ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (5/2011)

Δύο χρόνια μετά το πολύ επιτυχημένο δεύτερο δισκογραφικό του βήμα «Τώρα είναι αλλιώς» που τον έκανε ευρέως γνωστό και αγαπητό, ο Μύρωνας Στρατής παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Άλλος κόσμος» που κυκλοφορεί από τη Lyra.

Ο «Άλλος κόσμος» του Μύρωνα Στρατή περιλαμβάνει δώδεκα ολοκαίνουρια τραγούδια, σε μουσική και στίχους δικούς του, εκτός από δύο («Όλες μου οι ζωές», «Μια βόλτα») που οι στίχοι είναι του Νίκου Μωραΐτη ενώ στο «Μη φοβάσαι» ο Μύρωνας υπογράφει τους στίχους μαζί με τη Μαίρη Συνατσάκη. Το άλμπουμ κλείνει με την ακουστική εκτέλεση της επιτυχίας του «Η σκοτεινή μου πλευρά».

Ο Μύρωνας, πιστός στα μουσικά μονοπάτια που τον έχουμε αγαπήσει, δημιουργεί ποπ-ροκ κιθαριστικά τραγούδια, με φρέσκο και έντονα ηλεκτρικό ήχο αλλά και μπαλάντες με πολύ συναίσθημα. Τα τραγούδια του συνδυάζουν ιδανικά ηλεκτρισμό και ρομαντισμό και σε προκαλούν να τα τραγουδήσεις, να τα αφιερώσεις, να τα χορέψεις!

Ήδη το πρώτο single του άλμπουμ που ξεχωρίζει, είναι το τραγούδι «180 μοίρες» που ακούγεται παντού! Το ίδιο, οπτικοποιήθηκε από το ταλαντούχο σκηνοθετικό δίδυμο των Δημήτρη Πλατανιά και Γιάννη Παπαδάκου, χαρίζοντάς μας ένα πολύ πρωτότυπο, «φανταστικό» videoclip, που η ιστορία του εκτυλίσσεται τόσο στον αληθινό κόσμο όσο και σε αυτόν των κόμικ!

Ο Μύρωνας δεν περιορίζεται στο ρόλο του τραγουδοποιού αφού πάντα το τελικό αποτέλεσμα έχει έντονη τη σφραγίδα του. Σε αυτό το άλμπουμ υπογράφει επιπλέον την ενορχήστρωση, έκανε την ηχοληψία και τη μίξη και είχε τη διεύθυνση παραγωγής.

Οι φωτογραφίες αλλά και το artwork του άλμπουμ είναι των Γιάννη και Χάρη Μιχαηλίδη (Δραμαμίνη).

Ανακαλύψτε τον «Άλλο κόσμο» του Μύρωνα Στρατή και αφεθείτε να σας παρασύρει στη δίνη του!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαρία Κόζαρη – mariakozari@musiccorner.gr

Αλλος Κόσμος” σαφώς πιο ρομαντικός και μυστηριώδης είναι αυτός στον οποίο μας μυεί ο Μύρωνας Στρατής! Για να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις, έτσι τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του ταλαντούχου καλλιτέχνη. Σε ρόλο στιχουργού, συνθέτη και ερμηνευτή στη πλειοψηφία των τραγουδιών, ο πολυπράγμων Μύρωνας μας παρουσιάζει 13 ολοκαίνουρια κομμάτια που όπως φαίνεται αποτελούν προσωπικά του βιώματα και σηματοδοτούν τη μετάβασή του σε πιο alternative καλλιτεχνικά μονοπάτια. Ξεδιπλώνουν την πιο ευαίσθητη πτυχή του, μέσω των ιδιαίτερων στίχων του. Το ύφος παραμένει ποπ ροκ αλλά εμπλουτίζεται με αρκετές μπαλάντες που ομολογουμένως του ταιριάζουν πολύ, ενισχύοντας τη γλυκιά χροιά της φωνής του.

