ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (4/2011)

«Αντικριστά» έρχεται ο Κώστας Μακεδόνας στο νέο του άλμπουμ που κυκλοφορεί από τη Legend, με δύο σπουδαίους δημιουργούς, τον Γιώργο Θεοφάνους που υπογράφει τη μουσική και τον Νίκο Μωραΐτη που υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών. Τρεις πρωταγωνιστές σε μία συνάντηση κορυφής που θα συζητηθεί!

Ο Γιώργος Θεοφάνους, συνθέτης αμέτρητων μεγάλων επιτυχιών, με συνεργασίες που απλώνονται από τη Χάρις Αλεξίου μέχρι τον Πασχάλη Τερζή και ο Νίκος Μωραΐτης, στίχους του οποίου όλοι σιγοψιθυρίζουμε αφού έχει γράψει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια των τελευταίων χρόνων και έχουν ερμηνεύσει από τη Δήμητρα Γαλάνη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μέχρι τον Γιάννη Κότσιρα, συναντιούνται δημιουργικά και χαρίζουν έντεκα υπέροχα λαϊκά τραγούδια στον Κώστα Μακεδόνα.

Το «Αντικριστά» είναι ένα άλμπουμ με δυνατό υλικό και βάσεις αμιγώς λαϊκές, ζεϊμπέκικα, χασάπικα αλλά και μπαλάντες, που με τη στιβαρή ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο εκτόπισμα. Άλλωστε ο δημοφιλής ερμηνευτής έχει πολύ ισχυρό στίγμα στο καλό ελληνικό τραγούδι και με τις πάντα προσεγμένες συνεργασίες του, μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια, υπέροχα, διαχρονικά τραγούδια. Στο ομότιτλο τραγούδι «Αντικριστά» συμμετέχει η μοναδική Γλυκερία.

Το πρώτο τραγούδι που ήδη ξεχωρίζει στο ραδιόφωνο είναι το «Θέλει άλλο τρόπο».

Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Γιώργου Μακράκη και η καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής του Γιώργου Θεοφάνους.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Η ιδέα για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Κώστα Μακεδόνα προέκυψε μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Γιώργο Θεοφάνους. Ο συνθέτης τον ενημέρωνε ότι ξεκίνησε να γράφει κάποια τραγούδια σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη που έπεσαν στα χέρια του και στη πορεία αισθάνθηκε ότι είναι κομμάτια που ταιριάζουν στη φωνή του Θεσσαλονικιού ερμηνευτή. Έτσι «γεννήθηκε» ο δίσκος «Αντικριστά», ένας δίσκος τριών καλλιτεχνών πρώτης γραμμής, πρωταγωνιστών της ελληνικής μουσικής σκηνής τα τελευταία χρόνια…

Πρόκειται για ένα album που κατά βάση κινείται σε λαϊκά μονοπάτια, καθώς αποτελείται από 11 τραγούδια, στην πλειονότητά τους χασάπικα και ζεϊμπέκικα. Εναρκτήριο κομμάτι είναι το «Τώρα μη μιλάς», ένα κοινωνικό τραγούδι, ένα επίκαιρο όσο ποτέ ζεϊμπέκικο, που σχολιάζει με στίχο δυνατό (τώρα πρέπει να σωπαίνεις / πρέπει να σωθεί η χώρα) τα τεκταινόμενα στη Ελλάδα. Για τη συνέχεια ένα όμορφο χασάπικο με τίτλο «Θέλει άλλο τρόπο» και θέμα του τον έρωτα, που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα. Εξίσου όμορφο και το «Έλα λύπη μου» που ακολουθεί, σε ethnic χρώματα και ρυθμό που μένει. Ένα μικρό διάλειμμα από το λαϊκό ύφος έρχεται με το κομμάτι «Κανένας», μια κλασσική Θεοφανική μπαλάντα, για να την «ξαναδούμε» λαϊκά με το κλασικής φόρμας χασάπικο «Νοικιάζεται».

Στη μέση σχεδόν του δίσκου απολαμβάνουμε το ομώνυμο ντουέτο του Κώστα Μακεδόνα με τη Γλυκερία. Πρόκειται για μια λαϊκή μπαλάντα, που επισφραγίζει ιδανικά την επιτυχημένη συνεργασία των τριών καλλιτεχνών τον περασμένο χειμώνα και έχει όλα τα εχέγγυα για να ακουστεί και να αγαπηθεί πολύ από το μουσικόφιλο κοινό. Στο δεύτερο μισό ξεχωρίζει επίσης και το «Δυο άνθρωποι μικροί», με τους χιουμοριστικούς στίχους του Νίκου Μωραΐτη, που θυμίζουν εποχές  της «Λίζας και της κορνίζας», κομμάτια που απ’ ότι φαίνεται πάνε πολύ στη φωνή και το ύφος του Κώστα Μακεδόνα.

Ξεφυλλίζοντας το αρκετά προσεγμένο ένθετο του δίσκου, σε σκούρο φόντο, βρίσκουμε τους στίχους των τραγουδιών, τους συντελεστές κάθε κομματιού ξεχωριστά, καθώς και φωτογραφίες του ερμηνευτή και των δημιουργών.

Ο δίσκος «Αντικριστά» αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη πρόταση των τριών καλλιτεχνών στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, με έναν Κώστα Μακεδόνα να βρίσκεται στο στοιχείο του και να μη χρειάζεται τίποτα παραπάνω, έναν Νίκο Μωραΐτη με δοκιμασμένη στο χρόνο στιχουργική και έναν Γιώργο Θεοφάνους να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να κεντάει όμορφες μελωδίες πάνω σε όμορφες λέξεις…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Τώρα μη μιλάς
02. Θέλει άλλο τρόπο
03. Έλα, λύπη μου
04. Κανένας
05. Νοικιάζεται
06. Αντικριστά (συμμετέχει η Γλυκερία)
07. Καληνύχτα, φεύγω
08. Δυο άνθρωποι μικροί
09. Απόψε, μοναξιά μου
10. Πιτσιρίκι
11. Φινάλε

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here