ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (4/2011)

Ο Μάρκος Δεληβοριάς είναι ένας μουσικός που χρόνια τώρα μας απασχολεί με την παρουσία του και επιμένει τώρα με έναν καινούριο δίσκο παρά την αποτυχία των προηγούμενων έξι: Shine (2000), Green City (2001), Night Flight (2003), Pictures of her (2004), Your Mother’s Jacuzzi (2007), Maria and the Photo Frame (2010).

Το καινούριο του πόνημα κυκλοφορεί με την καλλιτεχνική επωνυμία Μάρκος Δεληβοριάς και οι Φίλοι του Παβαρότι και φέρει τον τίτλο «Κάτω από τη Γη». Και όντως, κάτω από τη γη, βρίσκονται τα καλλιτεχνικά στάνταρντς αυτού του δίσκου!

Καταρχήν, είναι εμφανής η διάθεση του δημιουργού να εμπορευματοποιήσει την δουλειά του, εγκαταλείποντας τον αγγλόφωνο στίχο που μέχρι πρότινος υποστήριζε με θρησκευτική ευλάβεια, για τον πιο εμπορικό ελληνικό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την φτηνή δικαιολογία ότι ο ίδιος δεν τα καταφέρνει στην ερμηνεία ελληνικών τραγουδιών -λες και είναι από το Brooklyn- καταφεύγει στην βοήθεια κάποιων διασημοτήτων, τους οποίους προσκαλεί να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του, σε μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει μια εμπορική επιτυχία. Εγκαταλείποντας δε κάθε αξιοπρέπεια, ο ένας από αυτούς είναι ο μισητός του ξάδερφος, Φοίβος Δεληβοριάς, την φήμη του οποίου αποπειράται να καπηλεύσει, δημιουργώντας μια σύγχυση με το να συστεγάσει τα ονόματά τους μέσα στον ίδιο δίσκο, και κατ’ επέκταση στα διάφορα youtube, facebook κλπ. Κίνηση κωμική, κάπως σαν να φτιάχνει εμπορική επιχείρηση ο Ντόναλντ με τον ξάδερφο Γκαστόνε. Καλεί επίσης τον δήθεν γόη των Υπογείων Ρευμάτων και χρόνιο συνοδοιπόρο στα αποτυχημένα του ταξίδια, τον νεάζοντα Κώστα Παρίση.

Φωτεινή εξαίρεση στο βλάσφημο τούτο έργο η παρουσία του Δημήτρη Μπαλογιάννη, ο οποίος ερμηνεύει τα: Στο Κρανίο του Άρη Βελουχιώτη και τι βρήκε η Σφαίρα εκεί και Στο Ψυχιατρείο. Εξαιρετική παρουσία ερμηνευτικά και ακόμα πιο σπουδαίος σαν τραγουδοποιός, μιας και ο γράφων έχει την σπάνια τύχη να έχει ακούσει τον πρώτο δίσκο του νεαρού Λαρισαίου, πριν αυτός κυκλοφορήσει.

Υποστήριξη για τον δίσκο του βρίσκει ο Μάρκος Δεληβοριάς μόνο στην μακρινή Κίνα όπου κάποιος δισκοκριτικός γράφει: «Δίσκοι σαν το Κάτω από τη Γη δίνουν νόημα στην υπόθεση δισκογραφία σε μια εποχή που αμφισβητείται το νόημα του ηθογραφήματος ως υλικού προϊόντος, με όλα τα παράνομα downloads, την πειρατεία κλπ. Μια σπουδαία δουλειά όσον αφορά την αξία των συνθέσεων, των στίχων, της άρτιας ενορχήστρωσης και παραγωγής, μα και της σχεδιαστικής και γραφιστικής εργασίας, μια και ο φέρελπις κομίστας και σερβιτόρος Διονύσης Γαλάνης, κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή εικαστική έκρηξη! Τελικά ένας δίσκος που δεν του αξίζει να τον κατεβάσετε από το youtube αλλά που αξίζει να τον έχετε στο σαλόνι σας στη μορφή που φαντάστηκαν οι δημιουργοί του. Αγοράστε τον! Τώρα!»

