Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

  • Καλημέρα στους Έλληνες απανταχού. Καλημέρα στους φορτηγατζήδες, στους φανοποιούς, στους γκαραζιέρηδες, στους φουρνάρηδες, στους παντοπώλες, στους εργαζόμενους σε ταρσανάδες και ναυπηγεία, στους μανάβηδες, στους κρεοπώλες, στους πωλητές ειδών προικός, στους σαλαμέμπορους, στους καθηγητές μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης, στους οδοκαθαριστές, στους γαλατάδες, στους περιπτεράδες, στους οδηγούς λεωφορείων (αστικών και ΚΤΕΛ), στους ζαχαροπλάστες, στους ανέργους, στους ταμίες σούπερ μάρκετ και γενικότερα στον κάθε έναν από μας που παλεύει νυχθημερόν με τα προβλήματα της καθημερινότητας…
  • Τι δηλαδή, μόνον ο κύριος Νίκος Κωνσταντινίδης -φαντάζομαι ότι μέσω των «Ράδιο Αρβύλα» τον ξέρετε όλοι- θα καλημερίζει κατά τέτοιο τρόπο τους τηλεθεατές της εκπομπής του; Θα το κάνω κι εγώ για τους αναγνώστες μου. Γιατί τη στήλη αυτή, τη διαβάζουν οι άνθρωποι του μόχθου. Οι άνθρωποι που από το ξημέρωμα ως τα μεσάνυχτα δίνουν μάχη για να κρατήσουν όρθιο το σπιτικό τους. Επί τούτου είμαστε εμείς εδώ, για να τους δίνουμε κουράγιο και να προσπαθούμε να δημιουργούμε στο πρόσωπό τους μια μυϊκή σύσπαση που στην καθομιλουμένη ονομάζεται χαμόγελο. Για σένα, φίλε μεροκαματιάρη φτιάξαμε τούτη δω τη γωνιά…
  • Τι σας έχω σήμερα, τι σας έχω. Λοιπόν, ξέρατε εσείς ότι υπάρχει το «κοτόπουλο-τούμπανο»; Εγώ να σας πω την αλήθεια μου, χαμπάρι δεν είχα. Έπρεπε να έλθει η Νίτσα, η προσωποποίηση της μόρφωσης και της διάνοιας, για να το μάθω κι αυτό. Για να καταλάβετε τι άσχετος που ήμουν τόσα χρόνια, στην πρώτη μου επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μετά το σημαντικό πράγμα που έμαθα, ζήτησα ένα κοτόπουλο-τούμπανο κι αμέσως η υπάλληλος μου το έδωσε. Ούτε απορία, ούτε περίεργο βλέμμα, ούτε τίποτε. Άρα, ο όρος υπάρχει εδώ και δεκαετίες και μόνον εγώ κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου. Η ντροπή μου, δεν περιγράφεται…

kare_tou_tasou_2014_11_28_chicken

  • Τι είναι όμως το «τούμπανο» και ποια σχέση έχει με το κοτόπουλο; Πρόκειται για την ερμηνεία της συγκοπτόμενης λέξης «τυποποιημένο», η οποία υπάρχει στην ετικέτα στην πίσω πλευρά της συσκευασίας του πουλερικού. Δηλαδή, αντί να γραφτεί όλη η λέξη που είναι μεγάλη και δε χωράει στην ετικέτα, γράφεται με μια κάθετη γραμμή στη μέση. Πώς λέμε λόγου χάρη «Θεσ/νίκη»; Αυτό δεν είναι το ερώτημα «θες νίκη», αλλά η συγκοπτόμενη εκδοχή της λέξης «Θεσσαλονίκη». Έτσι λοιπόν γίνεται και με το κοτόπουλο. Βεβαίως, δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει την κάθε λέξη όπως θέλει.
  • Για ελάτε όμως λίγο και στη θέση της Νίτσας. Πού να ξέρει η κοπέλα τι σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός για το κοτόπουλο, όταν όλη την ημέρα έχει να κάνει χίλια δυο χρήσιμα και σημαντικά πράγματα; Να βάψει νύχια, να διαλέξει τι αυτοκίνητο θ’ αγοράσει αυτή την εβδομάδα, να πάει κομμωτήριο, να ψάξει στις ντουλάπες της ποια τσάντα ταιριάζει με φουξ-λεοπαρδαλέ φόρεμα, να βρει και τα ανάλογα παπούτσια από τις εκατοντάδες που έχει, να διαλέξει ποιο μπριγιάν θα βάλει για να τη φωτογραφίσουν εκεί που θα πάει… Αφήστε, σκέτη ταλαιπωρία. Και μετά από τέτοιες κοπιαστικές και ψυχοφθόρες δραστηριότητες, έχετε και την απαίτηση να μπορεί να διαβάσει σωστά τη λέξη «τυποποιημένο» …συγκομμένη;

