ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Inner Ear (4/2011)

Πρωταπριλιά κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album των Monovine, με τίτλο “Cliche” και παρόλο που περιέχει γερές δόσεις σαρκασμού, δεν πρόκειται για φάρσα! Από το proto-punk μέχρι το grunge των 90s και από τον παιδικό αυθορμητισμό μέχρι την βρώμικη pop, οι Monovine δεν φοβούνται να παίξουν με όλα εκείνα τα κλισέ που βάζουν στην άκρη την πραγματικότητα. O Stratos (φωνή/κιθάρα), ο Xeno (μπάσο) και ο Sotiris (ντραμς) κατάγονται από το σύμπαν, όπως όλοι μας άλλωστε. Το ίδιο το σύμπαν τους έφερε κοντά για να παίξουν ο καθένας τον ρόλο του.  Το όνομά τους δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, οι ίδιοι καθορίζουν τη σημασία του. Έμβλημα του συγκροτήματος, o “Rat Messiah”, ο αρουραίος με την κουκούλα που περιφέρεται διαδίδοντας το κήρυγμά τους.

Ο ήχος που παράγουν ακούγεται σαν εσένα κι εμένα και η μουσική τους είναι επιθετική. Ωμοί και πεινασμένοι, με σαρωτικές κιθάρες και τύμπανα που χτυπάνε αλύπητα, παίζουν με τις αντιθέσεις με στίχους που κινούνται μεταξύ αναζήτησης και απραξίας, δημιουργίας και αυτοκαταστροφής, άρνησης και αποδοχής. Την παραγωγή του album συνυπογράφουν οι Monovine μαζί με τον Θάνο Αμοργινό των Last Drive ενώ οι ηχογραφήσεις και οι μίξεις έγιναν από τον Ηλία Φλάμμο και τον Θάνο Αμοργινό.

“COME AND THEN YOU WILL BE”

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου – nikos_papanikolaou@musiccorner.gr

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω επανειλημμένα, η Πάτρα είναι το Μάντσεστερ της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν είναι το φαγητό, το νερό ή το κλίμα της πόλης πάντως οτιδήποτε μας δίνει είναι πραγματικό διαμαντάκι.

Από το ελληνικό Μάντσεστερ λοιπόν μας εμφανίστηκαν και οι Monovine με τον δίσκο τους «Cliché» που πιστέψτε με μόνο κλισέ δεν είναι. Ένας δίσκος αρκετά ψαγμένος,  δείγμα πως όταν μια μπάντα ξέρει που στοχεύει μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά πράγματα.

Με ύφος που παραπέμπει στη Grunge και ίσως στους Nirvana αφού η φωνή του τραγουδιστή τους, του Στράτου, θυμίζει αρκετά αυτή του Kurt Cobain και πείτε με βλάσφημο, εμένα μου τη θυμίζει πολύ. Άρα έχοντας το grunge σαν ύφος και μία φωνή σαν του Cobain ο συνδυασμός φαντάζει αρκετά ενδιαφέρον. Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως δεν προσπαθούν μέσα σε έναν δίσκο να μας αποδείξουν πως μπορούν να παίξουν με επιτυχία και άλλα είδη μουσικής παραμένοντας πιστοί στο αρχικό τους ύφος.

Θα μου πείτε πως το grunge είναι ξεπερασμένο. Είναι όμως; Άποψη δική μου είναι πως δεν είναι. Απλά δεν είναι και για τον καθένα. Η ροκ – εναλλακτική μουσική ενδεχομένως να ακούγεται πολύ πιο εύκολα από τον περισσότερο κόσμο αλλά το είδος που επέλεξαν να έχουν οι Monovine στο πρώτο τους δίσκο αποπνέει μία φρεσκάδα για τα ελληνικά δεδομένα. Και παρότι είμαι φίλος της βρετανικής μουσικής σκηνής νομίζω πως εγχώρια είναι πολλές οι μπάντες που μοιάζουν με Brit και θεωρώ ζωτικό που εμφανίστηκε μία σε πιο αμερικάνικο ύφος.

Μπορεί να φλυαρώ και να μη μπαίνω στο ψητό, πράγμα που θα κάνω αμέσως στη συνέχεια, αλλά έχω ενθουσιαστεί πολύ με αυτό που ακούω χωρίς ωστόσο να πρόκειται για αριστούργημα. Κι αυτό είναι που με κόλλησε. Πως ενώ δεν πρόκειται για αριστούργημα με έχει ενθουσιάσει! Ο δίσκος είναι σα να ακούς Nirvana, αλλά τα λιγότερο παιγμένα τραγούδια τους, αυτά που τα ανακαλύπτεις ψάχνοντας και ενθουσιάζεσαι όταν τα ακούς. Ήχος πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, πιστός στο στυλ του χωρίς καμία διάθεση να αλλάξει, μελωδίες και στίχοι ψαγμένοι ενώνονται δίνοντας το κάτι διαφορετικό στην ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή.

Μία μπάντα η οποία αν προσέξει θα διαφέρει αρκετά από το σύνολο και αν παραμείνει πιστή στο ύφος με το οποίο μας συστήνεται θα ξεχωρίσει πολύ. Σπάνια πλέον συναντάμε τον σκληρό και βρώμικο και συνάμα τόσο μελωδικό ήχο, ποσό μάλλον στην κλειστή ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Εν κατακλείδι σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τους ακούσετε, χωρίς ωστόσο να μπείτε σε διαδικασία να τους συγκρίνετε με καμία μπάντα και να τους αντιμετωπίσετε ως κάτι το διαφορετικό. Γιατί έχω την αίσθηση πως και οι ίδιοι αυτό ακριβώς επιθυμούν …να ξεχωρίσουν!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Odd
02. Don’t make noise
03. Come out
04. Morphine
05. Devils kiss Gods lips
06. Hush now hush
07. Telescope
08. Away
09. Morning song
10. Jesus son
11. Bliss

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here