“180 μοίρες” είναι το πρώτο κομμάτι και αυτό που ανοίγει το δίσκο και έχει ήδη γίνει δημοφιλές. 180 μοίρες είναι και κατά την άποψή μου, η στροφή που έχει πάρει ως προς το ύφος του συγκριτικά με το προηγουμενό του δίσκο “Τωρα είναι αλλιώς” που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, ο οποίος έσφυζε από ρυθμικά και γρήγορα ποπ ροκ κομμάτια.

Ο νέος του δίσκος παρόλο που παραμένει πιστός στα μουσικά του ακούσματα, περιλαμβάνει περισσότερες μπαλάντες απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Ακούγοντας αρχικά κάθε ένα από τα κομμάτια, είχα τις αμφιβολίες μου για το αν τόσες μπαλάντες θα απογείωναν τη νέα δισκογραφική δουλειά του, ωστόσο μετά από προσεκτική μελέτη της ενορχήστρωσης διαπίστωσα ότι υπήρξε ανανέωση και επέκταση των μουσικών του οριζόντων και επιρροών. Πιστεύω ότι ο Μύρωνας Στρατής έχει ωριμάσει σαν καλλιτέχνης πράγμα που το αποδεικνύουν οι επιλογές του σε αυτό το δίσκο, ωστόσο στιχουργικά, σε κάποιες περιπτώσεις, εντόπισα μια σχετική έλλειψη ειρμού και υπερβολική επανάληψη ρημάτων που ίσως δε βοηθούν να βγει νόημα, που ακόμα και αν έγινε σκόπιμα υποβιβάζουν την αρτιότητα των κομματιών. Για παράδειγμα στο “Τα σημαντικά” παρατήρησα μια σύγχυση νοημάτων εξαιτίας της αλλεπάλληλης επανάληψης του ρήματος “ξεχνάω”.

Λες τα πάντα είμαι εγώ εσύ που όλο ξεχνάς τα πάντα.
Να μην ξεχνάς το πόσο με έχεις ανάγκη.
Σ’ ένα άδειο δωμάτιο οι αναμνήσεις με ξεχνάνε
Είχες αγγίξει μια βαθιά χορδή που είχα πια ξεχάσει
Τι ζητάς περνάνε οι μέρες κι όλο ξεχνάς

Το “180 μοιρες” έχει έναν αρκετά γνώριμο και αλέγκρο ρυθμό, με πρωταγωνιστές την ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο και τα διακριτικά drums που αποδίδουν άψογα τον ροκ χαρακτήρα του κομματιού.

Στο δεύτερο κομμάτι “Μικρή μου αγάπη” επανερχόμαστε στους χαρούμενους ρυθμούς που μας είχε συνηθίσει ο Μύρωνας. Προσωπικά παρατήρησα τη συνθετική καινοτομία με τη χρήση του ξυλόφωνου και μερικών φωνητικών που έδωσαν μια ανάλαφρη πνοή στο κομμάτι και σηματοδότησαν έναν πολύ ενδιαφέροντα ήχο.

Το τρίτο κομμάτι με τίτλο “Διπλά σ’ αγαπώ” είναι μια ποπ μπαλάντα όπου το μπάσο και τα vocals με παρέσυραν στο χαλαρό της ρυθμό και με ταξίδευσαν στις μελαγχολικές της εικόνες.

Το τέταρτο κομμάτι “Αν το θέλεις” διατηρεί τον ποπ ροκ χαρακτήρα και τη φρεσκάδα που έχουμε αγαπήσει στα τραγούδια του Μύρωνα και μολονότι οι στίχοι του αφηγούνται τη προσπάθεια ενός εικονικού ήρωα που προσπαθεί να “διασώσει” τη σχέση του από τα πρόθυρα της καταστροφής, το μήνυμα που εκπέμπει τελικά είναι τόσο αισιόδοξο…!

Το πέμπτο κομμάτι “Εκεί δίπλα σου” είναι μια μπαλάντα που κινείται σε έντεχνα μονοπάτια, μια περισσότερο ατμοσφαιρική σύνθεση…

Το έκτο κομμάτι “Εγώ θα προσπαθώ” είναι μια παιχνιδιάρικη και συναισθηματική μπαλάντα, η οποία συνοδεύεται από τον πολύ πρωτότυπο ήχο του ξυλόφωνου.