kare_tou_tasou_2014_11_28_woman_super_market

  • Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά η -κόρη-του-μπαμπά-της- Λίτσα επανήλθε στις τηλεοπτικές οθόνες μας. Η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε πάρα πολύ την έλλειψή της όλον αυτό τον καιρό, όμως πλέον μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Για να πω και του στραβού το δίκιο, οι καλεσμένοι της είναι όλοι εκλεκτοί. Ένας κι ένας. Σημαντικότατοι άνθρωποι της τέχνης, οι οποίοι δεν εμφανίζονται συχνά στην τηλεόραση κι όταν το κάνουν, έχουνε πάντοτε κάτι να πουν. Όμως, όταν έχουν απέναντί τους έναν «οικοδεσπότη» ο οποίος είναι φανερά εκτός κλίματος και από χίλια μέτρα μακριά «αδιάβαστος» περί των «φιλοξενούμενων», τότε πάει στράφι όλη η ιστορία…
  • Το τραγικό όμως δεν είναι -μόνο- αυτό. Και η δημοσιογραφική ομάδα η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να στηρίζει το όλο οικοδόμημα, είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. Το παρακάτω χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα σας πείσει περί αυτού: Μέσα σ’ ένα βίντεο μόλις δύο λεπτών, ο Σταύρος Ξενίδης έγινε Γιάννης Ξενίδης, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, Αλέξανδρος Ραγκάβης, ο Αλέξης Πάρνης, Αλέξης Παρνής και η Μπέτυ Βαλάση, Μπέσυ Βαλάση. Κι όλα αυτά -επαναλαμβάνω- μέσα σε μόλις ένα δίλεπτο! Δουλειά του ποδαριού με άλλα λόγια, ή αλλιώς η προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο της. Πραγματικά κρίμα, γιατί ορισμένα πρόσωπα επιβάλλεται να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση…
  • Σας έλειψε ε; Το ξέρω, το ξέρω. Όμως, σήμερα βρίσκεται και πάλι ενώπιόν σας. Ο λόγος για την ενότητα «Κουλτούρα να φύγουμε», η οποία «ξεκουράστηκε» μια βδομάδα και δεχθήκαμε καταιγισμό τηλεφώνων, μηνυμάτων, επιστολών κλπ, με τα οποία μας ζητούσατε το λόγο αυτής της έλλειψης. Μόνο διάβημα στο υπουργείο Εσωτερικών δεν έγινε. Να όμως που είναι ξανά κοντά σας. Και μάλιστα, με πολύ σπορ διάθεση. Επειδή λοιπόν ο αθλητισμός είναι πάνω απ’ όλα υγεία κι εν συνεχεία ευεξία, διαλέξαμε ένα ευγενές άθλημα όπως το τένις και βρήκαμε τον καλύτερο δάσκαλο για να σας μάθει τα πρώτα βασικά. Κυρίες και κύριοι, ο Γιώργος Χριστέλης…!!!

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here