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Το δελτίο τύπου που συνοδεύει τη νέα δισκογραφική δουλειά του Μάρκου Δεληβοριά, «Κάτω από τη γη», αν μη τι άλλο σου κεντρίζει το ενδιαφέρον να ακούσεις τα τραγούδια του. Τα δελτία τύπου συνήθως διαφημίζουν, πολλές φορές υπέρ το δέον, το δίσκο που συνοδεύουν. Στην περίπτωση του Μάρκου Δεληβοριά συμβαίνει …ακριβώς το αντίθετο ή μήπως όχι;

Πρόκειται για την έβδομη δισκογραφική προσπάθεια του low profile καλλιτέχνη, η πρώτη στην οποία πειραματίζεται με ελληνικό στίχο. Ο ίδιος επιλέγει να ερμηνεύσει τα τρία από τα δέκα κομμάτια του δίσκου, τα δύο αγγλόφωνα “Carefree girl” και “The coast of Malabar”, καθώς και το «Ο σκύλος και ο χιονάνθρωπος», αφήνοντας τις ερμηνείες των υπόλοιπων στους Κώστα Παρίση, Φοίβο Δεληβοριά και Δημήτρη Μπαλογιάννη.

Οι συνθέσεις του Μάρκου Δεληβοριά είναι προσωπικές. Ο δημιουργός δε συμβιβάζεται με την κλασική φόρμα τραγουδιών, ούτε την κλασσική τρίλεπτη διάρκεια. Όσοι το πρώτο πράγμα που παρατηρούν σε ένα τραγούδι είναι η μουσική, ίσως να μην ενθουσιαστούν με τις χαμηλών τόνων δυτικότροπες, και σε κάποια σημεία folk, μελωδίες του δίσκου. Γι’ αυτούς, απαιτείται δεύτερη και τρίτη ακρόαση, που θα τους κάνει να εκτιμήσουν τη στιχουργική του Μάρκου Δεληβοριά. Μικρές ιστορίες με χιούμορ, στα όρια του σαρκασμού, που αγγίζουν κάποιες στιγμές και τον υπερρεαλισμό. Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι «Η ακτή του Malabar» (και στις δύο εκδοχές της), «Ο σκύλος και ο χιονάνθρωπος» και «Το κρανίο του Άρη Βελουχιώτη και τι βρήκε η Σφαίρα εκεί», κομμάτια μοναδικά στη σύλληψή τους.

Συνεχίζοντας στο artwork του δίσκου συναντάμε την εικαστική ματιά του Διονύση Γαλάνη, που με άκρως πετυχημένα σκίτσα συνοδεύει τις πληροφορίες για τους συντελεστές του δίσκου. Μοναδική, μικρή ίσως, παράλειψη αποτελεί η έλλειψη των στίχων, κυρίως των αγγλικών, στο booklet.

Ο δίσκος «Κάτω από τη γη» αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση, όχι μόνο για όσους θεωρούνται «ψαγμένοι» στις μουσικές τους επιλογές, αλλά και για όσους θέλουν να «μπουν» στον κόσμο και τον ψυχισμό του δημιουργού και να απολαύσουν τις ιστορίες που έχει να τους αφηγηθεί και που δυστυχώς πολύ δύσκολα θα αποτελέσουν μέρος των ελληνικών ραδιοφωνικών airplays.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Κάτω από τη Γη
02. Πώς να μην τραγουδήσω
03. Carefree girl
04. Φάντασμα
05. Η ακτή του Μαλαμπάρ
06. Ο σκύλος και ο χιονάνθρωπος
07. Το κρανίο του Άρη Βελουχιώτη και τι βρήκε η σφαίρα εκεί
08. Η προτροπή του Ζ
09. The coast of Malabar
10. Στο ψυχιατρείο

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here