίζει (τα κόκαλά του) από καθαριότητα!
  • Καλέ τα μάθατε; Η Τίνα η γλωσσοφιλ-ούσα έγραψε βιβλίο, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε κιόλας. Τύφλα να ‘χουν η Χρυσηίδα Δημουλίδου, η Λένα Μαντά, η Άλκη Ζέη και τα υπόλοιπα «γατάκια» που νομίζουν ότι γράφουν και το παίζουν «κάποιες». Η αγαπητή μας Τίνα κυρίες και κύριοι, τις έχει όλες «μία χόρτα» που έλεγε κι ο Χρήστος ο Σωτηρακόπουλος την εποχή που ήταν «δάσκαλός» μου στο επάγγελμα. Μιλάμε τώρα για το σπουδαιότερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών (χειμώνα, άνοιξης κλπ). Διάβασα λίγα αποσπάσματα στο διαδίκτυο και κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι βρίσκομαι μπροστά στο συγγραφικό θαύμα του 21ου αιώνα.

kare_tou_tasou_2014_11_14_04

  • Σας δίνω ενδεικτικά δύο παραδείγματα: Η μητέρα της ηρωίδας, βγαίνει για καφέ με μια παλιά συμφοιτήτριά της. Λίγο παρακάτω, μαθαίνουμε ότι έχει τελειώσει απλώς ένα εξατάξιο γυμνάσιο -η μητέρα. Και πριν βιαστείτε ν’ αρχίσετε τα «γιούχα», πού ξέρετε εσείς αν εκείνα τα χρόνια κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο γυμνάσιο, δεν γίνονταν και πανεπιστημιακά μαθήματα; Ε; Παράδειγμα δεύτερο: Τη μια στιγμή, ο οδηγός είναι νεόκοπος -που σημαίνει ότι μόλις πήρε το δίπλωμα. Δυο-τρεις μέρες μετά, έχει μεταβληθεί σε έμπειρο οδηγό, κανονικός «Ιππότης της ασφάλτου» δηλαδή -για να θυμηθούμε και τα νιάτα μας. Και τι φταίει η Τίνα, αν οι διορθωτές είχαν απεργία τη μέρα που παρέδωσε αυτό το αριστουργηματικό πόνημα;
  • Φυσικά, ούτε αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να λείψει η ενότητα «Κουλτούρα να φύγουμε», η οποία αποτελεί μια κοιτίδα πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ήθους μέσα στη σύγχυση που επικρατεί στο διαδίκτυο. Σήμερα, θα δούμε μέχρι ποιου σημείου μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο η οικονομική κρίση. Ακόμα και να υποκύψει στις «ορέξεις» μιας …μεγαλούτσικης αλλά αρκετά ευκατάστατης κυρίας, ούτως ώστε να πληρώσει τα χρέη που τον κυνηγούν. Παρακαλώ, πριν το ακούσετε, φροντίστε να έχετε δίπλα σας κάμποσα πακέτα χαρτομάντιλα!

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here