Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

  • Πανελληνίδες, πανέλληνες, πανελληνόπουλα, Αθηναίες, Αθηναίοι, Θράκες και Μακεδόνες, Κρήτες και Επτανήσιοι, Θηβαίοι και Δωδεκανήσιοι, Σαλαμίνιοι και Αχαιοί, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, Πομάκοι και Ακαρνάνες, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, ουίτ τριαλαριραρόμ, καλημέρα σας. Όχι, δε μας έχει στρίψει εντελώς. Ακόμα τουλάχιστον. Απλώς, η κατ’ επανάληψη ακρόαση δίσκων του Χάρρυ Κλυνν, δημιουργεί τις παρενέργειες που διαπιστώσατε παραπάνω. Τι γίνεται; Πώς πάμε; Με την όπισθεν, θα μου πείτε… Αν κι έτσι όπως μας καταντήσανε, ούτε κι αυτό θα γίνεται σε λίγο. Με τα τέλη κυκλοφορίας να φτάνουν στο …Θεό, θα πέσει συλλογή πινακίδων στις εφορίες, που θα πάει καπνός. Συνεπώς, πώς να κάνεις όπισθεν χωρίς πινακίδες; Ακόμα κι αυτό θα φορολογήσουν, να μου το θυμηθείτε…
  • Πάνε και τα περίπτερα λοιπόν. Καταργούνται κι αυτά. Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς περιπτεράδες; Διότι, η μαγεία και η γοητεία του να κάθεσαι στην ουρά και να περιμένεις να πάρεις ένα πακέτο τσιγάρα από ένα παππούλη κρυμμένο πίσω από ένα μικρό παραθυράκι, που ίσα-ίσα χωρά το χέρι του για να σου δώσει τα ρέστα, δε συγκρίνεται με καμία άλλη. Ε, ρε χρόνια… Πηγαίναμε στο περίπτερο και λέγαμε: «Δώσε μια «Σπορ του βορρά», ένα «Τρίποντο» κι ένα (μάρκα τσιγάρων που προτιμούσε ο καθένας)». Κι έσκυβε ο φουκαράς να τα βγάλει από τη στοίβα για να τα δώσει και να εξασφαλίσει τις πενταροδεκάρες του ποσοστού από τις πωλήσεις.
  • Θυμάμαι που όταν ήμασταν πιτσιρίκια, κάναμε το εξής αστείο στους περιπτεράδες: «Ένα ταχυδρόμο και μία γυναίκα. Πόσα περιοδικά ζήτησα»; Και σκάγαμε στα γέλια όταν τους μπερδεύαμε και δε μπορούσανε να δώσουν τη σωστή απάντηση, ειδικά οι γηραιότεροι (και ανάπηροι πολέμου οι περισσότεροι). Οι παλαιότεροι δεν τα λέγανε περίπτερα, αλλά κιόσκια. Όπως και να τα αποκαλούσαν, αναμφισβήτητα έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Ελλάδα των τελευταίων 120 χρόνων. Σήματα κατατεθέντα, βρε παιδί μου. Άντε να δούμε τώρα με τι θα τα αντικαταστήσουν. Και όταν περάσουν τα χρόνια, θα σκεφτόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που είπαμε σε κάποιον: «Πετάξου μέχρι το περίπτερο και πάρε μου μια εφημερίδα κι ένα κουτί σπίρτα»…
  • Όπως ξέρετε, η στήλη είναι ένας σταθμός λόγου, τέχνης και κουλτούρας. Μιλάμε για πολύ «κουλτούρα να φύγουμε», όπως θα ‘λεγε και ο Χάρρυ Κλυνν. Όμως, παράλληλα έχει κι εκπαιδευτικό ρόλο κι επειδή θέλει να έχει μορφωμένους και «ψαγμένους» αναγνώστες, σήμερα θα σας μάθει τη χρησιμότητα του πορτοκαλιού στην καθημερινή ζωή μας. Επειδή ψαχνόμαστε πριν από σας για σας, ακούσαμε στην τηλεόραση τη σχετική πολύ χρήσιμη ενημέρωση, από μια κοπέλα με τεράστια μόρφωση και κυρίως, σωστά ελληνικά. Την καταγράψαμε λέξη προς λέξη και σας την παρουσιάζουμε ακριβώς όπως προβλήθηκε στη μικρή οθόνη. Δεν αλλάξαμε ούτε κόμμα. Διότι, εμείς εδώ επιτελούμε κοινωνικό έργο, αγαπητοί μου συμπατριώτες…

kare_2015_10_16_orange_005

  • Δώστε βάση και προσοχή λοιπόν, μπας και ξεστραβωθείτε: “Φίλοι μου, το πορτοκάλι ανήκει στα εσπεριδοειδές κι έχει συγγένεια με το γκρέι φρουτ και το μανταρίνι. Περιέχει ποτάσιο, ψευδάργυο και μας βοηθάει μεταξύ άλλων στη βροχίτιδα και στο άσμα. Επίσης, επειδή περιέχει θηλυκό οξύ, βοηθάει και στη σεξουαλικότητα (Σ. Σ. ακούτε μερικοί-μερικοί, που βλέπετε πορτοκάλια και ξινίζετε τα μούτρα σας;). Επιπλέον, τα αντιξειοδωτικά που περιέχει, παίζουνε σημαντικό ρόλο στο να προλάβουμε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του δέρματος και του πνεύματος. Επίσης, το αιθέριο έλεος από τα φύλλα του, χρησιμοποιείται σε όλα τα αφρόλουτρα“. Το καταλάβατε, ή θέλετε να κάνω και κακά;
  • Ας κάνουμε και μια επανάληψη, για να τα εμπεδώσουμε. Όταν πίνετε …γκρέι φρουτ, να ξέρετε ότι αυτό συγγενεύει με το πορτοκάλι. Μη σας ξεγελά το “γκρέι”, κόλπο του σκηνοθέτη είναι. Το χρώμα είναι πορτοκαλί, μη νοιάζεστε κι αναρωτιέστε. Επίσης, μάθαμε ότι το …θηλυκό οξύ που κρύβει μέσα του, μας κάνει «τούρμπο» …γενικώς, ενώ για να προλάβουμε τον καρκίνο του …πνεύματος, πρέπει να πίνουμε πολλές πορτοκαλάδες, διότι το εν λόγω φρούτο περιέχει πολλά …αντιξειοδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη. Και τέλος, όταν απολαμβάνετε το μπάνιο σας βυθισμένοι στο αφρόλουτρο, να ξέρετε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό περιέχει …αιθέριο έλεος από τα φύλλα του πορτοκαλιού. Έλεος δηλαδή, τι δεν καταλαβαίνετε; Ανοίξτε και καμιά τηλεόραση να μορφωθείτε πια!
    ——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…
*** Το παρόν άρθρο απηχεί μόνο τις απόψεις του συντάκτη οι οποίες δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις θέσεις του MusicCorner.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here