ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (5/2011)

Ένα μαγευτικό ταξίδι που ενώνει μικρές μουσικές πατρίδες, απ’ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως την Αρμενία και τη Σερβία αποτελεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος «Όπου αγαπάς και όπου γης» της Μαρίας Αναματερού από την Απείρανθο της Νάξου, που κυκλοφορεί από τη Lyra.

Η παράδοση αποδίδεται με μια φρέσκια ματιά, που προσεγγίζει το σύγχρονο έντεχνο τραγούδι και η εκτέλεση, όπως και η διασκευή  των τραγουδιών των άλλων χωρών, δε στερείται σεβασμού, τόλμης και χρωμάτων. Όπως σημειώνεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου: «στης μουσικής το χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα… καθώς η μούσα τραγουδά προς τιμήν της οικουμένης».

Παρών στο δίσκο αυτό και ο ποιητικός λόγος. Πρόζες, μικρά ποιητικά κείμενα και λαογραφικές επισημάνσεις της δημιουργού, συνοδεύουν τα τραγούδια, καθιστώντας το άλμπουμ μικρό λεύκωμα.

Στο πρώτο αυτό προσωπικό άλμπουμ της, η Μαρία Αναματερού καταθέτει το ταλέντο και την ψυχή της και σε προσωπικές της συνθέσεις, καθώς και σε ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις  της στην τέχνη και στην παράδοση.

Την ενορχήστρωση και τη διασκευή των κομματιών υπογράφει ο Πάτμιος Θεολόγος Μιχελλής -πανεπιστημιακός καθηγητής και δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού- ο οποίος με αρτιότητα, ταλέντο αλλά και αγάπη για αυτό που κάνει, έδωσε στο δίσκο το δικό του φως.

Το δίσκο πλαισίωσαν αξιόλογοι μουσικοί, φίλοι πάνω απ’ όλα: Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, λαούτο), Haig Yazdjian (ούτι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λαύτα), Βασίλης Σμάνης (λαούτο), Γιώργος Μακρής (γκάιντα, νέι), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Γιάννης Μουτσάκης (κρουστά), Γιάννης Ανδριανόπουλος (κλασική κιθάρα), Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Καραπέτρος (κιθάρα), Νίκος Παπαϊωάνου (τσέλο), Μάκης Ζωγραφίδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα), Στέλλα Βαλάσση (σαντούρι), Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν), Νίκος Φόρτσας (νέι), Δημήτρης Κορδάς (ούτι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Μαύρος (κλαρίνο), Πασχάλης Καρβουνάρης (τρομπέτα), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν), Στράτος Πασόπουλος (καβάλ), Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι), Νίκος Μαγνήσαλης (ταμπούρο).

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Όταν φέρνει κάποιος στο μυαλό του τη λέξη παράδοση, αυτόματα τη συνδέει με το παρελθόν και εν μέρει έχει δίκιο, καθώς ως παράδοση ορίζεται η κληρονομιά του παρελθόντος, που όμως δε μένει μόνο εκεί… Εξ ορισμού η λέξη παράδοση αποτελεί και μια προτροπή. Προτροπή προς την τωρινή γενιά να παραδώσει όλα όσα παρέλαβε στις επόμενες. Η Μαρία Αναματερού στον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Όπου Αγαπάς και Όπου Γης», που κυκλοφορεί από τη LYRA, κάνει ακριβώς αυτό.

Με καταγωγή από τη Νάξο, διαλέγει μέσα από τον αμέτρητο πλούτο της νησιωτικής, αλλά και όχι μόνο, παράδοσης και μας παρουσιάζει μια δισκογραφική δουλειά με έντεκα πραγματικά αριστουργήματα. Πάτμος, Λέρος, Νάξος, Ρόδος, αλλά και Αρμενία και Σερβία, είναι κάποιες από τις στάσεις που κάνει η νεαρή τραγουδοποιός σε μια μουσική πορεία που δε γνωρίζει σύνορα. Τραγούδια σχεδόν άγνωστα στον πολύ κόσμο, που μέσα από την ερμηνεία της ίδιας, αλλά και τις ενορχηστρώσεις του Θεολόγου Μιχελλή έρχονται στο σήμερα και αποδίδονται με μια φρέσκια οπτική, απορρίπτοντας τα κλισέ που θέλουν την παράδοση στατική και απαρχαιωμένη.

Η Μαρία Αναματερού με τη συμβολή μιας dream team μουσικών, (δεν έχω ξανασυναντήσει τόσα πολλά ονόματα σε ένα δίσκο), καθένας μετρ στον τομέα του, παίρνει υλικό από το παρελθόν και χτίζει νέους «οικισμούς», που απευθύνονται στον σύγχρονο άνθρωπο. Τραγούδια που σε όποιον τα ακούει σχηματίζουν στο μυαλό του πεντακάθαρες εικόνες, ακόμα και για καταστάσεις που δεν έχει ζήσει μένοντας σε μια τσιμεντούπολη. Αν μπορούμε να πούμε ότι κάποια κομμάτια ξεχωρίζουν (ατυχής έκφραση για ένα δίσκο που όλα τα τραγούδια είναι ένα κι ένα), αυτά είναι οι τρεις συνθέσεις της ίδιας της ερμηνεύτριας «Όπου αγαπάς και όπου γης», «Στόμα, ζάχαρη και μέλι» και «Δάκρυ αγαπημένο», σε στίχους του Δημήτρη Αναματερού, όπου ξεδιπλώνεται πέρα από το ερμηνευτικό και το συνθετικό της ταλέντο, καθώς και οι δύο διασκευές των παραδοσιακών τραγουδιών από τη Σερβία και τη Αρμενία.

Το δίσκο ολοκληρώνει ένα εξίσου προσεγμένο ένθετο, όπου αναφέρονται οι στίχοι των τραγουδιών και παρατίθενται πολύ ενδιαφέρουσες λαογραφικές και όχι μόνο πληροφορίες γι’ αυτά. Επιπλέον, υπάρχει πλήρης λίστα όλων των μουσικών που συμμετείχαν στην ηχογράφηση του δίσκου καθώς και σύντομο σημείωμα της ερμηνεύτριας.

Η Μαρία Αναματερού είχε δηλώσει στο Music Corner πως «Οι νέοι σήμερα δεν ακούνε παραδοσιακή μουσική επειδή είναι λίγοι αυτοί, που ενσωματώνουν στην παράδοση με ωραίο και σεβαστικό τρόπο, στοιχεία του σήμερα και την εξελίσσουν δημιουργικά». Αυτό είναι κάτι που η ίδια το κατόρθωσε στην πρώτη της δισκογραφική προσπάθεια, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια από τις αρτιότερες δουλειές που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2011 και προτείνεται ανεπιφύλακτα…!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Όπου αγαπάς και όπου γης
02. Δεν ξημερώνεις
03. Το άρωμα (του Μπιλάλη) (συμμετέχει ο Θεολόγος Μιχελλής)
04. Κατσιφόρας
05. Σέρβικα
06. Εσύ είσαι ακόμα μακριά
07. Στόμα ζάχαρη και μέλι
08. Το γιασεμί
09. Μοιρολόι
10. Δάκρυ αγαπημένο
11. Sareri hovin mernem
12. Ο σκοπός του καπετάν Σιδέρη
13. Του θερισμού

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here