‘Εβδομο κατά σειρά το  “Όλες μου οι ζωές”, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι που κλιμακώνει το ρυθμό του από νότα σε νότα.

Συνεχιζοντας στο όγδοο τραγούδι του δίσκου, το “Σε θέλω εδώ”, ο στίχος που ξεχώρισα και δε πέρασε καθόλου απαρατήρητος λέει “Σε θέλω εδώ να λες την αλήθεια γιατί κάποιες φορές με νικάει η συνήθεια και ξεχνώ να σου πω σ’αγαπώ” ! Πολύ καλό!

‘Ενα από τα κομμάτια που ξεχώρισα σε αυτό το δίσκο ήταν το “Μια βολτα”. Μια υπέροχη μπαλάντα, μια γλυκόπικρη μελωδία που αφηγείται ένα χωρισμό με μια σχεδόν λακωνική επένδυση στίχων. “Μέτραγες τις νύχτες μας / τέρματα στα δίχτυα μας / νίκαγες και νίκαγα / ζήσαμε την ήττα μας

Το δέκατο κατά σειρά τραγούδι, “Μη φοβάσαι”, με έκανε να εκπλαγώ ευχάριστα και να χαμογελάσω διότι συνθετικά μου έφερε στο μυαλό κάτι από Until June, Incubus και Keane, μερικά από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα!

Το ενδέκατο κομμάτι “Όσα κλείνεις μες τις λέξεις” μου θύμισε μελωδικά το ύφος των Snow Patrol…

Τα σημαντικά ξεχνάς, τ’ ασήμαντα κάνεις σημαντικά” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποιο μότο ή ακόμα και το νέο χιτ όπως το “Πάνω από όλα”. Είναι στίχοι που υπάρχουν στο “τα σημαντικά”, το οποίο με ενθουσίασε συνθετικά αλλά με απογοήτευσε λιγάκι ως προς τους στίχους του όπως ανέφερα πιο πάνω.

Το δίσκο κλείνει “H σκοτεινή μου πλευρά” που στην ακουστική της εκτέλεση είναι το κομμάτι που σίγουρα κάνει τη διαφορά. Στην official version το κομμάτι παίρνει μία άλλη τροπή, πιο ρυθμική και δυναμική, (το video clip προσωπικά με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις), ενώ στη προκειμένη περίπτωση της acoustic version δίνεται έμφαση στους στίχους και στη μελωδική κιθάρα που συνοδεύει τον Μύρωνα.

Δεν μπορώ ν’ αφήνομαι πια στο κενό
δεν αντέχω σ’ αυτόν τον ρυθμό
θα ξεφύγω
Δεν μπορώ κι ίσως να μην προλάβεις κι εσύ
να κλειδώσεις την πόρτα σου πριν σε τραβήξω ξανά
στην κρυφή, σκοτεινή μου πλευρά

Συνολικά, είναι ένας δίσκος  ευχάριστος, που σφύζει συναίσθημα, “γεμάτος εξομολογήσεις”, κιθάρα και φυσικά την υπέροχη φωνή του Μύρωνα. Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης με τα αργά και σταθερά του βήματα αποδεικνύει μέρα με τη μέρα την αξία του και χωρίς αμφιβολία έχει πολλά ακόμη να δώσει στο κόσμο της μουσικής…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. 180 Μοίρες
02. Μικρή Μου Αγάπη
03. Διπλά Σ’ Αγαπώ
04. Αν Με Θέλεις
05. Την Αλήθεια
06. Εγώ Θα Προσπαθώ
07. Όλες Μου Οι Ζωές
08. Σε Θέλω Εδώ
09. Μια Βόλτα
10. Μη Φοβάσαι
11. Όσα Κλείνεις Μες Στις Λέξεις
12. Τα Σημαντικά
13. Η Σκοτεινή Μου Πλευρά (Acoustic)

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here